Winterse ministrone

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , , , ,
Voor: 4 personen
Winterse ministrone, vegan

Mmmm, ministrone. Echt een soep voor koude donkere herfstavonden. De Italiaanse keuken kan gelukkig ook prima met wintergroentes overweg, dus je hoeft geen kas- of importgroentes in huis te halen. Kom maar op met die pompoen, pastinaak, koolraap, knolselderij, spruitjes en kool!

Zoals meestal maakte ik deze soep met ingrediënten die ik nog in huis had, dus het werd zoete aardappel, bleekselderij, wortel en spitskool, maar je zou hier van alles en nog wat in kunnen verwerken, zolang je de balans tussen zoete en meer minder zoete groentes maar een beetje in de gaten houdt.

Dit soepje is best snel klaar, dus ideaal om te maken aan het eind van een vermoeiende werkdag. Precies wat ik nodig heb op een donkere, koude herfstavond. Het smaakt nog beter als de smaken een beetje kunnen intrekken, dus zorg dat je wat overhoudt, dan heb je er de volgende dag nog plezier van.

Ingrediënten

  • 1 grote ui of prei, in stukjes of ringetjes
  • 1/4 knolselderij of twee stengels bleekselderij, in blokjes
  • 2 zoete aardappels (geschild) of 1/3 pompoen (schillen niet nodig)
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 750 dl sterke groente- of tuinkruiden bouillon
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 2-3 handjes spitskool, boerenkool of groene kool, in reepjes
  • 2 koppen gekookte witte bonen

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui tot hij mooi glazig is en een beetje bruin begint te worden. Doe de zoete aardappel, knolselderij, wortel, bouillon knoflook en tijm erbij en breng het geheel aan de kook.

Laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de groente gaar zijn. Voeg de laatste vijf minuten ook de kool en bonen toe en laat ze meekoken. Breng de soep eventueel een beetje op smaak met een beetje zout. Serveer de soep met lekker vers (afbak) brood.

2 Reacties

Fey op 22-11-2014 - 12:33

Ooh de Italiaanse keuken kan inderdaad goed omgaan met wintergroenten. Ik hou er ook van om Ribollita te maken...oh zo lekker! Ik vind het ook gewoon lekkerder de dag erná, dan hebben de smaken zich goed samengetrokken ^.^

Martine op 22-11-2014 - 16:27

Ja, ribollita is inderdaad ook heel lekker, zeker de volgende dag. :-)

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.