Fudgy vegan brownies

4 December 2014 onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 25 minuten, totaal 90 minuten
Voor: ongeveer 16 porties
Fudgy brownies, vegan

Van een vriendin kreeg ik dit recept doorgestuurd (thanks Aviva!). Wat mij betreft zijn dit de perfecte brownies. Héél machtig, lekker fudgy en met een knapperig laagje bovenop. Ze zijn ook helemaal niet moeilijk om te maken. Alle ingrediënten koop je gewoon bij de supermarkt en ze staan in no time in de oven.

Ingrediënten

  • 150 g (3/4 kop) suiker
  • 60 ml (1/4 kop) plantaardige olie (bijv. koolzaad-, olijf-, zonnebloem- of rijstolie)
  • 120 ml (1/2 kop) plantaardige melk, eventueel met chocoladesmaak
  • 1 theelepel vanille extract (of 1/2 zakje vanillesuiker)
  • 160 g pure of extra pure chocola
  • 80 gram (2/3 kop) tarwebloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. En bekleed een rechthoekige ovenschaal of bakvorm van 24 bij 15 cm met bakpapier.

Meng in een kom de suiker, olie, melk en vanille extract tot de suiker zo veel mogelijk opgelost is. Smelt ondertussen de chocola in een pannetje op heel laag vuur of au bain marie. Doe nu de gesmolten chocola, bloem en cacaopoeder bij het suikermengsel en roer tot een glad beslag. Werk snel, zodat ze chocola niet kan stollen.

Giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm. Zet de vorm in de oven en bak 25 minuten. Het beslag is dan nog niet helemaal gestold, maar dat is goed, want dan blijven ze lekker smeuïg. Laat de brownies helemaal afkoelen en zet ze afgedekt een aantal uur weg (liefst tot de volgende dag), tot ze lekker smeuïg en niet meer kruimelig zijn. Haal ze dan uit de vorm, pel het bakpapier eraf en snij de brownies in 16 vierkante blokjes.

132 Reacties

Luna op 5-12-2014 - 20:24
Wauw. Ziet dat er even megalekker uit. Dit recept komt op mijn lijstje.
Martine op 5-12-2014 - 21:42
Ze zijn ook héél lekker. Zo snel mogelijk maken! ;)
Marianne op 5-12-2014 - 21:43
Nou, ik ben niet zo'n chocolademens, maar dít ga ik zeker een keer maken. Wat een prachtige verleidelijke foto!
Martine op 6-12-2014 - 8:19
Leuk Marianne, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Sanne op 6-12-2014 - 16:55
Oh, brownies! Heerlijk! Dat heb ik ook al in geen honderd jaar meer gegeten. Ja, apart idee hè, die kaas erdoorheen? Ik had het van een vriendinnetje en ik vond het lijken op een gekke combi, maar zeker een om uit te proberen. Jouw havermout klinkt heerlijk! Als de havermout die je eet je bevalt, waarom zou je dan veranderen :D? Maar een beetje experimenteren is altijd wel heel leuk. En dat kookboek MOET ik hebben! Elke avond verheug ik me alweer op mijn ontbijt haha, ik ben heel benieuwd naar dit boek :D. (ik heb nog wat tegoed op een bol.com cadeaukaart staan, misschien is dit een mooi cadeautje voor mezelf!) Liefs, bedankt voor de goeie tip :).
Dennis op 8-12-2014 - 23:31
He Martine, er staat op de website dat je de suiker in de blender moet doen zodat de korst perfect word. Is er een reden dat je dit uit jouw stappen hebt gehaald?
Martine op 9-12-2014 - 8:06
Goed opgelet! Klopt, ik heb het recept aangepast, omdat weinig mensen een blender hebben die het aankan om suiker fijn te malen. In mijn recept moet je de suiker oplossen in de vloeibare ingrediënten, dat geeft een vergelijkbaar effect.
Astrid op 27-1-2015 - 13:06
Deze brownies blijf ik maar tegenkomen, dus ik moet ze maken :) ik ga er walnoten door doen en misschien de tarwebloem door spelt of amandelmelk vervangen. Ik laat het weten. Even een dummyvraag: kan ik jouw recepten ook pinnen op Pinterest?
Martine op 27-1-2015 - 13:40
Met speltbloem en amandelmelk zijn ze vast ook lekker. Ik gebruik Pinterest zelf niet, maar in de statistieken zie ik best veel mensen die Vegetus bezoeken via Pinterest, dus het moet kunnen lijkt me.
Astrid op 15-2-2015 - 18:00
Ze zijn heerlijk geworden, met extra pure chocola, hazelnootmelk, speltmeel en een halve cup walnoten er door.
Martine op 15-2-2015 - 22:15
Fijn dat ze zo goed gelukt zijn Astrid!
Sandy op 28-2-2015 - 22:25
Hoi Martine, Net voor de eerste maal een vegan dessert gemaakt! Super receptje van je, volledig veganistisch worden is dankzij jouw website een stuk makkelijker! :)
Martine op 1-3-2015 - 7:54
Leuk Sandy! Probeer ook zeker onze andere bakrecepten. Veganistisch gebak is heerlijk en vaak makkelijker te maken dan gebak met ei.
Natalie op 17-3-2015 - 18:20
Ik ben deze nu aan het maken! Mijn kinderen hebben beide koemelkallergie en mijn man waarschijnlijk een ei intollerantie... Ik ben benieuwd ik laat het weten!
Martine op 17-3-2015 - 19:30
Leuk Natalie! Ik hoop dat ze in de smaak vallen bij je gezin.
Sofie op 29-3-2015 - 22:00
Wat een super recept! echt heerlijk! Bedankt!
Martine op 30-3-2015 - 10:17
Fijn dat het lekker was Sofie!
Kelly op 25-4-2015 - 13:21
Ik heb de brownies vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk, heb zelfs het beslag stiekem afgelikt :) Het enige wat ik jammer vond is dat ze bij mij niet erg hoog zijn maar meer een centimeter of 2,5. Is dat normaal of kan ik iets doen om ze hoger te krijgen?
Martine op 25-4-2015 - 13:57
Hoi Kelly, het klopt dat deze brownies niet gemaakt zijn om veel te rijzen tijdens het bakken. Je zou kunnen proberen om er wat bakpoeder aan toe te voegen, maar ik weet niet of dat veel verschil zal maken. Als je ze in een kleinere vorm maakt, worden ze natuurlijk vanzelf ook hoger. Ze moeten dan misschien wel iets langer in de oven.
Linda op 14-5-2015 - 12:31
Hoi Kelly, Ff een tipje, ik gebruik altijd zelfrijzend bakmeel hierbij waardoor ze ook hoger worden. Veel succes voor als je het nog een keer maakt. Fijne dag nog! Linda
will op 14-5-2015 - 12:35
o dat is een zeer goed ideetje linda! ik zal het ook gaan proberen. Miss kunnen we ze dan samen op eten? ;)
Martine op 14-5-2015 - 15:36
Goed om te weten dat het werkt Linda. Zelf vind ik het juist lekker als ze niet te luchting zijn, maar als mensen ze wat meer gerezen willen hebben is dat een goeie tip!
Kristien op 24-7-2015 - 20:35
Ze waren super lekker!
Martine op 27-7-2015 - 11:29
Fijn Kristien, leuk dat je dit recept gemaakt hebt!
Diana op 13-9-2015 - 12:26
Staat in de oven, ben benieuwd! Het ruikt in ieder geval héérlijk :-)
Martine op 14-9-2015 - 10:02
Leuk dat je deze gemaakt hebt Diana! Was het lekker?
aaa op 22-9-2015 - 8:13
Deze brownies heb ik al meerdere keren gemaakt en ik vind ze zo heerlijk! Zijn er ideeën over toppings die lekker zijn bij de brownie, om ze wat feestelijker te maken?
Martine op 22-9-2015 - 8:17
Leuk om te horen dat ze zo goed bevallen! Je zou er bijvoorbeeld noten door kunnen mengen of overheen strooien (wel opletten dat die niet verbranden dan), een laagje chocoladeganache/glazuur zoals die van mijn makkelijke chocoladetaart maakt ze nog machtiger, of creamcheese frosting van Tofutti roomkaas. Verse aardbeien of ander fruit als topping zijn vast ook heerlijk. Je eigen creativiteit is de limit :)
Ayla op 16-12-2015 - 16:29
Hallo, Toenet de brownies gemaakt. Ze smaken heerlijk... alleen ze zijn erg hard, ik heb het recept zo gevolgd als hier beschreven. Maar ik denk dat er toch iets fout is gegaan. Enig idee wat? Groetjes
Martine op 16-12-2015 - 16:32
Hoi Ayla, deze brownies zijn inderdaad vrij stevig, maar ze zouden niet hard moeten zijn. Heb je ze misschien in de koelkast of in een koude kamer bewaard? Op kamertemperatuur (20 graden) zijn ze een stuk zachter.
Ayla op 16-12-2015 - 16:51
Ze zijn ondertussen zo hard, dat ze niet meer te snijden zijn haha. Ze staan in de kamer, ik heb ze niet in de koelkast gezet.
Martine op 16-12-2015 - 17:31
Hmm, dat is wel maf. Misschien was je oven te heet? Niet alle ovens geven betrouwbaar de juiste temperatuur. Je kunt dat zelf controleren met een oventhermometer.
Ayla op 16-12-2015 - 17:53
Dat zou kunnen, ik ga het nog eens proberen :) Wat ik nog wil zeggen, een hele goede site met super recepten!
Janneke op 31-12-2015 - 8:10
Heb gisteren een test batch gemaakt (uberhaupt de eerste keer dat ik iets bak, laat staan vegan!) En ze zijn fantastisch lekker!! Ze vallen wel een beetje uit elkaar.... hoort dat? Bakpapier is op dus heb de overschaal met olie ingesmeerd. Korst is aan de buiten- en bovenkant is wel supergoed. Kijken of ik nog een antwoord kan krijgen voor dat ik de batch voor vanavond ga maken, hihi.
Martine op 31-12-2015 - 12:22
Hoi Janneke, Tof dat je dit als eerste(!) bakrecept geprobeerd hebt. Als je de brownies een paar uur laat staan voor je ze aansnijdt zijn ze minder kruimelig. Ik raad je wel aan om nog even een rol bakpapier te halen, want daarmee krijg je ze véél makkelijker uit de vorm en dat helpt ook tegen het uit elkaar vallen. Succes!
Sue op 7-1-2016 - 21:27
Could you please translate to English. Thank you
Martine op 8-1-2016 - 12:21
Hi Sue, I don't have time right now to translate, but this recipe was inspired by an English one: http://northernveg.blogspot.be/2011/09/super-fudgy-brownies.html I didn't change a lot, so if you follow that one, you'll get a similar result. I've fount that Google translate is also quite good at translating recipes from various languages into English, if you do want to read exactly what I did.
Elbrich op 11-3-2016 - 14:02
Bij de recepten van AH/Allerhande kwam ik een recept tegen van brownietaart met pepermuntschuim. Niet vegan natuurlijk. Van de week heb ik hier een, goed gelukte, vegan variant van gemaakt. Voor de brownies heb ik jouw recept gebruikt. Het pepermuntschuim heb ik gemaakt door 100 ml. kikkererwtenvocht op te kloppen met ca. 100 gr.suiker, een halve tl xanthaangum, een tl citroensap en als laatste ca. 60 gr. tot poeder gemalen pepermuntkussentjes (ik had ze fijngestampt in een vijzel). Het resultaat was echt heel erg lekker.
Martine op 11-3-2016 - 14:11
Dat klinkt inderdaad heel goed, leuk!
Niels op 31-3-2016 - 15:02
Wow ziet er lekker uit! Ik ga ze zeker een keer maken!
Martine op 1-4-2016 - 22:18
Ik ben benieuwd hoe ze je zullen bevallen Niels!
nina op 20-5-2016 - 19:55
ze zitten in de oven! het ruikt al heeeeerlijk
Martine op 20-5-2016 - 20:42
Leuk Nina!
Evelien op 25-5-2016 - 20:31
Vorige week heb ik deze brownies gemaakt en ze waren heel snel op. Ik was er erg blij mee. Nu wil ik ook een glutenvrije versie maken voor iemand met een allergie. Heb je een idee voor een vervanging van bloem?
Martine op 25-5-2016 - 22:49
Leuk dat je deze gemaakt hebt Evelien! Ik denk dat je de bloem prima kunt vervangen door een standaard glutenvrije meel-mix uit de supermarkt, of bijvoorbeeld door rijstmeel van de toko.
Evelien op 29-5-2016 - 14:37
Bedankt voor je antwoord, Martine. Inmiddels is de eerste glutenvrije versie mislukt, waarbij ik een glutenvrije meelsoort had gebruikt die geschikt zou zijn voor gebak en koekjes. Ik gebruikte daar koolzaadolie bij. De tweede versie is wel gelukt, met een mengsel van boekweitmeel en rijstmeel en zonnebloemolie. Geen idee wat er is misgegaan de eerste keer. Nogmaals bedankt voor het heerlijke recept. Het is zo lekker simpel en met weinig moeite te maken. Echt een blijvertje wat mij betreft!
Martine op 29-5-2016 - 17:28
Fijn om te horen dat het toch nog gelukt is! Gek dat het met het meel voor cake en gebak niet werkte. Zo zie je maar weer, er gaat niks boven zelf maken.
Fabienne op 15-6-2016 - 15:05
2 weken terug gemaakt en ze waren heerlijk! Goed laten afkoelen in de vorm en de volgende ochtend (ja wat een discipline) pas aangesneden. Iedereen (voornamelijk niet-vegans) vond ze heerlijk, goede chocoladesmaak, lekker fudgy, kortom een succes en voor herhaling vatbaar. THNX!!
Martine op 15-6-2016 - 15:41
Leuk om te horen dat ze zo goed gelukt zijn Fabienne!
Kiki op 17-6-2016 - 12:24
Wat een heerlijk en makkelijk recept! Volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid want ze waren veel te snel op. ;-)
Martine op 17-6-2016 - 19:59
Leuk Kiki! Fijn dat ze zo goed bevallen zijn.
Nena op 18-6-2016 - 15:40
Ik ga ze maken voor mijn veganistische vriendin! Ik ga ze eerst zelf voorproeven, ze zitten in de oven :)
Martine op 18-6-2016 - 15:45
Leuk Nena! Heel verstandig om ze eerst even zelf voor te proeven ;)
Natasja op 27-6-2016 - 14:31
Het was heerlijk, dank voor het recept!
Martine op 27-6-2016 - 14:39
Leuk om te horen Natasja!
Anne op 7-7-2016 - 10:04
Ik heb deze inmiddels twee keer gemaakt, heerlijk! De tweede keer heb ik er kersen in gedaan, heel lekker. Het kan vast ook met kersen uit pot, maar ik heb het met verse kersen gedaan - wel even ontpitten natuurlijk. Het maakt de brownie iets minder droog en het ziet er ook nog eens mooi uit :)
Martine op 7-7-2016 - 21:00
Leuk Anne! Ik kan me voorstellen dat het heel goed werkt met kersen erin.
Karlijn op 15-9-2016 - 20:00
Ze staan in de oven. Collega van me is Hindoestaans en eet geen eieren dus dit als traktatie gemaakt. Beslag smaakte in ieder geval goed :)
Martine op 15-9-2016 - 21:07
Wat lief dat je dit speciaal voor je collega maakt Karlijn! Eet smakelijk :)
Karlijn op 16-9-2016 - 8:35
Ze zijn écht heeeerlijk! Ik ga ze op mijn housewarming zeker weer serveren :)
Karlijn op 16-9-2016 - 8:36
Enige wat ik nog toegevoegd heb is een vingerpunt met zoutvlokken. Dit zorgt voor een goede balans met het zoete en haalt die smaak eigenlijk nog meer naar voren :)
Martine op 16-9-2016 - 17:32
Klinkt goed Karlijn! Ik vind chocoladerepen met zeezout ook erg lekker.
lindsay op 5-5-2017 - 16:41
Dit zijn de beste brownies die ik ooit gegeten heb en zo simpel om te maken. Dit is een blijvertje. Moet juist leren om er wat minder van te eten. :-) Zal wat extra op de hometrainer zitten.
Paulien op 13-5-2017 - 22:53
Heb de brownies gemaakt, smaken erg goed. Alleen jammer dat ze wat cakeachtig zijn, ze hebben de neiging uit elkaar te vallen. Hoe krijg je ze iets kleffer, plakkeriger, zodat ze bij elkaar blijven? Meer olie, meer nat?
Martine op 14-5-2017 - 8:33
Hoi Paulien, wat gek, deze brownies zijn bij mij nog nooit cake-achtig geweest. Ik zou inderdaad wat meer vocht/melk toevoegen.
Paulien op 14-5-2017 - 9:45
Hoi Martine, maar vallen ze dan ook minder uit elkaar door extra melk toe te voegen? En hoeveel meer zou dat moeten zijn? Wel vreemd als je exact hetzelfde recept gebruikt, dat het eindresultaat toch anders is. Ik heb trouwens een heteluchtoven, daarvan zeggen ze dat je altijd 10% van de temperatuur moet afhalen. Dus ik heb ze iets minder heet gebakken.
Martine op 14-5-2017 - 9:48
Als de brownies uit elkaar vallen omdat ze te droog (cake-achtig) zijn kan het helpen om extra melk toe te voegen ja. Heb je mijn reactie op je andere comment gezien, bij de wortelcake? Ik denk dat jouw oven van zichzelf een te lage temperatuur geeft, dat komt vaker voor. Dat zou ook bij dit recept problemen kunnen geven. Ik raad je aan om een losse oventhermometer te kopen, zodat je zelf kunt controleren of je oven de juiste temperatuur heeft.
Paulien op 14-5-2017 - 11:33
Kun je trouwens ook wat appelpuree toevoegen, wordt het dan ook plakkeriger? Want wat doen de eieren normaliter in een brownie, zorgen die voor binding?
Paulien op 14-5-2017 - 11:37
Hoi Martine, ik werk altijd met een oventhermometer, maar het lastige is dat elke oven anders is. Zoals ik al zei adviseren ze bij heteluchtovens de temperatuur 10% lager in te stellen als bij een gewone oven. Had ik dan bij de heteluchtoven ook gewoon op 180 graden moeten bakken?
Paulien op 14-5-2017 - 11:42
Goed dat je begint over de wortelcake. Die had ik nl. dezelfde avond ook gemaakt. Die heb ik wel 1h20 gebakken ipv 45 minuten en nog steeds heel klef van binnen. Daar heb ik dus ook de temperatuur 10% lager gezet, maar veel langer gebakken. Uiteindelijk na 1h20 maar eruit gehaald, omdat anders de buitenkant te hard werd. Ik bakte gewone ake vroeger ook altijd iets langer, maar dan ook wat minder heet, dan waren ze altijd prima. Deze wortelcake kreeg ik ook niet goed.
Dees op 22-6-2017 - 12:35
Zo! Deze heerlijke brownies staan voor de tweede keer in de oven. Dit keer met walnoten. Vorig weekend heb ik ze meegenomen naar familieweekend, zodat ik ook wat lekkers had. Nou, de rest van de familie heeft er ook heerlijk van gesmuld! De sinaasappelcake is net uit de oven. Ook een favorietje van mij. De recepten zijn niet moeilijk en heerlijk! Dankjewel! Morgen zal ik mijn verjaardag vieren met een heerlijke vegan traktatie.
Martine op 22-6-2017 - 14:51
Super leuk om te horen Dees!
Barbara op 1-8-2017 - 16:19
Wat een top recept! Ik heb de brownies samen gemaakt met mijn zoontje die last heeft van veel allergieën en onder andere geen koemelk en ei mag. Ze waren heerlijk en ik ga ze voor speciale gelegenheden zeker vaker maken. Ik had geen cacaopoeder in huis dus wat meer pure chocola gebruikt, ook dat ging prima.
Eefje op 26-8-2017 - 12:15
Laatst heb ik ze gemaakt en volledig je recept gevolgd. Heeeeerlijk! Wel vond ik het veel gedoe met het smelten van de chocolade, dus heb ik deze keer de chocolade vervangen voor 160 gram zonnebloempittenpasta (iedere andere notenpasta kan vast ook, behalve pinda, dat lijkt me niet lekker) en heb ik er 50 gr cacaopoeder in gedaan. Ze zijn super geworden! O, en ik heb de suiker teruggebracht naar 100 gram... ik ben niet zo'n zoetekauw :-)
Martine op 26-8-2017 - 13:40
Leuke variatie Eefje! Dankjewel voor het delen.
Eefje op 27-8-2017 - 5:56
Tenzij je de zonnebloempittenpasta zelf maakt zijn ze wel iets minder budgetvriendelijk, hoewel goede kwaliteit chocolade ook niet super goedkoop is (gelukkig hebben ze bij de Lidl goede voor chocolade voor een fijne prijs).
Steffie op 28-9-2017 - 13:20
Bedankt voor het recept, ze waren heerlijk! Volgende keren probeer ik met walnoten (voor mij), en met goede melk ipv pure chocolade (voor de kids). P.S. Re de bereidingstijd: 15 min + 25 min = 40 min.
Mayolijntjuh op 10-10-2017 - 20:02
Super lekker! Ik heb het gemaakt met ongezoete amandelmelk en pure chocola met stukjes hazelnoot. Aangezien de chocoladereep voor 25% uit hazelnoten bestond, had ik er wel extra blokjes chocola ingedaan. Je moet de brownie inderdaad een paar uur of het liefst een dag laten staan. Dan wordt ie lekker krokant en compact.
Cher op 21-12-2017 - 14:01
Sinds ik dit recept ontdekt heb, wordt het voor iedere grlegenheid gemaakt! Lekkerste brownies ooooit 😍😍 Ik maak ze trouwens met spelt ipv tarwe, gaat ook prima
Martine op 21-12-2017 - 14:45
Fijn dat ze zo goed in de smaak vallen Cher!
Nida op 26-12-2017 - 14:06
Ik heb ze gisteren gemaakt voor het kerstfeestje en ze zijn echt heerlijk! En super simpel om te maken!
Martine op 27-12-2017 - 11:24
Leuk Nida!
Jochem op 27-12-2017 - 9:15
Voor een glutenvrije variant gebruik ik rijstmeel of tapiocameel in plaats van tarwebloem. Dat werkt prima! De brownies zijn de volgende dag het lekkerst. Mogelijk duurt het wat langer om "na te drogen" bij een glutenvrije variant.
Martine op 27-12-2017 - 11:25
Dankjewel voor de tip Jochem!
Janske op 18-1-2018 - 21:30
Goed gelukt bij mij! Makkelijk en heerlijk! 🙌🏻
Martine op 19-1-2018 - 10:32
Fijn Janske!
De Grillende Keukenmeid op 28-2-2018 - 9:06
Heb ze maandag gemaakt, zodat mijn vriend dinsdag kon trakteren op z'n werk en zijn collega's waren laaiend enthousiast! Heb nadat de brownie was afgekoeld er nog wat gesmolten chocola overheen gegoten, in stukjes gesneden en toen per blokjes een toefje botercrème en een pecannoot. Bedankt voor dit recept! (Het resultaat staat op www.instagram.com/degrillendekeukenmeid)
Anne op 3-4-2018 - 16:20
Heb deze gemaakt met glutenvrij zelfrijzend bakmeel, waren erg lekker!
Simone op 20-6-2018 - 7:07
Heerlijke brownies gemaakt! Voor de variatie heb ik er een potje kersen ingedaan, mjamjam
Martine op 20-6-2018 - 10:44
Goed idee Simone!
Jeanny op 29-7-2018 - 7:24
Zo blij met dit recept! Voor mijn eigen verjaardag had ik drie verschillende browniereceopten uitgeprobeerd, maar de brownies die ze opleverden waren alle drie op verschillende manieren mislukt...Deze waren gelukkig prima! Ik had 32 porties gemaakt zodat mijn man ze ter ere van zijn verjaardag kon uitdelen op zijn werk en met 10 mensen hebben ze alles opgegeten. Daardoor heb ik zelf niet eens kunnen proeven :(. Maar ik ga er dus van uit dat niet alleen de structuur perfect was (wat ik kon zien toen ze uit de oven kwamen), maar de smaak ook!
Martine op 30-7-2018 - 10:49
Super leuk om te horen Jeanny! Fijn dat ze zo goed in de smaak vielen.
Nula op 9-9-2018 - 11:08
Hoi! Ik had een vraag; ik heb deze net gemaakt. En ze zijn suuuuuperlekker aua smaak. Maar te moist! Bij het snijden bleef de brownie dusdanignaan het mes plakken dat ik er niks moois meer van kom maken. Maar de smaak was exht top. Ik heb alles precies gedaan zoals in het recept behalve dat ik 50 gr extra cacoadruppels er ik heb gedaan. Ik heb hem afgedekt voordat hij compleet afgekoeld was (ik moest naar bed). Zou dat de reden kunnnen zijn dat hij weer slap is geworden of moet ik in het recept wat aanpassen. Hoor het graag!
Martine op 15-9-2018 - 16:12
Hoi Nula, ik denk dat de brownie misschien niet helemaal goed gaar is geworden. Je kunt proberen om hem de volgende keer een minuut of 10 langer te bakken of de oventemperatuur 10-20 graden hoger in te stellen. Veel ovens geven uit zichzelf niet de juiste temperatuur. Je kunt dit controleren met een losse oventhermometer, bijvoorbeeld van Blokker.
Evi op 6-2-2019 - 13:44
Ik heb de ingrediënten verdriedubbeld omdat ik een grote ovenschaal heb. Moet ik de baktijd dan ook verdriedubbelen?
Martine op 7-2-2019 - 11:05
Hoi Evi, de baktijd is waarschijnlijk wel iets langer als je het recept verdriedubbelt, maar niet drie keer zo lang. Probeer eens 10-15 minuten langer en kijk of de brownie dan gaar is. Zo niet, bak dan eventueel nog 5-10 minuten extra. De baktijd hangt ook af van hoe dik je de brownie maakt. Een platte brownie bakt sneller dan een dikke.
Anneke op 17-2-2019 - 14:14
Was heel lekker, alleen iets te smeuïg denk dat het aan mijn oven ligt, voor de rest zeker voor herhaling vatbaar
Thomas op 21-2-2019 - 14:45
Heerlijke brownies! Ik maak ze nu alweer voor de derde keer en het bevalt iedereen aan wie ik het voorschotel! Ik heb nu extra stukjes chocolade toegevoegd! Ben benieuwd!
Martine op 21-2-2019 - 21:50
Super leuk om te horen Thomas! Lijkt me heerlijk met extra stukjes chocola. :)
Yvonne welzen op 14-5-2019 - 23:04
Dag Brownies waren heerlijk. Ik had ter zelfbescherming de helft ingevroren. Toen ik ze een week later ontdooide waren ze droog en minder intens van smaak. Hoe kan dit?
Martine op 15-5-2019 - 16:45
Hoi Yvonne, leuk dat je dit recept gemaakt hebt! Wel jammer dat je brownies niet zo goed uit de vriezer kwamen. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat komt. Misschien gebeurt er iets met het vocht en het vet waardoor de textuur verandert?
Mieke op 14-6-2019 - 11:21
Ik heb deze onlangs gemaakt en mijn non-vegan collega's (en ik) hebben ervan gesmuld!
Martine op 14-6-2019 - 11:42
Leuk Mieke!
Deborah op 2-7-2019 - 12:20
Wat zijn ze lekker! Ik weet al meer dan 4 jaar dat dit recept bestaat... en ik heb ze nu pas gemaakt. Best wel erg. Maar beter laat dan nooit! Zaterdag heb ik ze voor een feestje gemaakt met walnoten (nom!) en vandaag ga ik ze maken voor overleg op werk morgen :) Bedankt voor dit geweldige recept!
Martine op 2-7-2019 - 13:58
Haha Deborah, gelukkig heb je het nu toch een keer geprobeerd dan! Geniet ervan :D
Els op 13-7-2019 - 14:34
Hi, Ik wil deze graag proberen, maar ik merk dat mijn oven enorm schommelt qua temperatuur. Heb je meer kans op mislukking als de temperatuur te hoog is of als die te laag is? Bedankt!
Martine op 16-7-2019 - 11:05
Hoi Els, dit recept is niet super gevoelig voor de oventemperatuur. Ik zou de temperatuur liever wat lager zetten en de brownie dan wat langer bakken. Je kunt met een prikker testen of de brownie gaar is. Zodra die er min of meer schoon uitkomt, is de brownie goed.
Rianne op 25-7-2019 - 12:34
Hallo, als de brownies zijn afgekoeld, kan ik ze dan t beste in de koelkast bewaren? (Ik bak ze de avond van te voren)
Martine op 25-7-2019 - 12:48
Hoi Rianne, je kan ze in de koelkast bewaren, maar op kamertemperatuur blijven ze ook wel een dagje goed, zelfs als het warm is. Als je ze in de koelkast doet, haal ze er dan een uurtje of twee voor het serveren uit, anders zijn ze wel erg hard.
Annelies op 22-8-2019 - 16:22
Hey, heb je enig idee of ik dit kan maken zonder pure chocola? Ik had je recept gemaakt en het was superlekker, maar ik besef nu pas: in elke pure chocola hier zit volle melkpoeder, dus niet meer 100% plantaardig...
Martine op 25-8-2019 - 10:33
Hoi Annelies, je zou de chocola kunnen vervangen door een mengsel van 25% cacaopoeder (40 gram), 35% olie (56 gram) en 40% suiker (64 gram), de verhoudingen van pure chocola.
Celina op 10-9-2019 - 12:01
Hoi Annelies, Er is echt heel veel pure chocolade zonder melkpoeder. Mag je wel sojalecthine hebben? Dan zijn er zoveel opties, zonder sojalecthine zou je die van swiss kunnen gebruiken, minimaal 72% puur. Groetjes Celina
Mariska op 19-10-2019 - 12:40
Ik ben zo blij met jouw recepten! Ze voldoen volledig aan de smaakbehoefte en zijn ook nog eens makkelijk te maken 😊
Elise op 11-2-2020 - 10:59
De brownies waren heerlijk! En dat vonden mijn collega's ook!
Martine op 11-2-2020 - 13:18
Leuk om te horen Elise!
Simone op 24-2-2020 - 22:16
Ik heb het vandaag gemaakt. Machtig maar Heel lekker! 👍 benieuwd wat mijn (Omni) collega’s er morgen van vinden.
Martine op 25-2-2020 - 14:38
Leuk Simone!
Carine op 12-3-2020 - 8:30
Hoi, ik las al dat de suiker kan gereduceerd worden tot 100gr, maar kan ik hem ook weglaten en/of ev. vervangen door bijv. een kleine hoeveelheid ahorn-/ of agavesiroop? ik ben nl. ook niet zo een zoetebek, chocolade daarentegen............ :-)
Martine op 24-3-2020 - 15:46
Hoi Carine, je kunt het proberen, maar ik durf niet te garanderen dat dit recept nog goed werkt als je de suiker vervangt door siroop, zeker als je ook de hoeveelheden verandert.
Demi op 27-3-2020 - 12:22
Hoi! Mijn brownie staat nu in de oven maar bij het stukje "giet het beslag" had ik m'n bedenkingen... mijn beslag was daar veel te dik voor, moest het lepelen en uitsmeren 😅 hopelijk lukken ze wel want bloem vinden met alle hamsteraars in de winkel duurde meer dan een week!
Martine op 27-3-2020 - 14:41
Hoi Demi, het beslag kan inderdaad wat dik zijn, zeker als het niet zo warm is in de keuken. Ik hoop dat de brownies lekker waren! :D
Lobke op 26-5-2020 - 16:53
Leuk recept alleen vraag ik mij af waar er in het recept staat wat je met de bloem en het cacaopoeder doet en wanneer je deze toevoegd.Ik heb het nu gewoon in het begin aan het mengsel toegevoegd omdat dat het meest logische leek.
Martine op 24-8-2020 - 14:21
Hoi Lobke, in het recept staat om de cacao en bloem samen met de gesmolten chocola toe te voegen, maar aan het begin toevoegen kan inderdaad ook. Het maakt niet zo heel veel uit.
Riet op 27-10-2020 - 11:49
de brownies gemaakt 😮 omg zo lekker....
Viola op 10-1-2021 - 16:18
Hoihoi, kan ik ook amandelmeel gebruiken?
Annemarie op 11-1-2021 - 13:08
Ze zijn heerlijk, kunnen ze in de vriezer?
Regina op 16-1-2021 - 18:02
Bednakt voor een simpel en lekker recept. Ik zou graag weten of deze brownies koolhydraatarm gemaakt kunnen worden door de suiker te vervangen door erythritol en door amandelmeel of misschien mix amandel- en kokosmeel te gebruiken ipv bloem. Martine, heb je hiermee geëxperimenteerd?
Kim op 19-5-2021 - 9:22
Heerlijk recept! Bij mij bleef de binnenkant alleen nog wat nat. Nouja, niet nat, maar wel erg kleffig. Het bleef flink plakken aan mijn mes. Ik heb 'm 30 minuten op 180graden gebakken. Wel in een cakevorm. Zou dat ermee te maken kunnen hebben?
Maaike op 9-2-2022 - 14:37
Heerlijk! Net gemaakt en meteen verorberd door mijzelf en de kinderen met wat vegan slagroom. Lekker als ze nog wat warm zijn. Ze waren niet zo hoog, ook niet met bakpoeder, maar wel heerlijk!
Karen op 12-5-2023 - 19:00
Simpel, snel en overheerlijk fudgy! En bovenal vegan :-)
Sam op 17-7-2023 - 21:23
Deze brownies waren echt geweldig lekker! Lekker kleverig en met een intense chocosmaak. Ik heb zelfgemaakte niet-vegan varianten gehad die droger en minder intens smaakten, echt een recept wat ik ga onthouden! In een ouder bericht staat iets over dat de brownies droog uit de vriezer komen. Helaas heb ik dit ook ervaren. Heel kort (10 sec.) In de magnetron opwarmen verhelpt het probleem bij mij. Ik heb de mijne gemaakt met kokosmelk uit een blik (had ik nog over) en een handje walnoten. Zojuist de laatste twee opgesnoept.
Mick op 1-12-2023 - 22:06
Deze brownies zijn echt lekker, inderdaad wel handig hem 1 tot 2 dagen in de koelkast te zetten. ik heb hem net in oven gezet, al 2x eerder gemaakt. echt een aanrader!

Schrijf een reactie