Groene tomatenchutney

8 December 2014 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2 kleine of 1 wat grotere pot.
Groene tomatenchutney

Ik had dit jaar niks gezaaid, maar toch ontkiemde er eind juli ineens een tomatenplant in een van mijn plantenbakken. Misschien een overgebleven zaadje van vorig jaar, of iets uit de compost?

Juli is natuurlijk veel te laat voor tomaat, maar deze plant had er duidelijk zin in en stond tot eind september nog vrolijk bloemen en vervolgens vruchten te maken. Toen het buiten koud werd heb ik de tomaat naar binnen gehaald, en heeft hij nog een poosje in onze balkonserre gestaan. Vorige week had de plant er eindelijk genoeg van. Hij begon slap te hangen en de blaadjes werden geel, dus toen heb ik de tomaten eraf geplukt.

Ondanks de late start had de plant bijna een halve kilo mooie kleine tomaatjes gemaakt! Ze waren alleen nog helemaal groen en het zag er niet naar uit dat ze zin hadden om na te rijpen. Gelukkig had ik gelezen je chutney kunt maken van groene tomaten. Als je ooit groene tomaten hebt kan ik je dit recept zeker aanraden! De chutney is lekker zoetzuur en smaakt goed bij bonenburgers en vegan hotdogs. Een beetje zoals ketchup, maar dan véél lekkerder. Als je geen groene tomaten hebt, kun je dit recept denk ik ook wel met groene paprika's maken, of met van die mislukte watertomaten die je 's winters in de supermarkt vindt.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 500 gram groene tomaten, in kleine blokjes
  • 5 eetlepels azijn
  • 5 eetlepels bruine suiker
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1/4 à 1/2 theelepel zout
  • 1/2 à 1 theelepel chilivlokken of chilipoeder
  • eventueel nog meer specerijen zoals gember, peper, mosterd, kaneel of kardemom

Bereiding

Verhit de olie in een pannetje en smoor de ui op laag vuur tot hij zacht en glazig is, maar laat hem niet bruin worden. Doe de tomaat, azijn, suiker, knoflook en chilipoeder erbij. Laat de chutney 20 à 30 minuten zachtjes sudderen tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Doe de chutney in een potje en laat hem afkoelen. In de koelkast blijft de chutney minstens een maand goed.

8 Reacties

Bonnie op 11-12-2014 - 22:52
Wat een leuke verrassing dat je ineens een nieuw tomatenplantje had! En een halve kilo is niet mis. Bij mij kwam dit jaar het halfdode tomatenplantje van vorig jaar ineens weer tot leven en had ik in de lente allemaal kleine tomaatjes. Ik hou van chutney dus als ik ooit groene tomaten heb wil ik dit zeker ook maken. :)
Emsie op 26-8-2017 - 20:02
groene tomaten zijn toch giftig?
Assie op 1-10-2017 - 12:24
Hoi Emsie, Groene tomaten kun je niet zo eten, maar als je ze verhit en in een gerecht verwerkt, dan kan het wel! Leuk he? Je kunt naast deze heerlijke chutney - ik heb 'm al eens gemaakt - ook jam maken van groene, en half groene tomaten. Groetjes, Assie.
Els op 4-9-2019 - 22:25
Tomatenchutney gemaakt voor mijn collega's... Werd heel goed onthaald... Met een etiketje 'voor mijn beste (to)maatje'...
Martine op 8-9-2019 - 21:47
Leuk Els!
hilde peremans op 2-12-2019 - 8:18
2december2019Hoi,dankjewel voor het recept. Ik vind het ook altijd leuk als er zomaar iets groeit. Ik heb dit jaar voor de eerste keer groene tomatengelei gemaakt, de reacties waren heel verschillend. Ik vind het wel lekker bij paté, of gewoon op de boterham. Hilde
Marga de Vries op 24-10-2021 - 12:32
Vandaag heerlijke chutney gemaakt van dit goeie recept. Net geproeft en was heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
Hendrica Kalkman op 26-9-2022 - 17:26
Wat een makkelijk recept. Ik heb veel groene tomaatjes en haal ze er morgen af. Ga meteen aan de gang voor de chutney. Dank voor het recept!

Schrijf een reactie