Vegan jaaroverzicht 2014

31 December 2014 onder Overige
Oliebollenkraam met vegan bollen

2014 was een goed jaar voor Nederlandse vegans, we kregen er allerlei leuke producten, kookboeken, festivals en restaurantjes bij. Het leek me leuk om daar eens een overzichtje van te maken. Ik ben benieuwd of ik volgend jaar weer zo'n lange lijst kan posten. Dit is een mooie tijd om vegan te zijn (of te worden)!

Neem een oliebol (de oliebollen van ouderwetse kramen zijn vaak vegan!) en kijk eens wat er dit jaar allemaal bijgekomen is aan plantaardige opties. Ik ben vast nog dingen vergeten, dus zet je tips in de comments.

Producten

Er zijn zo veel vegan producten bijgekomen dit jaar! Ik heb ze niet eens allemaal geprobeerd en dit lijstje is lang niet compleet. Jammergenoeg verdwijnt er ook wel eens iets, zoals de Alpro burgers bij Jumbo. Ik ga ze missen!

 • Het aanbod vegan vleesvervangers bij Albert Heijn is uitgebreid met o.a. linzenburgers, couscousburgers en teriyaki stukjes.In 2013 hadden ze al de wokstukjes, roerbakreepjes en maaltijdblokjes van Proviand.
 • De meeste Albert Heijn winkels kregen een nieuw bio schap waar allelei vegan goodies te vinden zijn, zoals Tartex paté, Smaakt soepen en een groot assortiment granen en peulvruchten.
 • Albert Heijn ontwikkelde ook verschillende vegan maaltijdsalades en een hummus falafel wrap (te koop bij AH to go en sommige grote gewone winkels).
 • Jumbo heeft Wilmersburger kaas opgenomen in het assortiment. Helaas zijn ze daarnaast wel gestopt met de verkoop van Alpro burgers...
 • HEMA verkoopt sinds kort het heerlijke plantaardige ijs van Professor Grunschnabel.
 • Remia introduceerde Mayolijn 100% plantaardig, een hele lekkere vegan mayonaise.
 • Alpro lanceerde verschillende nieuwe smaken plantaardige melk en yoghurt, o.a. kokosmelk en havermelk, Mild&Creamy limoen, en Cremoso met apfelstrudel en citroen-cheesecake smaak.
 • Goody Goodstuff snoepjes worden nu in verschillende supermarkten verkocht. Vegan gummibeertjes, colaflesjes, zure mix, perziken en kersensnoep voor iedereen!

Kookbboeken

Ik moet mijn kookboekenverzameling weer gaan uitbreiden, want er zijn een veel leuke nieuwe boeken verschenen dit jaar. Hieronder alleen de Nederlandstalige:

 • De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool
 • Plant Power van Lisette Kreisscher
 • Het Vegan Kookboek van Adele McConnell
 • Vegan, Eenvoudig genieten vertaald door Jorgen van Drunen
 • Vegan van Sue Quinn

Restaurantjes en winkels

Ook op het gebied van restaurantjes en winkels zijn er veel nieuwkomers. Bij een aantal ben ik al geweest, maar ik heb er nog flink wat te gaan. Zijn jullie al bij Gare du Nord, Arq en SHAVT geweest?

 • DopHert, de lekkerste lunchroom van Amsterdam.
 • Koffie ende Koeck, de leukste tearoom van Amsterdam.
 • Vegetarische snackbar on wheels in Amsterdam. Helaas tijdelijk uitgeschakeld, maar hopelijk snel weer terug.
 • Vegabond in Amsterdam, een toffe vega/vegan winkel met een gezellig eethoekje.
 • Gare du Nord in Rotterdam, een vegan restaurant in een oude treinwagon.
 • Arq in Rotterdam, een vegetarisch restaurant met veel vegan gerechten.
 • Theekamer Pien in Breda, een vegetarische tearoom met veel vegan opties.
 • HAP pop-up in Den Bosch. Dit vegan eetcafeetje is inmiddels weer weg, maar ze komen terug als hun crowdfunding succesvol is.
 • Doppio Espresso pop-up store op Utrecht Centraal station, in samenwerking met Alpro. De enige koffiezaak waar je moet bijbetalen als je koemelk wilt in plaats van plantenmelk (tot februari 2015).
 • SHAVT vegan (kaas)winkel bij onze Zuiderburen in Leuven.

Overige

Tot slot nog wat willekeurige dingetjes waar ik erg blij van werd:

 • De lancering van de VegaMap, een handige kaart waar meer Nederlandse vegan hotspots op staan dan op Happycow.
 • Albert Heijn begon met het labelen van vegan recepten op hun website.
 • De VeganChallenge had een recordaantal deelnemers, bijna 4000!
 • Er waren twee veg/vegan festivals, het Viva Las Vega's festival en Vegfest, allebei in Amsterdam.
 • De NVV organiseerde met behulp van crowdfunding een succesvolle kerstcampagne met posters op NS stations in heel Nederland.
 • Ik ben heel benieuwd wat 2015 voor nieuwe vegan verrassingen gaat brengen!

  14 Reacties

  Marlieke op 2-1-2015 - 17:22
  Yes yes! Daar zijn alweer een heleboel dieren mee gered. Een fijn artikel trouwens, sommige producten kende ik nog niet.
  Martine op 2-1-2015 - 18:28
  Leuk om te horen Marlieke! Dankjewel voor je berichtje.
  Janne op 2-1-2015 - 23:48
  Wat een leuk overzicht, bedankt voor het plaatsen. Wilmersburger bij de Jumbo! Dat is nieuw voor me. Ik las dat je het bij de servicebalie kunt bestellen als ze het nog niet in de winkel hebben liggen. Ik ben ook nieuwsgierig naar de vegan mayo van Remia.
  Martine op 3-1-2015 - 8:01
  Thanks Janne! Je kunt Wilmersburger inderdaad laten bestellen bij Jumbo als ze het nog niet hebben.
  Steffie op 3-1-2015 - 11:50
  Hoi Martine, Een hartstikke gaaf overzicht! Daar word je nou blij van! Jumbo is niet gestopt met de Alpro burgers, hoor. Alpro is gestopt met de burgers ;) Ze willen zich weer gaan richten op hun oorspronkelijke produkten, de zuivelvervangers. "Alpro focust nog meer op de snel groeiende markt van plantaardige variaties op zuivel en kondigde recent de intentie tot verkoop van SoFine Foods BV aan. SoFine is het dochterbedrijf van Alpro dat in Nederland actief is en sojavariaties op vlees produceert. De overnemer is de Nederlandse SoGood Holding BV, zijnde samenwerkende partners die SoFine willen laten groeien met focus op kwaliteit en innovatie van sojavariaties op vlees." Groetjes, Steffie xxxx
  Martine op 3-1-2015 - 14:05
  Hoi Steffie, dankjewel voor de feedback! Ik wist inderdaad dat Alpro de SoFine vleesvervanger afdeling heeft verkocht. Ik heb Sofine gemaild en de burgers zijn in België nog wel te koop (ik weet niet voor hoe lang nog). Hopelijk gaat Sofine nieuwe vegan vleesvervangers ontwikkelen die dan weer bij supermarkten in het assortiment komen.
  Louise op 3-1-2015 - 18:09
  Fijn zo'n lijstje, ik was al fan van AH omdat de vega-sectie idd steeds uitgebreider wordt, en die Remia mayo ga ik zeker proberen! In het groeiproces naar 100% veganistisch eten zijn dit soort lijstjes echt heel handig!
  Martine op 3-1-2015 - 18:35
  Leuk Louise! We hebben nog meer van zulke handige lijstjes, zoals deze met supermarkt producten: http://vegetus.nl/vegan-in-de-supermarkt/
  Enno op 3-1-2015 - 21:13
  :) Een mooi lijstje! Vrolijk en optimistisch wordt ik hiervan. Als deze trend doorzet, dan over tien jaar 10% van de bevolking veganist; dat zou kunnen, waarom ook niet? Remia mayolijn staat in mijn koelkast, best lekker!
  Martine op 3-1-2015 - 21:38
  Thanks Enno! Kleine stapjes, groot resultaat :-)
  Tilly op 4-1-2015 - 15:52
  mag ik even schaamteloos de lijst van winkels en restaurants aanvullen met onze vegan zaak VegaVerso in Leuven: broodjes, snacks, taart , drankjes ,...alles 100% plantaardig :-)
  Martine op 4-1-2015 - 15:58
  Hoi Tilly, dat mag zeker. VegaVerso kende ik nog niet. Leuk!
  Enno op 5-1-2015 - 9:31
  Als dat dan toch mag, dan vul ik het lijstje eetgelegenmheden ook graag aan. Sinds half 2014 heeft Enschede een veganistisch eetcafé, iedere eerste dinsdag van de maand. "Lekker Eetcafé", Deurningerstraat 28, Enschede.
  Martine op 5-1-2015 - 9:41
  Wat leuk Enno! Dankjewel voor de tip.

  Schrijf een reactie