Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.
Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.
Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.
Waar gebruik je het voor?
Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.
Waar kun je het kopen?
Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.
Dit is een heel apart, super smaakvol gerecht. Het zoet van de pastinaak en pompoen contrasteert fijn met de licht bittere witlof. De amandelen zorgen ervoor dat het lekker vult. Het is ook nog best wel snel klaar. Wat wil je nog meer?!
Ik wilde al heel lang proberen om zelf een keer zuurwaren te maken. Lekker experimenteren met verschillende smaakjes en het is ook nog eens veel goedkoper! Je kunt deze worteltjes in de koelkast bewaren, of je kunt ze wecken zodat ze op kamertemperatuur houdbaar zijn.
Dit is een heel handig recept voor als je nog even een klusje wilt doen voor het eten, of als je gasten hebt. Doe alle groente in een schaal en zet ze in de oven, breng de rijst aan de kook en dan kun je wat anders gaan doen. Een half uur later is het eten klaar.
Deze Creoolse stoofschotel is super makkelijk om te maken, alle ingrediënten koop je bij de gewoon supermarkt en hij smaakt fantastisch. Zeker een keer proberen dus!
De laatste week van de Vegan Month of Food en van de budgetchallenge. Ik vond het erg leuk om mee te doen, en ik heb denk ik ook veel geleerd. De komende weken gaan we rustig door met budgetvriendelijk eten, maar op een iets minder obsessieve manier dan de afgelopen maand.
Deze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.
Eten voor € 10 per week was tegelijk makkelijker en moeilijker dan ik had gedacht. Het viel me heel erg mee hoeveel je nog kunt maken en eten voor € 1,40 per dag. In deze post vind je mijn ervaringen en mijn weekmenu.
Zelf thuis plantaardige melk maken? Het was nog nooit zo budgetvriendelijk als met deze heerlijke havermelk! Het is gelukkig ook nog eens heel makkelijk en snel.