Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.
Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.
Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.
Waar gebruik je het voor?
Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.
Waar kun je het kopen?
Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.
Dahl heerlijk dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt.
Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik er al eens een recept voor gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten!
Bonenburgers willen nog wel eens uit elkaar vallen tijdens het bakken, maar bij dit recept met een beetje tarwegluten heb je daar helemaal geen last van.
Dit super snelle recept is een nieuwe favoriet hier in huis. Het is heerlijk romig en kan binnen 20 minuten op tafel staan. Het is wel belangrijk om de ongebrande cashewnoten voor de 'kaas'saus een dagje voor te weken zodat ze lekker zacht worden.
Ik zie op forums regelmatig berichtjes van beginnende vegans die bang zijn dat ze als veganist niks meer kunnen snoepen of snacken. Gelukkig valt dat reuze mee, als je maar weet waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik deze post gemaakt, met een overzicht van vegan koekjes, snoep en hartige tussendoortjes.
Springrolls (saladerolletjes met rijstpapier) komen uit de Aziatische keuken, maar ik vul ze graag met ingrediënten van over de hele wereld. Ik heb hier drie internationale combi's gemaakt : appel-tahin, paprika-tomatentapenade en wortel-hummus.
Ik had nog kikkererwten, olijven en wortel in de koelkast, dus die gingen allemaal de slakom in. Om het een beetje interessanter te maken deed ik er wat limoenvinaigrette door en strooide er sesamzaadjes over. Beetje vreemd, maar wel lekker!
Als je regelmatig salades eet is het fijn om een goede basisuitrusting te hebben. Behalve een scherp mes heb ik een rasp en mandoline om knol- en wortelgroente te saladificeren en een paar goed afsluitbare kommen om de salade in mee te nemen naar mijn werk.
In deze salade combineer ik de linzen met twee Midden-Oosterse smaakmakers, tahin en za'atar. De nectarine zorgt voor een lekker zoete noot én een mooie kleur.