Linzen-pompoendahl

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2-3 personen
Linzendal met pompoen, vegan

Ik heb de laatste tijd niet zo veel inspiratie om uitgebreid in de keuken te staan en we eten dus veel eenvoudige maaltijden. Gelukkig kun je met weinig moeite nog steeds hele lekkere plantaardige gerechten maken zoals dit linzenstoofpotje met pompoen.

Dahl is een dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt. Als je wat extra maakt is het ook lekker als lunch de volgende dag. De laatste tijd doe ik er vaak wat blokjes pompoen door, maar andere groentes zoals bloemkool, pastinaak, koolraap etc. doen het ook goed.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram droge rode linzen
  • 4 dl water
  • 1 blik tomatenblokjes in sap (400 g)
  • 400 gram pompoen, in blokjes (schillen is niet nodig)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1/2 theelepel garam masala (optioneel, eventueel vervangen door extra kerrie)
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 mespunt chilipoeder

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui tot hij bruin begint te worden. Doe de linzen, water, tomaten, pompoen, knoflook, bouillonpoeder, specerijen, erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 20 à 25 minuten rustig pruttelen tot de linzen en de pompoen gaar zijn. Proef de dahl en breng eventueel op smaak met wat zout en extra kruiden. Serveer de dahl met vers (af)gebakken brood, papadums of gewoon met rijst.

21 Reacties

Sanne
12-11-2014

Oh Martine, dat klinkt heerlijk! Al die specerijen, hmmm..

Martine
12-11-2014

Thanks Sandra! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Marieke
4-12-2014

Gisteren gemaakt, superlekker!!

Martine
4-12-2014

Leuk! Dankjewel voor de feedback.

Inez
25-12-2014

Misschien niet heel "feestelijk" maar we aten dit op eerste kerstdag. Omdat ik nogal veel pompoen had, meteen maar ruim de dubbele hoeveelheid gemaakt. Daar heb ik geen spijt van; het was heerlijk en we hebben nu lekker nog over :-D

Martine
26-12-2014

Fijn dat jullie het lekker vondenn Inez! Dankjewel voor de feedback :-)

Esther
9-6-2015

Net gemaakt, heerlijk, deze ga ik vaker maken!

Martine
9-6-2015

Fijn! Dankjewel voor de feedback Esther.

José
14-10-2015

Heerlijk ! Precies de oppepper die ik nodig had vandaag :)

Martine
17-10-2015

Leuk dat je dit gemaakt hebt José. Dankjewel voor de feedback.

Marjolein
30-1-2016

Gisteren deze gemaakt en het was jummie!! Zeker voor herhaling vatbaar. Niet moeilijk om te maken (I like :p) Alleen had ik geen zin in rijst, en geen versgebakken brood of pappadums tot mijn beschikking... dus (sorry indiase mensen...) ik heb een pak tortilla wraps (AH) opengemaakt, 2 wraps even in een droge koekenpan opgewarmd, een flinke schep dahl erop gedaan en uitgesmeerd, de wrap opgerold en het geheel als een pannenkoek opgegeten. :D Werkt ook prima en superlekker haha!

Martine
30-1-2016

Haha, klinkt goed met die wraps. Lekker!

Jorrit
19-8-2017

Bedankt voor het recept, ik maak het regelmatig (vandaag al voor de 5e of 6e keer) en het is ideaal. Kan bijna niet mis gaan en het smaakt altijd goed! :) Ik gooi er vaak ook nog een paar winterwortels bij in, prima alternatief als je geen pompoen in huis hebt.

Martine
19-8-2017

Leuk om te horen Jorrit!

Kim
9-2-2018

Hoi Martine, klinkt (zoals veel van je recepten) erg goed en ga ik binnenkort proberen. Zou ik de komijn kunnen weglaten of ergens door kunnen vervangen (manlief heeft er een gruwelijke hekel aan)?

Martine
12-2-2018

Hoi Kim, de komijn kun je inderdaad weglaten als hij het echt heel vies vindt. Mijn vader heeft ook een hekel aan komijn, maar in dit soort recepten lust hij het wel, omdat het onderdeel is van de kruidenmix. In kerriepoeder zit bijvoorbeeld sowieso meestal wat komijn, en dat proef ook je niet zo duidelijk.

Cindy Acun-Rothengatter
10-12-2018

Zojuist gemaakt en gegeten en echt heerlijk. Gemakkelijk recept en goed vullend. Dank je wel!

Monique
24-1-2020

Hi Martine, eerste keer dit recept gemaakt; eerste keer dat ik een website een recensie schrijf. Eten was heerlijk, gros van het aanbod van je recepten buitengewoon gevarieerd en je bent super toegankelijk. Wow, daar word ik heel blij van ;-)

Martine
27-1-2020

Super leuk om te horen Monique! Fijn dat de recepten zo goed bevallen.

Karin
11-6-2020

Hallo Martine Bij toeval kwam ik je site tegen. Wat veel lekkere recepten staan er op. Vandaag probeer ik deze linzen-pompoendahl met mn kids. Ik ben heel benieuwd. Het ruikt al heel lekker. Bedankt voor je leuke ideeën.

Martine
24-8-2020

Jij ook bedankt Karin! Veel plezier met recepten uitproberen.

Schrijf een reactie