Linzen-pompoendahl

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2-3 personen
Linzendal met pompoen, vegan

Ik heb de laatste tijd niet zo veel inspiratie om uitgebreid in de keuken te staan en we eten dus veel eenvoudige maaltijden. Gelukkig kun je met weinig moeite nog steeds hele lekkere plantaardige gerechten maken zoals dit linzenstoofpotje met pompoen.

Dahl is een dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt. Als je wat extra maakt is het ook lekker als lunch de volgende dag. De laatste tijd doe ik er vaak wat blokjes pompoen door, maar andere groentes zoals bloemkool, pastinaak, koolraap etc. doen het ook goed.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram droge rode linzen
  • 4 dl water
  • 1 blik tomatenblokjes in sap (400 g)
  • 400 gram pompoen, in blokjes (schillen is niet nodig)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1/2 theelepel garam masala (optioneel, eventueel vervangen door extra kerrie)
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 mespunt chilipoeder

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui tot hij bruin begint te worden. Doe de linzen, water, tomaten, pompoen, knoflook, bouillonpoeder, specerijen, erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 20 à 25 minuten rustig pruttelen tot de linzen en de pompoen gaar zijn. Proef de dahl en breng eventueel op smaak met wat zout en extra kruiden. Serveer de dahl met vers (af)gebakken brood, papadums of gewoon met rijst.

16 Reacties

Sanne op 12-11-2014 - 17:19

Oh Martine, dat klinkt heerlijk! Al die specerijen, hmmm..

Martine op 12-11-2014 - 17:45

Thanks Sandra! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Marieke op 4-12-2014 - 11:07

Gisteren gemaakt, superlekker!!

Martine op 4-12-2014 - 22:17

Leuk! Dankjewel voor de feedback.

Inez op 25-12-2014 - 19:55

Misschien niet heel "feestelijk" maar we aten dit op eerste kerstdag. Omdat ik nogal veel pompoen had, meteen maar ruim de dubbele hoeveelheid gemaakt. Daar heb ik geen spijt van; het was heerlijk en we hebben nu lekker nog over :-D

Martine op 26-12-2014 - 15:12

Fijn dat jullie het lekker vondenn Inez! Dankjewel voor de feedback :-)

Esther op 9-6-2015 - 9:12

Net gemaakt, heerlijk, deze ga ik vaker maken!

Martine op 9-6-2015 - 10:19

Fijn! Dankjewel voor de feedback Esther.

José op 14-10-2015 - 18:41

Heerlijk ! Precies de oppepper die ik nodig had vandaag :)

Martine op 17-10-2015 - 8:03

Leuk dat je dit gemaakt hebt José. Dankjewel voor de feedback.

Marjolein op 30-1-2016 - 21:03

Gisteren deze gemaakt en het was jummie!! Zeker voor herhaling vatbaar. Niet moeilijk om te maken (I like :p) Alleen had ik geen zin in rijst, en geen versgebakken brood of pappadums tot mijn beschikking... dus (sorry indiase mensen...) ik heb een pak tortilla wraps (AH) opengemaakt, 2 wraps even in een droge koekenpan opgewarmd, een flinke schep dahl erop gedaan en uitgesmeerd, de wrap opgerold en het geheel als een pannenkoek opgegeten. :D Werkt ook prima en superlekker haha!

Martine op 30-1-2016 - 21:30

Haha, klinkt goed met die wraps. Lekker!

Jorrit op 19-8-2017 - 17:58

Bedankt voor het recept, ik maak het regelmatig (vandaag al voor de 5e of 6e keer) en het is ideaal. Kan bijna niet mis gaan en het smaakt altijd goed! :) Ik gooi er vaak ook nog een paar winterwortels bij in, prima alternatief als je geen pompoen in huis hebt.

Martine op 19-8-2017 - 22:35

Leuk om te horen Jorrit!

Kim op 9-2-2018 - 20:13

Hoi Martine, klinkt (zoals veel van je recepten) erg goed en ga ik binnenkort proberen. Zou ik de komijn kunnen weglaten of ergens door kunnen vervangen (manlief heeft er een gruwelijke hekel aan)?

Martine op 12-2-2018 - 11:18

Hoi Kim, de komijn kun je inderdaad weglaten als hij het echt heel vies vindt. Mijn vader heeft ook een hekel aan komijn, maar in dit soort recepten lust hij het wel, omdat het onderdeel is van de kruidenmix. In kerriepoeder zit bijvoorbeeld sowieso meestal wat komijn, en dat proef ook je niet zo duidelijk.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.