Vegan witlofgratin 2.0

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 2 personen

Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik al eens een recept gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten! Qua smaak doet hij zeker niet onder voor zijn voorganger. Ik heb de foto hergebruikt, want de gratin ziet er nog hetzelfde uit, en 's avonds is het hier te donker om goede foto's te maken.

Miso is het 'geheime' ingrediënt van de saus, het geeft een hele fijne oude kaas smaak. Het tapiocameel geeft de saus een 'stretchy' textuur, die doet denken aan gesmolten dierlijke kaas. Als je geen tapioca hebt, kun je ook maizena of arrowroot gebruiken.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de witlof ongeveer 10 minuten in pan met een laagje water, of stoom hem een minuut of 6 in de magnetron. Laat het overtollige vocht er goed uitlekken en leg de stronkjes naast elkaar in een ovenschaal.

Meng in een pannetje de melk, olie, tapiocameel, miso, edelgist, zout en azijn. Gebruik eventueel een staafmixer om te zorgen dat er geen klontjes meer in zitten. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Blijf roeren en laat een minuutje of twee zachtjes pruttelen tot de saus mooi dik is. Verdeel de saus over de witlof in de ovenschotel.

Doe het paneermeel met de olie in een koekenpan en rooster het paneermeel al roerend, tot het mooi goudbruin is. Strooi het paneermeel over de ovenschotel. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 25 minuten bakken tot de saus bubbelt.

29 Reacties

Bonnie op 4-11-2014 - 13:57

Hee, foto's hergebruiken, da's ook nog een goede tip voor foodbloggen tijdens de Nederlandse herfst en winter. :) Leuk dat je dit nu post! Ik was net aan het nadenken over een witlofgerecht met kaas dat ik vroeger weleens at, dus dit is goede inspiratie. Volgens mij heb ik je oude recept al een keer gemaakt (of misschien een versie ervan, met restjes kaasfondue? Is alweer een tijdje geleden...) en dat was misschien wel machtig maar ook heel erg lekker.

Martine op 4-11-2014 - 14:37

Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Angelika op 4-11-2014 - 19:06

Lijkt me heerlijk, ga ik maken! Groet, Angelika

Silke op 7-11-2014 - 13:48

Hé, dit ziet er lekker uit zeg! Als ik witlof koop, grijp ik meestal terug naar mijn favo witlofrecept (http://silkedesaever.be/julienne/tarte-tatin-with-sweet-potato-and-endives/) maar deze moet ik binnenkort zeker ook eens uitproberen!

Veganopoulous op 8-11-2014 - 21:59

I have to write this in English because my Dutch is so bad :) This is a great recipe and I hope I can make it soon before our hot weather starts!

Martine op 9-11-2014 - 9:27

Thanks! Let me know what you think once you tried it.

Jeanette op 15-11-2014 - 18:23

Dag Martine, in Amerikaanse boekjes zijn ze nogal precies over of het rode, gele of witte miso moet zijn. Bij ons heb je alleen Miso, en die is bruin, dus ik denk dat dat dan de rode miso zou moeten zijn. Heb jij enig idee wat het verschil is (qua smaak, verwerking, bij witlof zou je wellicht vanwege het verkleuren van je gerecht een lichte kleur kiezen?) Groeten!

Martine op 15-11-2014 - 20:48

Hoi Jeanette, er is inderdaad verschil tussen bruine, rode en 'witte' miso, maar voor dit recept maakt het niet zo heel veel uit. Ik gebruik zelf meestal de 'witte'/shiro miso (is eigenlijk bruingeel van kleur). Die smaakt het mildst. De bruine en rode zijn wat zouter en pittiger, maar dat kan in dit recept ook prima. Je hoeft niet bang te zijn dat de witlof verkleurt, want je gebruikt maar een klein beetje miso en als je het oplost in de saus merk je nauwelijks meer wat van de kleur.

Marie op 22-12-2014 - 10:40

Ondertussen trouwe klant van deze site :o) Gisteravond gemaakt, lekker! Ik heb arrowroot gebruikt en bruine miso (heb enkel die in huis). Het was jaren geleden dat ik dit nog eens had gegeten en nu zowaar in de vegan versie! Het zal hier nog op tafel komen!

Martine op 22-12-2014 - 12:58

Fijn dat het lekker was Marie!

Nathalie op 31-7-2015 - 11:52

Voor ik aan dit gerecht begin, zou ik toch nog een vraagje willen stellen: Miso, kun je dit invriezen? Dit zit in pakjes van 400 gram en om dan maar een 1/2 el ervan te gebruiken (in dit recept), zou het een beetje zonde zijn van de rest van de miso. Ik zie mezelf nu ook niet elke dag iets klaarmaken met miso..

Martine op 31-7-2015 - 12:28

Ja, miso kun je invriezen, maar het blijft ook héél lang goed als je het gewoon in een luchtdicht afgesloten verpakking in de koelkast bewaart. Ik doe er wel twee of drie jaar over om zo'n pakje van 400 gram op te maken, en al die tijd blijft het gewoon goed in de koelkast.

Mirelle op 23-9-2015 - 8:26

Gisteravond gemaakt, was lekker! Alleen bleef de saus bij mij helaas wat dun, dus het gaf niet dat kaaslaagje-effect van vroeger, maar de smaak was prima. Had ik er dan nog wat meer tapioca bij moeten doen om de saus in te dikken?

Martine op 23-9-2015 - 11:32

Ja, volgende keer wat meer tapioca gebruiken dan :-)

Marleen op 15-12-2015 - 18:32

Wow, vanavond voor het eerst gemaakt en wat een succes!! Ik heb (nog geen) Tapiocameel, maar met Maïzena werkt het prima hoor. Echt super! Eindelijk weer witlof met kaas! 😍

Martine op 15-12-2015 - 19:29

Fijn dat je het zo lekker vond Marleen! Met tapiocameel krijg je nog net wat meer het 'stretchy' effect van gesmolten kaas, dus zeker de moeite om dat een keertje te halen bij de toko als je daar toevallig een keer bent.

Evelien op 15-2-2017 - 10:14

Hoi Martine, dit recept wil ik uitproberen maar ik kan niet op korte termijn aan miso komen. Weet jij een alternatief?

Martine op 15-2-2017 - 13:38

Hoi Evelien, miso heeft een vrij specifieke smaak die lastig te vervangen is. Je zou wat meer zout, edelgist en een lepel citroensap of azijn toe kunnen voegen. Je krijgt dan een iets andere smaak, maar het wordt wel lekker.

Evelien op 17-2-2017 - 19:57

Bedankt voor je antwoord, Martine. Ik heb gedaan wat je suggereerde en ik heb er erg van genoten. Het was lang geleden dat ik witlofschotel heb gegeten omdat ik niet goed wist hoe ik het vegan kon maken. Dit komt de komende tijd vaker op tafel!

Martine op 17-2-2017 - 23:03

Fijn om te horen Evelien!

Ellen op 10-3-2017 - 11:03

Ik heb dit recept gisteren gemaakt.....omg wat heb ik genoten. Bedankt voor dit heerlijke recept.

Martine op 10-3-2017 - 11:16

Fijn dat het zo goed in de smaak viel Ellen!

Susanne op 12-4-2017 - 15:42

Hoi Martine, ik wil dit vanavond gaan maken, maar bij de AH in mijn dorp hebben ze geen paneermeel zonder ei. Ik heb nog wel Bolletje Boerenbeschuit Granen & Zaden, denk je dat ik die verkruimeld kan gebruiken? En weet je misschien welk paneermeel vegan is?

Martine op 13-4-2017 - 4:52

Is het gelukt Suzanne? Ik denk dat het moet kunnen met beschuit.

Susanne op 17-4-2017 - 13:52

Met de verkruimelde beschuit was toch niet zo'n succes en in de saus had ik teveel miso gebruikt. Binnenkort maar een nieuwe poging doen.

Rebecca op 9-8-2017 - 10:52

Ziet er erg goed uit! Ik werk op een woongroep in de gehandicaptenzorg. Vanavond staat er witlof op het menu. Ik ga dit recept uitproberen en zeg niks tegen m'n bewoners en m'n collega over veganisme. Pas achteraf. Ben benieuwd of het in de smaak valt ;) Nu nog even snel naar de toko voor miso en tapiocameel

Martine op 9-8-2017 - 11:18

Leuk Rebecca! Ik ben benieuwd.

Rebecca op 9-8-2017 - 21:52

Update: de bewoners hebben ervan zitten smullen! Alles was op! :) Ik vond alleen het zuurtje van de (wittewijn)azijn erg aanwezig. Heeft deze nog verder een functie, of kan ik 'm ook weglaten?

Martine op 10-8-2017 - 7:52

Tof! De azijn is alleen voor de smaak, dus die kun je weglaten of vervangen door citroensap voor een mildere smaak.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.