Fusion springrolls

door onder Hapjes, Lunch
Kenmerken: , ,
Voor: Lunch 1 persoon, of voorgerecht 4 personen
Fusion springrolls, vegan

Springrolls (saladerolletjes met in een rijstwrap) komen uit de Aziatische keuken, maar ik vul ze graag met ingrediënten van over de hele wereld. Italiaans, Midden-oosters, het is allemaal lekker. Ik heb hier drie internationale 'fusion' combi's gemaakt met dingen die ik toevallig in de koelkast had: appel-tahin, paprika-tomatentapenade en wortel-hummus. Het was heel lekker! Je kunt zelf fijn verder experimenteren.

De springrolls van andere blogs zien er altijd veel mooier uit dan de mijne. Ik ben een beetje onhandig en doe ik er meestal te veel vulling in om ze netjes te kunnen rollen. Bovendien ben ik een tijdje terug zo stom geweest om in de aanbieding twee enorme pakken kleine driehoekige rijstpapiertjes te kopen die je niet normaal kunt rollen. Koop dus lekker grote ronde papiertjes, dan is het al een stuk makkelijker.

Droge rijstvellen kun je kopen bij Aziatische toko's. Meestal zijn er verschillende maten vormen. Je weekt ze even in water zodat ze zacht worden en je de vulling erin kunt rollen. Hoe fijner je de ingrediënten snijdt/raspt, hoe makkelijker het is om nette rolletjes te maken. Natte rijstvellen plakken nogal, dus als je ze wilt bewaren of meenemen is het belangrijk om bakpapier tussen de rolletjes te doen, anders krijg je ze later niet meer los.

Je kunt de springrolls als lunch eten, maar als je wel netjes kunt vouwen zijn ze ook leuk als borrelhapje of voorgerecht.

Ingrediënten

  • 9 kleine of 6 grote droge rijstvellen
  • 1/2 paprika, in dunne reepjes
  • 1 1/2 eetlepel tomatentapenade
  • 1 grote wortel, geraspt of in dunne reepjes
  • 2-3 eetlepels hummus
  • 1 kleine appel, geraspt of in smalle partjes
  • 1 1/2 eetlepel tahin

Bereiding

Vul een diep bord met een laagje water. Dompel een rijstvel kort in het water, laat het even uitlekken en leg het dan op een droog bord of glazen snijplank. Leg een beetje groente of fruit netjes in een langwerpig hoopje op het vel, net onder het midden, en verdeel het bijbehorende sausje erover (dus paprika/tapenade, wortel/hummus, appel/tahin).

Als het goed is, is het rijstvel ondertussen zacht geworden. Vouw de onderkant van het vel over de vulling en vouw ook de uitstekende zijkanten naar binnen. Rol het vel met de vulling nu op, zodat er een mooi strak rolletje ontstaat. Herhaal deze stappen voor de rest van de vellen en de vulling.

6 Reacties

Fabiene op 26-9-2014 - 10:52

Dat zouden zo mijn springrolls kunnen zijn. Ik vind ze heerlijk, maar echt aantrekkelijk zien ze er nooit uit bij mij. Deze combi's ga ik ook eens proberen!

Luka op 26-9-2014 - 15:50

Hoi! Ik heb je genomineerd voor de liebster award: http://www.kitchen-experiments.com/uncategorized/liebster-award/

Marianne op 3-1-2015 - 13:47

Ik heb met oudjaar voor het eerst springrolls gemaakt, als borrelhapje, even groot als de jouwe en met ook te kleine papiertjes. Er zat een dipsaus bij. Dat geeft een hoop gehannes. Die grote springrolls kun je niet in één keer in je mond stoppen, dus dan heb je een halve uit elkaar vallende springroll in je handen die je eigenlijk nog een keer zou willen dippen, wat niet netjes gaat. Dus mijn conclusie is: kleine velletjes blijven kopen en er niet meer in stoppen dan één hap.

Martine op 3-1-2015 - 14:08

Daar heb je misschien wel gelijk in. Ik ben zelf nogal van 'grote stappen, snel thuis', dus ik vind grote wraps wel aantrekkelijk. ;-)

Jeanette op 7-2-2015 - 17:26

Hoi, ik maak uit Vegan with a Vengeance, met mango, pinda, lenteui en glasnoedels, en chilisausdip. Partytopper!! Vegan party food is lastig, maar deze gaat als een tierelier.

Martine op 7-2-2015 - 22:30

Mmm met mango lijkt me heel lekker. Ik heb Vegan with a Vegeance ook in de kast staan, ik zou er eigenlijk meer mee moeten doen!

Schrijf een reactie