Cashew mac&cheese met broccoli

3 October 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2 personen
Cashew mac&cheese met broccoli, vegan

Dit super snelle recept is een nieuwe favoriet hier in huis. Het is heerlijk romig en kan binnen 20 minuten op tafel staan. Het is wel belangrijk om de ongebrande cashewnoten voor de 'kaas'saus een dagje voor te weken zodat ze lekker zacht worden. Je hebt ook een redelijk krachtige blender of staafmixer nodig om de saus helemaal glad te pureren.

Broccoli vind ik een super handige groente voor als ik snel even een redelijk gezonde maaltijd in elkaar wil flansen. Veel mensen weten dit niet, maar het steeltje van de broccoli kun je ook eten. Ik vind de steel eigenlijk zelfs het lekkerste deel. Als de buitenkant erg hard en/of vezelig is kun je die even schillen. De binnenkant van de steel kun je daarna in plakjes of blokjes snijden.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/3 kop (50 g) ongebrande cashewnoten, liefst 8 uur voorgeweekt
  • 2/3 kop (160 ml) water
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel miso
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kleine teen knoflook of 1/4 theelepel knoflookgranulaat
  • 1 theelepel mosterd
  • ¼ theelepel chili poeder (optioneel)
  • 1 flinke stronk broccoli, in roosjes (geschild steeltje in plakjes)
  • 160 gram (tricolore) pasta

Bereiding

Pureer de ingrediënten voor de cashew kaassaus (cashewnoten t/m chilipoeder) zo fijn mogelijk. Afhankelijk van de kracht van je blender of staafmixer kan dit enkele minuten duren. Het gaat makkelijker als je om te beginnen slechts de helft van het vocht toevoegt, zodat de saus wat dikker is.

Breng in een pan een laagje water met zout aan de kook en kook daarin de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Doe de laatste 7 minuten van de kooktijd de broccoli erbij, zodat hij met het deksel op de pan bovenop de pasta gaar kan stomen.

Verwarm ondertussen de cashewsaus in een klein pannetje. Breng hem al roerend zachtjes aan de kook en laat hem even pruttelen tot hij mooi dik geworden is. Giet de broccoli en pasta af, verdeel over twee borden en giet de cashewsaus erover.

19 Reacties

Daniëlle op 9-10-2014 - 12:48
Oh, dit ga ik maken! Liefst vandaag, maar dat gaat niet meer, als ik de cashewnoten wil weken.
Martine op 10-10-2014 - 14:58
Leuk Daniëlle, ik ben benieuwd wat je er van vond!
Elbrich op 20-10-2014 - 16:13
Hoi Martine, waar kan ik toch die miso kopen en hoe ziet het eruit? Ik heb nu één keer een klein pakje gekocht, bij AH geloof ik, waar drie zakjes in zitten waarmee je dan een soort cup a soup kunt maken. Dat is vast niet wat jij gebruikt voor je recepten.
Martine op 20-10-2014 - 16:40
Hoi Elbrich, miso kun je kopen bij Aziatische toko's en biowinkels (ligt dan bij de Japanse producten). Het is een dikke bruinige pasta en zit meestal in een stevige zak met een gewicht van ongeveer een halve kilo. Ik gebruik momenteel de miso die onderaan deze pagina is afgebeeld: http://www.aziatische-ingredienten.nl/shiro-miso/
Elbrich op 20-10-2014 - 17:28
Dankjewel, zo weet ik in ieder geval wat ik zoek :). Ik ben erg benieuwd hoe deze "kaas"saus smaakt en zal hem zeker maken zodra ik alle ingrediënten heb. Ik zal dan eerst je recept voor de instant "kaas"saus eens proberen, die heb ik ook nog niet gemaakt en deze lijkt me heel lekker én handig.
Valerie op 19-11-2014 - 15:19
Ik heb dit recept vandaag gemaakt als lunch, erg lekker!
Martine op 19-11-2014 - 15:27
Fijn dat het lekker was Valerie! Dankjewel voor de feedback :-)
Jeanette op 9-3-2015 - 18:20
Ik heb de saus gemaakt (verkeerd afgewogen, dus nu een pot vol). Nou ja, afkoelen en de koelkast in. Ik vond het helemaal OK, maar morgen gaat hij over de Moussaka, kijken of het de goedkeuring van la famille kan krijgen. En de rest dit weekend over pasta met groenten. Lekker makkelijk! Dank weer!
Martine op 9-3-2015 - 18:42
Leuk Jeanette! Over moussaka is het vast ook lekker. Ik ben benieuwd wat je gezin ervan vindt.
Sabrina op 22-5-2015 - 18:09
Vanavond gemaakt en mijn zoontje (9) en ik vonden het allebei erg lekker. Het recept voegen we toe aan onze basisverzameling. Bedankt!
Martine op 24-5-2015 - 20:58
Leuk om te horen Sabrina!
Joke op 31-7-2015 - 15:56
Ook hier al meerdere malen een succes, staat in mijn ´dit vinden wij dus écht lekker-schrift' :-) Straks een nieuw experiment: saus 'malen', in een pot en mee op vakantie om morgen of overmorgen een makkelijke maaltijd te hebben....
Martine op 31-7-2015 - 16:53
Leuk idee om het van tevoren te maken! Je zou in plaats van cashewnoten cashewpasta kunnen nemen, dan is het al fijngemaakt en hoef je alleen water toe te voegen als je gaat koken.
Monique op 5-9-2017 - 18:22
Vorige week had ik de kaassaus uit dit recept 's ochtends al voorbereid. Aan het eind van de dag veranderde de planning, waardoor ik ineens met de saus bleef zitten... Ik heb 'm toen maar ongekookt ingevroren en misschien goed om te weten: dat ging prima. Vandaag aten we hem gekookt en wel, niet met broccoli, maar met snijboontjes, paprika, een gebakken uitje en volkoren penne. Het ging er zelfs bij mijn kaasminnende zonen goed in! Een klein restje gaat morgen tussen de tosti :-)!
Martine op 7-9-2017 - 11:04
Fijn dat het lekker was Monique!
Kim op 26-3-2019 - 18:42
Wauw! Wat lekker!! Ligt deze al in de winkels? Kun je zo verkopen onder vegans!! Ik denk dat dit veel vegans helpt, het gemis van kaas(saus) is zo groot!! Nieuwe issue? 😁
Martine op 27-3-2019 - 12:52
Leuk dat het zo goed in de smaak viel Kim!
Alecto op 10-9-2019 - 15:45
Super lekker hoor!
Anneke op 2-12-2021 - 18:39
De kaassaus gemaakt, super lekker! Hoelang kan ik de kaassaus bewaren?

Schrijf een reactie