Kikkererwten

Engels: chickpeas/garbanzo beans

Kikkererwten hebben een fijne nootachtige smaak en zijn heel veelzijdig in het gebruik. De meeste supermarkten hebben ze in blik en soms in droge vorm. Droge kikkererten kun je ook in vrijwel iedere toko en natuurwinkel kopen.

Net als eigenlijk bij alle peulvruchten loont het zowel voor de smaak als voor je portemonnee om ze zelf te 24 uur te weken en te koken. Als je ze heel wilt gebruiken, is drie kwartier à een uur koken genoeg, dan hebben ze nog wat beet. Als je ze wilt pureren is het beter om ze wat langer te koken. Ze zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast en een paar maanden in de diepvries.

Hele kikkererwten zijn heerlijk in salades, groentecurries en stoofpotjes. Gepureerd kun je ze verwerken in smeersels en dips zoals hummus en in vegaburgers, zoals falafel.

Recepten

Recepten met: "kikkererwten", "kikkererwtjes".

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij, veganistisch, zonder melk, zonder eiDoor alle tahin en sesamzaadjes die erin zitten, zijn deze muffins kleine calciumkampioenen. Ze zijn ook nog eens erg lekker. Ideaal voor een snel ontbijtje of een gezond tussendoortje dus!

Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

Deze dikke Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met fijngehakte groentes lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Heel lekker, makkelijk te maken, voedzaam en gezond!

Ribollita

Ribolitta tomatensoep, veganistisch

Deze stevige Italiaanse maaltijdsoep is een voltreffer voor grote gezelschappen. Iedereen wil het recept van je hebben, ook de vleeseters! Ribollita betekent twee keer koken, dus dit recept maak je van te voren en hoef je op het moment suprême alleen maar op te warmen.

Mexicaans ‘draadjesvlees’ met ogenbonen

Jackfruit 'draadjesvlees' met ogenbonen, veganistisch

Schrik niet, dit draadjesvlees is geheel plantaardig! Het is gemaakt van jackfruit, een Zuid-Amerikaanse vrucht. Eet de malse gekruide jackfruit in een wrap, taco of pitabroodje, of gewoon met gekookte rijst en maak er een lekker frisse salade bij.

Curry met bloemkool en peren uit de oven

Bloemkoolcurry met peer uit de oven, veganistisch

Deze curry maak je niet in een pan, maar in een schaal in de oven. Handig als je er niet te veel naar om wilt hoeven kijken of het fornuis voor iets anders wilt gebruiken. De zoete smaak van de warme peren combineert fantastisch met de hartige smaak van de kokosmelk en specerijen.

De simpelste pannenkoeken

Pannenkoeken, veganistisch, zonder melk, zonder ei

De ingrediënten voor deze super eenvoudige veganistische pannenkoeken vind je in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk hebt.

Romige venkeltaart

Venkeltaart met notenroomvulling, veganistisch

Ik had in een ouderwetse hartige taart met lekker veel romige KAAS. Gelukkig weet ik ondertussen heel goed hoe ik dat moet oplossen zonder er koeien of andere dieren voor lastig te vallen.

Linzendal met wintergroente

Linzendal met pastinaak, koolrabi en wortel, veganistisch

Hollandse wintergroente en Indiase kruiden combineren verrassend genoeg heel goed met elkaar. De smaken van pastinaak, wortel en koolraap komen in deze curry heerlijk tot hun recht.