Deze rode bonen hebben een licht zoete smaak en een stevige, maar wel zacht-romige textuur. Ze zijn in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar in ingeblikte vorm. Deze blikjes zijn prima te gebruiken, maar het lekkerder en goedkoper om bij de toko een zak droge bonen te kopen en die zelf te koken.
Week de bonen eerst 24 uur, kook ze een uur in water met zout, haal de pan van het vuur en laat ze nog een uurtje in de pan afkoelen. Als je ze namelijk meteen afgiet barsten ze soms uit hun velletjes omdat ze te snel afkoelen. Gekookte bonen zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast, en enkele maanden in de diepvries.
Kidneybonen zijn zeer geschikt voor gebruik mexicaanse gerechten zoals chili. Je kunt er ook heel lekkere en mooie roze vegaburgers mee maken.
Asperges combineren super goed met pasta. Dit was een mooie gelegenheid weer eens een recept voor vegan kaassaus te posten. Deze is door Davids moeder uitgevonden. Hij is super smaakvol, omdat er behalve een beetje geraspte vegan kaas ook een gefruit uitje en wat kruiden door gaan. In plaats van asperges zou je dit recept ook heel goed met schorseneren, reepjes koolraap, broccoli, of een andere mild smakende groente kunnen maken. Het staat binnen een half uur op tafel, wat ik erg fijn vind op een doordeweekse dag.
Deze kruidge Turkse köfte zijn erg makkelijk te maken. Je moet de linzen en bulgur even kort koken en laten afkoelen, daarna hoef je alleen nog de andere ingrediënten erdoor te mengen en met je handen köfte van het mengsel te vormen. Je kunt de linzen en bulgur een dag van tevoren maken, of zelfs het hele mengsel één of twee dagen van tevoren maken. Het is lekker als de smaken even goed de tijd hebben om in te trekken. Omdat je ze koud eet, zijn de köfte behalve als avondeten ook heel geschikt als meeneemlunch of voor potlucks en picknicks.
Ik kreeg weer eens zo'n mailtje van iemand die héél graag een blauwe kaas recept wilde hebben, begon te googelen, vond verschillende recepten, ging experimenteren en ja! dat kwam best dicht in de buurt van mijn herinnering aan blauwschimmelkaas. Zelfs de kleur was goed, dankzij witte tofu en groenblauwe pompoenpitjes. Je gaat hier geen koemelkkaaseters mee voor de gek houden, maar als je blauwschimmelkaas mist, is dit een leuke vervanger.
Deze gnochi bestaan voor meer dan de helft uit tofu! Tofu gnocchi zijn makkelijker te maken dan aardappel gnocchi, en ze hebben ook nog eens een veel betere voedingswaarde. Om de tofu een lekker hartig smaakje te geven voeg ik er een beetje edelgist, citroensap en zout aan toe. Het is vast ook heel lekker om er kruiden in te verwerken.
Wist je dat je het vocht uit een blikje kikkererwten met suiker kunt opkloppen tot meringue? Je proeft dan niet meer dat het van kikkererwten gemaakt is, het smaakt net als meringue met ei. Met een paar kleine aanpassingen kun je op deze manier ook heel lekkere chocoladezoenen maken. De vulling is bijna niet van 'echt' te onderscheiden!
David en ik zijn geen grote stamppoteters, maar deze doperwtjesstamp gaat er goed in, zeker als er snel nog even iets gemaakt moet worden aan het einde van een lange werkdag. Stiekem maak ik dit ook wel eens met instant aardappelpuree (bijv. van Maggi), dan staat het echt binnen 10 minuutjes op tafel. Ik doe graag een beetje edelgist door de aardappelpuree voor een lekker hartige smaak.
Het is weer bijna Pasen en de eieren vliegen je om de oren. Gelukkig kun je ook prima van de paasdagen genieten zonder daar kippen voor lastig te vallen. Maak bijvoorbeeld vegan gevulde eitjes, tofu scramble, 'eier'salade, of omeletten van zijde tofu.
Zelf hummus maken is heel simpel. Je doet alle ingrediënten in een foodprocessor en pureert ze tot ze lekker glad en romig zijn. Hummus wordt meestal van kikkererwten gemaakt, maar als ik het zelf maak is het meestal een bijzondere hummus, zoals zwarte bonenhummus. Ik gaf de hummus een subtiel Mexicaans tintje met oregano, limoensap en chilisaus.
Deze balletjes zijn super lekker en heel simpel te maken van oud brood en noten. Als je een foodprocessor of een staafmixer met een hakmolentje hebt, zijn ze in een handomdraai klaar. Wij aten ze bij een pastagerecht, maar ze doen het ook goed als borrelhapje met een dipsausje.
Dulce de leche is een karamel-achtige saus. Het is heel lekker op pannenkoeken en bij ijs, yoghurt of pudding. Je maakt het door een blikje gezoete gecondenseerde kokosmelk een paar uur te koken in een pan met water. Super makkelijk!