Kala namak is een speciale zoutsoort met een vrij hoog gehalte aan zwavel. De zwavel maakt het heel geschikt om plantaardige gerechten een authentieke eiersmaak te geven.
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd, maar eigenlijk is het niet echt zwart, eerder roze of grijs.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt een kleine hoeveelheid kala namak gebruiken in gerechten die je graag een ei-achtige smaak wilt geven, zoals scrambled tofu (vervanging voor scrambled eggs), veganistische omelet, en plantaardige mayonaise. De kala namak vervangt dan (een deel van) het zout in het recept.
Gebruik er niet te veel van, want de zwavelsmaak is al gauw te sterk. Persoonlijk houd ik eigenlijk helemaal niet zo van die typische eiersmaak (ook niet in echte eieren), dus ik gebruik het zelf niet.
Waar kun je het kopen?
Kala namak is te koop bij sommige Aziatische toko’s. Je kunt het ook op internet bestellen bij vegan webwinkels.
Deze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo’n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van […]
Als je veganist wordt kan het etiketten lezen in het begin best een beetje tegenvallen. Ik beloof je, het went heel snel en je wordt er ook steeds beter in. Bovendien kun je na een paar weken blindelings je lievelingsproducten vinden waarvan je al weet dat ze vegan zijn, zodat je veel minder hoeft te […]
Vegan blauwschimmelkaas met echte schimmel, die net zo smaakt als een kaas van koemelk. Het bestaat en met een paar simpele stukken keukengereedschap, een zak noten en een buisje schimmelcultuur kun je het zelf maken. Eerder postte ik al recepten voor een echte vegan brie en een geitenkaas-achtige schimmelkaas. Dit recept is geïnspireerd door de […]
In oude kookboeken (en zelfs in nieuwe) lees je vaak dat je tofu uren- of zelfs dagenlang moet laten marineren om te zorgen dat het wat smaak krijgt. Toen ik net leerde koken heb ik dat geprobeerd en ik was altijd teleurgesteld in het resultaat. De tofu werd nooit echt smaakvol, brandde snel aan en […]
Mmm, vegan ‘ei’ van kikkererwtenmeel! Ik maak al regelmatig de ultieme vegan quiche, snelle quiche), kikkererwten-tofu, fritters en omeletjes van, dus toen ik op de Vegan Richa dit recept zag voor Indiase omeletrolletjes (khandvi) moest ik dat natuurlijk ook proberen. Ik maakte ze voor de jaarlijkse kerstproeverij van de plaatstelijke PvdD, en de gasten smulden […]
Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het […]
David houdt niet zo van gourmetten, dus daarom doen we het bijna nooit. Ik vind het wel wat hebben, met z’n allen om de tafel kleine hapjes bakken in zo’n mini-pannetje. Wel op voorwaarde dat het helemaal vegan is natuurlijk! In deze post vertel ik je alles wat je nodig hebt voor een succesvol gourmetfeestje, […]
Mensen die multivitamine nemen denken vaak dat dit een soort garantie is dat ze alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Dit valt in de praktijk nogal tegen, ook bij multivitamines die ‘speciaal voor veganisten’ gemaakt zijn. Ze bevatten vaak te weinig van de stoffen die je als veganist nodig hebt, en te veel van stoffen die […]
Ik ben weer part-time aan de slag op de universiteit en daarnaast geef ik ook nog steeds kookworkshops en voedingscoaching! Dat betekent regelmatig lange kantoordagen en laat thuiskomen met lekkere trek en weinig tijd om te koken. David appte dat hij zin had in pizza, dus op de terugweg ben ik snel even een Albert […]
Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]