Johannesbroodpitmeel

Engels: locust bean gum

Wat is het?

Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).

Waar gebruik je het voor?

Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.

Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.

Waar kun je het kopen?

Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.

Recepten

Recepten met: "Johannesbroodpitmeel", "Tartex Vegabin", "Johannesbroodpitmeel/Tartex Vegabin".

De lekkerste zelf gekookte bonen

Bonen om zelf te koken Iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om droge bonen te koken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar zelf mijn bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.

Zuurdesem naanbrood

Zuurdesem naanbrood, veganistischVeel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet nodig omdat de desem zelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur geeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.

Vegan met € 10 per week

Boodschappen voor € 10 per weekIs het mogelijk om een hele week lekker en gezond veganistisch te eten voor maar € 10? Ik ga het deze week proberen! In deze post alvast een boodschappenlijstje.

Empanadas met pittige bonenvulling

Empanadas met bonenvulling, veganistischDeze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Ze zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk altijd een lekkere salade bij maken.

Supermakkelijke chocoladepudding uit de oven

Chocoladepudding uit de oven, veganistisch, zonder ei, zonder melkDeze pudding kost minder dan 50 cent en je kunt hem in minder dan 10 minuutjes in elkaar draaien, bijvoorbeeld terwijl je stoofpot staat te pruttelen op het fornuis. Daarna schuif je de bakjes in de oven en dan is de pudding klaar tegen de tijd dat je toe bent aan het dessert.