Chia zaadjes zijn zwart of wit en lijken qua voedingswaarde op lijnzaad. Ze zijn rijk aan vezels en omega 3 vetten, aminozuren, maar bevatten weinig opneembare koolhydraten. Als je ze mengt met een vloeistof zoals water, sap of plantaardige melk nemen ze dat water op en krijgen een gel-achtige substantie.
Waar gebruik je het voor?
De zaadjes hebben een neutrale smaak en kunnen dus in allerlei gerechten worden verwerkt. Je kunt er bijvoorbeeld pudding van maken, of de gel gebruiken als eivervanger in baksels.
Waar kun je het kopen?
Chia zaad is inmiddels in heel veel natuurvoedinswinkels te koop, bijvoorbeel bij Ekoplaza, De Tuinen en De GezondheidsWinkel.
De combinatie van rauwe en geroosterde groente geeft deze salade een fijne beet een een heerlijk complexe smaak. De tempeh met Italiaans-getinte marinade is er super lekker bij.
Deze salade is heel geschikt om een restje pompoen te verwerken. Je kunt de salade lekker pittig maken door er wat sriracha of andere hete chilisaus aan toe te voegen.
Dit is een echte Hollandse kaaskoppensalade, maar dan vegan! Als je liever geen vegan kaas gebruikt zijn licht gezouten geroosterde cashewnoten een goed alternatief.
In deze salade zitten maar liefst drie van mijn lievelings-ingrediënten: linzen, olijven én hummus. Voor een totale Midden-Oosterse smaakexplosie kun je er nog wat za'atar kruiden over strooien.
Albert Heijn heeft tegenwoordig verschillende vegan salades in het koelvak. Als ik het druk heb schiet het er 's morgens wel eens bij in om zelf lunch te maken en dan koop ik soms zo'n bakje salade bij de AH To Go op het station.
Ik was vroeger geen enorme tuinbonenfan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ze nog nooit als salade had gegeten! De 'groene' smaak en stevige beet van tuinbonen doen het fantastisch in een salade.
Knapperige spekstukjes met een heerljke rooksmaak, maar vegan! Deze zijn super simpel om te maken en blijven lang goed, zodat je overal spekjes over kunt strooien.