Vegan tag – vragenlijst

21 September 2014 onder Overige
Dophert croissant, vegan

Daniëlle van Le Gumo heeft een vegan tag gemaakt, een vragenlijst waarmee bloggers iets over zichzelf en hun connectie met veganisme kunnen vertellen. Op Vegetus post ik vooral recepten en vertel ik meestal niet zo veel over mezelf, dus het leek me wel leuk om daar eens verandering in te brengen.

Wat heb jij met de plantaardige levensstijl?

David en ik zijn sinds tweede kerstdag 2012 'officieel' veganist, daarvoor waren we vegetariër en aten we al twee jaar grotendeels plantaardig. Vegan leven bevalt mij supergoed. Het is goed voor de dieren en het milieu en ik ben er veel gevarieerder door gaan eten. Ik vind het vooral heel leuk om steeds nieuwe recepten en producten te ontdekken.

Wat is jouw favoriete vegan recept?

Oeh, dat is een moeilijke vraag, er zijn zo veel lekkere recepten! Ik houd over het algemeen meer van hartige dingen dan van zoete, hoewel ik een lekker stukje taart of chocola op z'n tijd zeker niet afsla. Ik vind seitan heel tof, van meel en kruiden je eigen vleesvervangers maken, maar ik heb niet één specifiek recept wat ik het allerlekkerst vind.

Wat is jouw favoriete vegan guilty pleasure?

Ik weiger om me schuldig te voelen over de dingen die ik eet, dus in die zin heb ik geen 'guilty pleasures'. Als ik junkfood wil eten dan doe ik dat zonder schuldgevoel. Maar goed, mijn favoriete minder gezonde traktatie... Ik eet graag chips: Wokkels, Pombären, eigenlijk alle chips wel. In Berlijn at ik bij Ohlala een erg lekker mokkataartje dat ik heel graag ook in Nederland zou willen kunnen eten. De snoepjes van Goody Good Stuff vind ik ook erg lekker. En een fijn stukje chocola natuurlijk: witte chocola van Bonvita of Schakalode of pure chocola met 'vulling' zoals nootjes, koffiecrunch, marsepein of mint.

Wat is jouw favoriete vegan hotspot?

DopHert! We fietsen er zo heen, dus we komen hier regelmatig om lekker te lunchen of een taartje te eten. Jammer dat je er 's avonds niet kunt eten, maar hun afhaalmaaltijden zijn ook fijn.

Ze hebben net een nieuw menu, dus dat zijn we vandaag meteen gaan uitproberen. Er staan zo veel nieuwe lekkere dingen op de kaart, dat ik in mijn enthousiasme bijna vergat om foto's te maken. Jullie moeten het dus doen met de foto hierboven van het croissantje met vegan boter en jam dat ik als toetje nam. Ik had al heel lang geen echt croissantje gegeten (die zelf-bak dingen van deeg uit zo'n blikje tellen niet), dus dit was een traktatie.

Waar doe jij je boodschappen?

De meeste dingen halen we bij de Dirk, maar we gaan ook regelmatig naar de Lidl en AH. Ik hoop dat er hier ooit nog een Jumbo in de stad komt, want dat is een toffe supermarkt voor vegans. Er zit een grote vestiging van De Natuurwinkel hier in de buurt en daar gaan we af en toe even heen om een voorraadje Wilmersburger, edelgist, sojabrokjes, bijzondere chocola, gedroogd fruit en dergelijke in te slaan.

Ik bestel ook regelmatig dingen online, zoals tarwegluten en andere bakbenodigdheden bij De Zuidmolen en vegan specialiteiten bij Veggiedeli. Als De Tuinen een goede kortingsactie heeft op B12 supplementen, Yogi thee of noten, zaden en gedroogd fruit doe ik daar ook wel eens een bestelling, zeker omdat ze vanaf 20 euro gratis bezorgen. Kattenvoer kopen we bij Vega-life.

Wat is jouw lievelingshummus?

De hummus van de Lidl die Daniëlle ook noemt heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding, maar mijn zelfgemaakte witte bonenhummus vind ik ook erg lekker.

Welk product moet absoluut nog in een plantaardige variant verschijnen?

Wat mij betreft mag er wel wat meer aanbod in goede vegan drop komen. Als er geen gelatine in zit dan doen ze er wel bijenwas overheen! Dat spul van Panda/Zonnatura smaakt mij niet 'volwassen' genoeg. Een wat groter assortiment vegan gebak in reguliere winkels zou ook fijn zijn.

Als de Vegetarische Slager nog een keer een vegan variant van ouderwets draadjesvlees weet te produceren zal ik ook voorin de rij staan.

Verder verbaas ik me erover dat er van bijna elk denkbaar product inmiddels wel een vegan variant bestaat. Soms moet je het zelf maken, maar dat vind ik niet erg. ;-)

Heb je een favoriet vegan-proof verzorgingsproduct?

Ik gebruik niet zo veel verzorgingsproducten, maar ik ben wel erg blij met de shampoos en conditioners in blokvorm van Lush. Ze werken goed, zijn zuinig in het gebruik en je hebt er bijna geen verpakkings-afval van. Momenteel heb ik de Godiva shampoo en Jungle conditioner. Voor het tandenpoetsen ben ik net overgestapt op Parodontax en dat bevalt heel goed. Verder gebruik ik in de winter Weleda olie voor mijn doge huid.

Wat is jouw favoriete vegan blog?

Van de Nederlandse blogs lees ik graag Plantaardigheidjes, De Plantaardige Keuken, Eating with the Rabbits, Lauriekoek, Engelwortel en natuurlijk Le Gumo. Ik volg ook veel bekende en minder bekende buitenlandse blogs, onder andere The Post Punk Kitchen, Seitan is my Motor, Kitchen Experiments, Mämmi en Veggies on the Counter. (Ik vergeet er nu vast een aantal, dus voel je niet beledigd als jouw blog er niet tussen staat!)

Neem jij de tag over?

Net als Daniëlle ga ik hier niemand taggen. Het Nederlands/Vlaamse vegan blogwereldje is maar klein, dus sowieso zouden we vrij snel het cirkeltje rond hebben. Als je het leuk vindt om deze tag over nemen op jouw blog, bijvoorbeeld ter gelegenheid van de VeganChallenge, dan vind ik dat natuurlijk wel heel leuk. Ook niet-vegans mogen meedoen!

18 Reacties

Daniëlle op 21-9-2014 - 16:52
Zo leuk dat je het lijstje overgenomen hebt. Ik heb een keer seitan geprobeerd te maken, dat mislukte erg. Misschien moet ik dat toch nog eens weer proberen. Dat croissantje wil ik ook! <3
Lindsay op 21-9-2014 - 16:57
Leukk!! Ik neem de tag met plezier over. :)
Sara op 21-9-2014 - 17:10
Inderdaad een leuke tag, ik ga het binnenkort ook overnemen :-) En vegan croissants, zoveel liefde daarvoor! In Leuven, bij Vegaverso, hebben ze op vrijdag ook vegan croissants. Uiteraard namen we er afgelopen vrijdag mee, om dan op zaterdag als ontbijt te eten, heerlijk!
Marjon op 21-9-2014 - 18:36
Leuk stukje ,er zit een Jumbo op de Westerstraat.Wat hebben ze daar zo speciaal voor vegans?
Martine op 21-9-2014 - 19:10

Leuk dat er zo veel mensen met de tag aan de slag gaan!

Jumbo heeft onder andere vegan vleesvervangers van Alpro en de Vegetarische Slager. Ze hebben goedkope ongezoete huismerk sojamelk. Sommige Jumbo's verkopen Wilmersburger vegan kaas. En zo zijn er nog wel meer leuke en handige dingen. Wij wonen in AH territorium Zaandam, daar is de Jumbo nog niet doorgedrongen.

W. op 21-9-2014 - 20:33
(nog) geen blog maar wel leuk om te lezen! Ja jumbo is soms handig maar ze hebben niet altijd alles wat je zoekt of het is ineens verdwenen uit het assortiment, dat vind ik jammer. De nieuwe burgers van alpro blijven heel erg tussen je tanden hangen! Kun je niet me Jackfruit een soort van draadjes vlees maken? (desnoods met een zak/pakje) heb daar zelf ook wel eens naar gekeken maar ben niet zo uitvinder in de keuken..
Martine op 22-9-2014 - 9:13
Die vezeltjes in de tarweburgers van Alpro vind ik ook een beetje irritant inderdaad. Ik maak wel eens iets met jackfruit, maar dat is toch minder 'echt' dan die producten van de Vegaslager. Bovendien zit er in jackfruit nauwelijks eiwit, dus het is geen functionele 'vleesvervanger'.
w. op 22-9-2014 - 10:02
oh, ja. Daar heb ik inderdaad niet bij stil gestaan. Ik ben/was niet zo'n fan van draadjesvlees, maar mocht ik iets tegen komen dan hou ik je in gedachte!
Bonnie op 23-9-2014 - 22:28
Leuk om te lezen! Ik heb juist slechte herinneringen aan draadjesvlees (brr) maar ik geloof ook dat de Vegaslager het wel lekker kan maken. :) Wat betreft drop ben ik het helemaal met je eens. En wat fijn dat je bij DopHert vegan croissants kan eten!
Martine op 24-9-2014 - 6:31
Mijn oma maakte altijd 'jachtschotel' met draadjesvlees en aardappelpuree. Ondanks dat ik al heel jong 'vegetariër' was, at ik daar altijd een hapje van mee...
Sanne op 29-9-2014 - 12:56

Hoi Martine!

Dankjewel voor je lange berichtje op mijn blog, over toen jij en David allebei veganistisch zijn gaan eten. Echt leuk om te lezen :), vooral dat je dit zo'n leuke tijd vindt om veganist te worden! En dat je meer uitprobeert en ook gevarieerder bent gaan eten. Het uitproberen van ingrediënten en kruiden ken ik ook wel, al heb ik dat echt nog maar heel weinig gedaan! Eigenlijk heb ik ontzettend veel zin in de tijd die gaat komen, wat eten betreft. Langzaamaan leer ik meer producten kennen en ermee werken, en ik doe al iets meer met kruidjes en specerijen. Dat ik nu zo'n fijn kookboek heb, dat is echt heel fijn. En Isa Does It staat bovenaan mijn lijst van nieuwe kookboeken (dat filmpje op haar website was al heel leuk!).

Ik denk dat ik deze tag ook ga overnemen van je, erg leuk! En ook goed voor mezelf om erover na te gaan denken. Het lijkt me heel fijn om samen met je vriend dezelfde voorkeuren voor eten te hebben. Mijn vriend moet er nog heel erg aan wennen (ik zelf eigenlijk ook) en vindt het soms wat lastig. En hij zal nooit veganist of vegetariër worden, dat weet ik zeker haha. En dat vind ik ook prima, hij moet echt eten wat hij wil. Gelukkig eten we wel samen (dat wil ik ook echt blijven doen!) en vindt hij een vleesloze maaltijd prima; de afgelopen jaren aten we altijd vegetarisch voor mij :). En nu vervangen we af en toe wat ingrediënten voor hem of voor mij, en dat werkt goed :).

Vind je het jammer dat je Vegan MoFo al bijna voorbij is? Of vind je het wel prima? Liefs

Martine op 29-9-2014 - 13:17

Jij ook bedankt! Ik ben inderdaad erg blij dat David ook vegan is. Fijn dat jouw vriend er in ieder geval graag met je mee-eet, dat scheelt een hoop.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje oplucht ben dat MoFo bijna voorbij is. Het is erg leuk, maar bijna iedere dag posten vergt veel van mijn tijd, creatieviteit en energie. Behalve op deze blog heb ik ook nog veel contacten met andere vegans of forums en Facebook, daar kan ik dan weer wat meer aandacht aan geven. Bovendien ga ik volgende maand voor mijn werk bijna twee weken op congres naar Duitsland en Polen, dus dan zou ik dat dagelijks bloggen helemaal niet vol kunnen houden.

Amélie op 29-9-2014 - 18:12
Leuk, ik heb de tag overgenomen op mijn blog!
Martine op 29-9-2014 - 19:31
Leuk Amélie!
Annemarie op 14-2-2015 - 13:37
Tot voor kort hadden de supermarkten Dekamarkt en Vomar een vleesvervanger van Vivera te koop die gemaakt was van lokaal geteelde lupine en 100% plantaardig. Wanneer je de roerbakstukjes gebruikte in een draadjesvleesrecept als hachee, boeff bourguignon, stroganof, of goulash, dan werd de structuur die van draadjesvlees (minstens 20 minuten laten sudderen in de saus na ze even te hebben aangebakken). Voor vleeseters was het niet van echt te onderscheiden. Heel erg lekker was het in het recept voor hachee van de Snelle Vegetariër van Jacinta Bokma. Helaas verkopen de genoemde supermarkten dat niet meer, maar op de site van Vivera onder 'We love nature' zie je ze nog te koop. Er is een lijst te vinden met de supermarkten waar ze te koop zijn. AH staat daar ook bij.
Martine op 14-2-2015 - 14:35
Oh, dankjwel voor de tip Annemarie! Wat jammer dan Deka en Vomar die lupine producten niet meer verkopen. Ik hoop dat ze bij onze Dirk er nog wel zijn.
Annemarie op 16-2-2015 - 12:38
Ik heb geïnformeerd bij Vivera. Uit het antwoord blijkt dat ze niet particulier on line verkopen. De We Love Nature producten zijn volgens de mail alleen nog te koop bij Jumbo, Plus, Jan Linder, Emté en Vomar. Vomar denk ik alleen de grotere vestigingen.
Martine op 16-2-2015 - 12:58
Dankjewel voor het navragen! Echt vervelend dat die WLN producten nu bij verschillende supermarkten uit het assortiment zijn. Hopelijk komen er snel weer nieuwe plantaardige vleesvervangers om het gat op te vullen, want het assortiment is bij veel winkels best beperkt nu.

Schrijf een reactie