Linzensalade met hummus, olijven en za’atar

15 September 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 1 persoon
Linzensalade met hummus en olijven, vegan

In deze salade zitten maar liefst drie van mijn lievelings-ingrediënten: linzen, olijven én hummus. Hummus is niet alleen fijn op brood, maar het werkt ook prima als een romige saladedressing! De salade is zo al heel lekker, maar voor een totale Midden-Oosterse smaakexplosie kun je er nog wat za'atar kruiden over strooien.

Za'atar heeft een heel bijzondere fris zure hartige smaak. Het werkt goed als topping voor hummus, salades, soepen en sandwiches. Ik maak mijn eigen za'atar met een receptje uit het prachtige boekje Salad Samurai, waar ik tot mijn schaamte verder nog steeds niks uit gemaakt heb.

Linzensalade

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop gekookte groene of bruine linzen
  • 2 à 3 eetlepels hummus
  • 10 zwarte olijven, gehalveerd of in ringetjes
  • 2 handjes sla of spinazie, of 1 geraspte wortel
  • 1 theelepel za'atar kruiden (optioneel)

Bereiding

Doe de linzen en hummus in een kom en meng ze een beetje door elkaar. Doe de olijven en sla erbij en hussel snel even om. Als je de salade mee wilt nemen voor de lunch, wacht je met husselen tot vlak voor je gaat eten. Strooi tot slot eventueel een beetje za'atar over de salade.

Za'atar

Za'atar krijgt zijn bijzondere smaak van de sumak/zuurkruid, de fijngemalen pittig zure bessen van de sumakstruik. Je kunt deze specerij onder andere kopen bij Turkse en Midden-Oosterse winkeltjes.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sumak
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel zout, of naar smaak

Bereiding

Meng alle ingrediënten en doe ze in een luchtdicht potje of bakje. Proef of er genoeg zout in zit voor jouw smaak. Het mengsel blijf meerdere maanden goed.

4 Reacties

Daniëlle op 15-9-2014 - 21:42
Leuke ingrediënten weer. Nooit gedacht om za'atar ook over een salade te strooien, maar dat kan natuurlijk prima :-)
ameyfm op 16-9-2014 - 6:17
that looks so good. I love love love zaatar. I keep big jars of it in my kitchen and put it on everything... but I'd never thought of putting it on lentils. Good idea!
Martine op 16-9-2014 - 11:01
Thanks guys! It never occurred to me that it would be unusual to put za'atar on salad or lentils. :-)
Bonnie op 16-9-2014 - 22:12
Mmm, dat zijn ook een paar van mijn favoriete ingrediënten! Die za'atar lijkt me een fijne manier om linzen een beetje interessanter te maken. Mijn za'atar is al een tijdje op maar ik heb er ook een keer een lekkere salade mee gemaakt dus dankje voor het herinneren! Ik ga er ook weer eens een potje van maken.:)

Schrijf een reactie