Hollandse kapucijnersalade met Wilmersburger

17 September 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten
Voor: 1 persoon
Kapucijnersalade met Wilmersburger, vegan

Toen ik nog vegetariër was maakte ik meestal salades waarin kaas de belangrijkste smaakmaker was. Ik moest echt omscholen toen ik vegan probeerde te gaan eten! Ondanks dat ik dierlijke kaas tegenwoordig helemaal niet meer mis en ook prima salades en andere gerechten zonder kaas of kaasvervangers kan maken, vind ik het wel leuk om af en toe een nostalgisch kaasgerecht te veganiseren.

Dit is een echte Hollandse kaaskoppensalade, maar dan vegan! Ik gebruikte een restje Wilmersburger 'hartig'. Deze vegan kaas lijkt op Goudse kaas met een rooksmaakje. Andere smaken van Wilmersburger en vergelijkbare merken zoals Violife en Jeezini zijn vast ook lekker in deze salade. Als je toch een rooksmaakje wilt kun je er ook wat soja spekjes door doen. Als je liever geen vegan kaas gebruikt zijn licht gezouten geroosterde cashewnoten een goed alternatief.

Ook dit recept is weer sneller dan boterhammen smeren. Snijd alles in stukjes en gooi het in een kom. Ik vond de smaak van de salade rijk genoeg en heb dus geen dressing gebruikt, maar als je wilt zou je er een simpele mayo- of yoghurtdressing door kunnen doen.

Ingrediënten

 • 200 gram jonge kapucijners/velderwtjes uit een pot
 • 1 appel, in blokjes
 • 10 kleine augurken, in plakjes
 • 50 gram Goudse vegan kaas, in kleine blokjes
 • 1 eetlepel soja spekjes (optioneel)
 • Bereiding

  Giet de kapucijners goed af, doe ze samen met de andere ingrediënten in een kom en hussel ze door elkaar. Deze salade blijft lang goed, dus hij is prima geschikt om mee te nemen naar je werk.

  7 Reacties

  Sarah op 17-9-2014 - 19:10
  Hoe smaken kapucijners? Hier in België lukt het me maar niet ze te vinden en ik ben er best benieuwd naar. :)
  Martine op 17-9-2014 - 21:19
  Vreemd is dat, ik heb inderdaad in het buitenland nog nooit kapucijners gezien. Zou het echt een typisch Nederlandse peulvrucht zijn? Ze hebben een heel eigen smaak, lekker hartig en licht nootachtig. Een beetje tussen linzen en kikkererwten in, maar ook weer helemaal anders, moeilijk te beschrijven :-P
  Danielle op 17-9-2014 - 22:29
  Raar, heeft het geen andere naam toevallig in Belgie? Lekker Martine! Ik ga weer eens een blokje wilmersburger kooen denk ik. Gebruik je kant en klare sojaspekjes of maak je ze zelf?
  Martine op 18-9-2014 - 8:17
  Ik gebruik de zelfgemaakte sojaspekjes die ik vorige week heb gepost. Ik heb een linkje toegevoegd in de ingrediëntenlijst.
  Sarah op 18-9-2014 - 19:53
  Ik heb al onder meerdere namen gekeken, maar peulvruchten zijn in België enorm onpopulair bij de niet vegetarische of veganistische bevolking (ongeveer bij iedereen dus). Ik ben er wel dol op, maar als ik echt zin heb in wat nieuwe dingen moet ik altijd naar een Turkse of Aziatische winkel en daar kennen ze dus ook geen kapucijners. Maar dat laatste zou inderdaad typisch Nederlands zijn (Vooral Texel, blijkbaar).
  Evelien op 19-5-2015 - 12:43
  Helaas kon ik geen kapucijners vinden maar wel een potje gemengde bonen. Bedankt voor het recept. Het is heerlijk en eenvoudig klaar te maken.
  Martine op 19-5-2015 - 13:08
  Fijn dat het lekker was Evelien!

  Schrijf een reactie