Lekker makkelijk? Albert Heijn salades

door onder Salades
Kenmerken: 
AH Salades, vegan

Albert Heijn (voornamelijk AH To Go) heeft tegenwoordig verschillende vegan salades in het koelvak. Als ik het druk heb schiet het er 's morgens wel eens bij in om zelf lunch te maken voor ik de deur uit ga en dan koop ik soms zo'n bakje salade bij de AH To Go op het NS station.

Ik ben erg blij dat Albert Heijn deze salades verkoopt, want voor vegans is het niet altijd makkelijk om onderweg een maaltijd te vinden die geen broodje falafel of een bakje friet met ketchup is. In de mensa op de universiteit kan ik eigenlijk alleen fruit en brood met pindakaas eten, en dan weet ik nog niet eens zeker of het brood echt vegan is.

Lekker makkelijk

De AH To Go op station Sloterdijk verkoopt momenteel drie vegan salades. Op de foto zie je links boven een grote bak couscous salade, links onder een bakje Mexicaanse salade met kidneybonen en rechts het voor- en bovenaanzicht van een bakje quinoasalade. Het schijnt dat Albert Heijn ook nog een Aziatische noodlesalade verkoopt, maar die ben ik nog nooit tegengekomen.

Het grote voordeel van deze salades is natuurlijk dat het makkelijk is. Je kunt 's morgens gewoon de deur uitlopen en onderweg snel even je lunch kopen. Je hoeft er niet over na te denken wat je gaat eten, je hoeft geen ingrediënten te halen, je hoeft niet in de keuken te staan. Je kunt op de automatische piloot een winkel binnenlopen, een bakje uit het schap trekken en doorgaan naar je werk. Zo af en toe vind ik dat erg fijn.

De nadelen

De salades zien er lekker vers uit, maar als je gaat eten valt dat toch een beetje tegen. De ingrediënten hebben weinig smaak, waarschijnlijk omdat ze al iets te lang in plastic gevangen zitten. De smaak van de salades komt dus voornamelijk van de dressings en kruiden die erbij zitten. Op zich houd ik wel van een smaakvolle dressing, maar niet als dat het enige is wat je proeft. Met name bij de quinoasalade heb ik hier last van. De gemberdressing verdringt elk restje smaak wat er nog in de quinoa, nootjes, wortel en edamameboontjes is achtergebleven.

Een tweede nadeel van deze salades vind ik dat er relatief veel energie in zit, in verhouding met het volume. Als ik zelf thuis een salade maak, kan ik bijna twee keer zoveel salade eten voor hetzelfde aantal calorieën. Dit komt omdat de salades van AH relatief weinig groente en relatief veel koolhydraten en vetten bevatten. De salades vullen dus lang niet zo goed als mijn zelfgemaakte creaties.

Het laatste nadeel vind ik de prijs. De couscoussalade kost geloof ik € 3,50, de quinoasalade € 2,75 en de kidneybonensalade € 2,00. Dat zijn geen gigantische bedragen, maar zelf zou ik elk van deze salades kunnen namaken voor minder dan € 1,00.

Dus...

Ik heb altijd een gemengd gevoel als ik zo'n salade van Albert Heijn koop. De salades zijn zeker niet lekkerder dan mijn zelfgemaakte snelle simpele salades. Ze zijn bovendien duurder, minder vers en ze vullen minder goed. Ik ga weer extra mijn best doen om iedere dag zelf een salade of ander lunchgerecht mee te nemen naar mijn werk!

10 Reacties

Danielle op 11-9-2014 - 8:17

Jeetje, zijn het er inmiddels al weer 4 die we kunnen eten bij AH! Die couscous salade is wel erg lekker vind ik.

Daniëlle op 11-9-2014 - 12:51

Heeee, die met kidneybonen kende ik nog niet. Ik vind de salade met quinoa wel erg lekker, maar ik begrijp wat je bedoelt met de overheersende smaak van de dressing.

Martine op 11-9-2014 - 13:18

Ik vind ze ook best lekker hoor, maar nu ik ze een paar keer gegeten heb begin ik ze toch een beetje beu te raken. Dat heb ik sowieso vaak met kant-en-klare dingen, misschien omdat het altijd exact hetzelfde smaakt. Hopelijk gaat AH nog veel meer vegan salades maken, zodat er meer keus komt.

Daniëlle op 11-9-2014 - 13:29

Ja, dat beu raken gaat inderdaad snel met kant-en-klaar. Ik heb dat met die couscoussalade.

w. op 11-9-2014 - 13:38

Eigenlijk zou ik het gewoon eens moeten proberen.. om het dan vervolgens zelf te gaan maken! Ik vind het simpel weg te duur, zelfs een zak rucola oid komt het huis niet in (of wordt vergeten). Voor het gemak is het wel handiger..

Martine op 11-9-2014 - 14:01

Je hoeft ze niet per se eerst te proberen hoor. Gewoon goed het etiket lezen en een vergelijkbaar recept opzoeken, eigenlijk zijn het hele simpele salades.

Bonnie op 11-9-2014 - 17:08

Ik wist ook niet dat er al 4 vegan salades waren! Welke vind jij het lekkerst? Ik heb er nog geen geprobeerd maar ze lijken me wel fijn voor onderweg als er niks anders is.

Martine op 11-9-2014 - 17:21

De Aziatische salade (als hij nog bestaat) heb ik nog niet gehad, de salades met couscous en quinoa vind ik allebei even lekker, die met kidneybonen heb ik nog niet gehad want die is te klein voor een echte maaltijd.

Tofu Mom op 12-9-2014 - 4:43

My daughter was in The Netherlands last year and she's enjoying all the posts with foods and brands she recognizes. She absolutely LOVED many of the Albert Heijn products and is sad they aren't available in the U.S.

Martine op 12-9-2014 - 7:16

That's so funny! Dutch vegans often pine after all the goodies people in the US have access to. I guess the vegan grass is always greener on the other side of the ocean :-)

Schrijf een reactie