Boter/margarine

Boter kun je heel gemakkelijk vervangen met plantaardige margarine of olie. Kijk in de supermarkt even goed op de verpakking, want niet alle margarine is plantaardig, en er is ook nogal wat verschil in prijzen en hoe gezond het voor je is. Let er vooral op dat je ‘boter’ geen (of bijna geen) transvetten (lees: aderverstoppers) bevat.

Let extra goed op als je voor een volbloed veganist gaat koken, want veel plantaardige’ margarines zoals Zeeuws Meisje en de margarine van Albert Heijn bevatten vitamine D3, gemaakt van schapenwolvet, wat de meeste veganisten niet willen eten. De margarine en vloeibaar bakvet van Alpro zijn echt 100% plantaardig, net als die van Wajang en sommige van Becel. Je kunt ook kokosolie (van toko of natuurwinkel) gebruiken in plaats van margarine. In tegenstelling tot andere plantaardige vetten is kokosolie namelijk vast bij kamertemperatuur. We hebben ook een recept om zelf hele lekkere plantaardige boter te maken.

In recepten waar je gesmolten boter nodig hebt kun je deze eenvoudig vervangen door een neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad-, rijst- of sojaolie. Koolzaadolie is zelfs verkrijgbaar met botersmaak! Rijstolie is mijn persoonlijke favoriet, aangezien het bijna geen herkenbare smaak heeft en ook niet duur is. Bovendien heeft het een hoog rookpunt, zodat je er ook fijn mee kunt bakken en wokken (lees: zeer geschikt voor keukens met een overgevoelige rookmelder). Omdat boter voor een deel uit water bestaat moet je in cakes en dergelijke iets minder olie gebruiken dan de boter uit het recept: ongeveer ⅔ olie voor elke eenheid boter.

Recepten

Recepten met: "boter", "margarine", "plantaardige margarine", "plantaardige boter".

Kikkererwtensalade met ajvar

kikkererwtensalade met ajvar, veganIn het kader van 'salade maken met wat je in huis hebt' leek het me wel leuk om ajvar eens als dressing te proberen. Dat was een goed idee, want het is echt ontzettend lekker!

Doe mee aan de VeganChallenge!

Ga de uitdaging aan! Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Doe dan mee met de VeganChallenge volgende maand! Dit is een initiatief van Viva las Vega’s en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Op 1 oktober begint alweer de 5e editie, ruim 5800 mensen gingen je voor. […]

Wortelcake met romige citroenfrosting

Wortelcake met citroenfrosting, vegan, zonder melk, zonder eiDit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren. Het is makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30) dat een stukje lekkers wil.