Boter/margarine

Boter kun je heel gemakkelijk vervangen met plantaardige margarine of olie. Kijk in de supermarkt even goed op de verpakking, want niet alle margarine is plantaardig, en er is ook nogal wat verschil in prijzen en hoe gezond het voor je is. Let er vooral op dat je ‘boter’ geen (of bijna geen) transvetten (lees: aderverstoppers) bevat.

Let extra goed op als je voor een volbloed veganist gaat koken, want veel plantaardige’ margarines zoals Zeeuws Meisje en de margarine van Albert Heijn bevatten vitamine D3, gemaakt van schapenwolvet, wat de meeste veganisten niet willen eten. De margarine en vloeibaar bakvet van Alpro zijn echt 100% plantaardig, net als die van Wajang en sommige van Becel. Je kunt ook kokosolie (van toko of natuurwinkel) gebruiken in plaats van margarine. In tegenstelling tot andere plantaardige vetten is kokosolie namelijk vast bij kamertemperatuur. We hebben ook een recept om zelf hele lekkere plantaardige boter te maken.

In recepten waar je gesmolten boter nodig hebt kun je deze eenvoudig vervangen door een neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad-, rijst- of sojaolie. Koolzaadolie is zelfs verkrijgbaar met botersmaak! Rijstolie is mijn persoonlijke favoriet, aangezien het bijna geen herkenbare smaak heeft en ook niet duur is. Bovendien heeft het een hoog rookpunt, zodat je er ook fijn mee kunt bakken en wokken (lees: zeer geschikt voor keukens met een overgevoelige rookmelder). Omdat boter voor een deel uit water bestaat moet je in cakes en dergelijke iets minder olie gebruiken dan de boter uit het recept: ongeveer ⅔ olie voor elke eenheid boter.

Recepten

Recepten met: "boter", "margarine", "plantaardige margarine", "plantaardige boter".

Linzen-pompoendahl

Linzendal met pompoen, veganDahl heerlijk dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt.

Vegan witlofgratin 2.0

Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik er al eens een recept voor gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten!

Cashew mac&cheese met broccoli

Cashew mac&cheese met broccoli, veganDit super snelle recept is een nieuwe favoriet hier in huis. Het is heerlijk romig en kan binnen 20 minuten op tafel staan. Het is wel belangrijk om de ongebrande cashewnoten voor de 'kaas'saus een dagje voor te weken zodat ze lekker zacht worden.

Vegan koek, snoep en chips

Vegan koek, snoep en chipsIk zie op forums regelmatig berichtjes van beginnende vegans die bang zijn dat ze als veganist niks meer kunnen snoepen of snacken. Gelukkig valt dat reuze mee, als je maar weet waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik deze post gemaakt, met een overzicht van vegan koekjes, snoep en hartige tussendoortjes.

Fusion springrolls

Fusion springrolls, veganSpringrolls (saladerolletjes met rijstpapier) komen uit de Aziatische keuken, maar ik vul ze graag met ingrediënten van over de hele wereld. Ik heb hier drie internationale combi's gemaakt : appel-tahin, paprika-tomatentapenade en wortel-hummus.

Salade gereedschap

Mandoline, rasp, saladekomAls je regelmatig salades eet is het fijn om een goede basisuitrusting te hebben. Behalve een scherp mes heb ik een rasp en mandoline om knol- en wortelgroente te saladificeren en een paar goed afsluitbare kommen om de salade in mee te nemen naar mijn werk.