Baksoda en bakpoeder

Engels: baking soda/baking powder

Wat is het?

Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.

Waar gebruik je het voor?

Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.

Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.

Baksoda vervangen door bakpoeder?

Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.

Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.

Waar is het te koop?

Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.

Recepten

Recepten met: "baksoda", "bakpoeder".

Wortelplakjes op zuur (carrot pickles)

Wortelen op zuur, pickles Ik wilde al heel lang proberen om zelf een keer zuurwaren te maken. Lekker experimenteren met verschillende smaakjes en het is ook nog eens veel goedkoper! Je kunt deze worteltjes in de koelkast bewaren, of je kunt ze wecken zodat ze op kamertemperatuur houdbaar zijn.

Jambalaya met pompoen

Jambalaya met pompoen, vegan Deze Creoolse stoofschotel is super makkelijk om te maken, alle ingrediënten koop je bij de gewoon supermarkt en hij smaakt fantastisch. Zeker een keer proberen dus!

Afsluiting budgetchallenge

Budgetchallenge week 4, vegan De laatste week van de Vegan Month of Food en van de budgetchallenge. Ik vond het erg leuk om mee te doen, en ik heb denk ik ook veel geleerd. De komende weken gaan we rustig door met budgetvriendelijk eten, maar op een iets minder obsessieve manier dan de afgelopen maand.

Pittige seitan boterhamworst

Seitan boterhamworst, vegan, vegetarisch Deze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.

Romige budget havermelk

zelfgemaakte havermelk, vegan Zelf thuis plantaardige melk maken? Het was nog nooit zo budgetvriendelijk als met deze heerlijke havermelk! Het is gelukkig ook nog eens heel makkelijk en snel.