Baksoda en bakpoeder

Engels: baking soda/baking powder

Wat is het?

Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.

Waar gebruik je het voor?

Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.

Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.

Baksoda vervangen door bakpoeder?

Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.

Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.

Waar is het te koop?

Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.

Recepten

Recepten met: "baksoda", "bakpoeder".

Doe mee aan de VeganChallenge!

Ga de uitdaging aan! Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Doe dan mee met de VeganChallenge volgende maand! Dit is een initiatief van Viva las Vega’s en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Op 1 oktober begint alweer de 5e editie, ruim 5800 mensen gingen je voor. […]

Wortelcake met romige citroenfrosting

Wortelcake met citroenfrosting, vegan, zonder melk, zonder ei Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren. Het is makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30) dat een stukje lekkers wil.