Amandelen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of geroosterd, met of zonder velletje, en heel, fijngemalen of gepureerd..
Amandelmelk, room en kaas
Je kunt plantaardige melk van amandelen maken door ze te weken, te pureren met water en eventueel nog te zeven in een vergiet met een doek (Dat laatste is alleen nodig als je absoluut geen stukjes in je melk wilt, voor gebruik in baksels en dergelijke hoeft het niet). Ook maken wij graag veganistische roomsauzen en kaasvervangers van gepureerde blanke amandelen.
Amandelmeel
Amandelmeel, oftewel fijngemalen amandelen, kun je gebruiken als vervanger voor tarwemeel in koolhydraatarme en glutenvrij baksels. Je kun amandelmeel kopen bij sommige biowinkels en natuurwinkels, maar je kunt ook zelf blanke amandelen fijnmalen in je keukenmachine.
Iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om droge bonen te koken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar zelf mijn bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.
Veel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet nodig omdat de desem zelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur geeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.
Is het mogelijk om een hele week lekker en gezond veganistisch te eten voor maar € 10? Ik ga het deze week proberen! In deze post alvast een boodschappenlijstje.
Deze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Ze zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk altijd een lekkere salade bij maken.
Deze pudding kost minder dan 50 cent en je kunt hem in minder dan 10 minuutjes in elkaar draaien, bijvoorbeeld terwijl je stoofpot staat te pruttelen op het fornuis. Daarna schuif je de bakjes in de oven en dan is de pudding klaar tegen de tijd dat je toe bent aan het dessert.
Ik vind snijbonen super lekker, dus ik wilde een eenvoudig gerecht maken waarin hun smaak goed tot zijn recht zou komen. Als je de linzen eenmaal gekookt hebt is dit een super snel gerecht.