Amandelen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of geroosterd, met of zonder velletje, en heel, fijngemalen of gepureerd..
Amandelmelk, room en kaas
Je kunt plantaardige melk van amandelen maken door ze te weken, te pureren met water en eventueel nog te zeven in een vergiet met een doek (Dat laatste is alleen nodig als je absoluut geen stukjes in je melk wilt, voor gebruik in baksels en dergelijke hoeft het niet). Ook maken wij graag veganistische roomsauzen en kaasvervangers van gepureerde blanke amandelen.
Amandelmeel
Amandelmeel, oftewel fijngemalen amandelen, kun je gebruiken als vervanger voor tarwemeel in koolhydraatarme en glutenvrij baksels. Je kun amandelmeel kopen bij sommige biowinkels en natuurwinkels, maar je kunt ook zelf blanke amandelen fijnmalen in je keukenmachine.
De combinatie van rauwe en geroosterde groente geeft deze salade een fijne beet een een heerlijk complexe smaak. De tempeh met Italiaans-getinte marinade is er super lekker bij.
Deze salade is heel geschikt om een restje pompoen te verwerken. Je kunt de salade lekker pittig maken door er wat sriracha of andere hete chilisaus aan toe te voegen.
Dit is een echte Hollandse kaaskoppensalade, maar dan vegan! Als je liever geen vegan kaas gebruikt zijn licht gezouten geroosterde cashewnoten een goed alternatief.
In deze salade zitten maar liefst drie van mijn lievelings-ingrediënten: linzen, olijven én hummus. Voor een totale Midden-Oosterse smaakexplosie kun je er nog wat za'atar kruiden over strooien.
Albert Heijn heeft tegenwoordig verschillende vegan salades in het koelvak. Als ik het druk heb schiet het er 's morgens wel eens bij in om zelf lunch te maken en dan koop ik soms zo'n bakje salade bij de AH To Go op het station.
Ik was vroeger geen enorme tuinbonenfan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ze nog nooit als salade had gegeten! De 'groene' smaak en stevige beet van tuinbonen doen het fantastisch in een salade.
Knapperige spekstukjes met een heerljke rooksmaak, maar vegan! Deze zijn super simpel om te maken en blijven lang goed, zodat je overal spekjes over kunt strooien.