Xanthaangom

Wat is het?

Xanthaangom is een interessant poeder, gemaakt van fermentatieproducten, dat extreem goed vocht opneemt, bindt en luchtbelletjes vasthoudt. Ik ben er recent achter gekomen dat xanthaangom niet altijd vegan is. Het kunnen dierlijke grondstoffen of hulpstoffen gebruikt worden bij de productie. Hier kun je daar meer over lezen. Ik weet niet hoe vaak dit voorkomt.

Waar gebruik je het voor?

Het wordt gebruikt als bindmiddel, emulgator, eivervanger en glutenvervanger.

Waar kun je het kopen?

Xanthaangom is in Nederland nog niet algemeen verkrijgbaar. Je kunt het onder andere bestellen bij De-Zuidmolen.nl. Het is nogal aan de prijs maar omdat het zo krachtig is heb je er per keer maar heel weinig van nodig. De meeste recepten gebruiken een theelepel of minder.

Recepten

Veganzoenen

3 April 2015 - 9:13 door Martine onder Cake en gebak
Kenmerken: , ,
Voor: 9 chocoladezoenen
Vegan chocozoenen, zonder ei Wist je dat je het vocht uit een blikje kikkererwten met suiker kunt opkloppen tot meringue? Je proeft dan niet meer dat het van kikkererwten gemaakt is, het smaakt net als meringue met ei. Met een paar kleine aanpassingen kun je op deze manier ook heel lekkere chocoladezoenen maken. De vulling is bijna niet van 'echt' te onderscheiden!