Wortelcake met romige citroenfrosting
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Voor: | 20 grote of 30 kleine stukjes |
Een groepje vegans en andere dierenliefhebbers gaan hier in de buurt een Partij voor de Dieren werkgroep opstarten. Dat moest natuurlijk gevierd worden met een stukje cake! Ik had weinig tijd om iets te bakken en al helemaal geen tijd om boodschappen te doen, dus ik heb gewerkt met wat ik in huis had. Het resultaat was heerlijk!
Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren, want je kunt het makkelijk meenemen in de ovenschaal en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30). De frosting kun je het beste even apart meenemen in een bakje en vlak voor het serveren op de cake smeren, dan ziet hij er het mooiste uit.
De frosting is gebaseerd op het recept voor slagroom van De Plantaardige Keuken. De werkwijze lijkt sterk op hoe je vegan mayonaise maakt, maar dan zoet. Als je een deel kokosolie gebruikt krijg je een stevige frosting, als je alleen gewone olie gebruikt, blijft de frosting zacht. Mijn favoriete combinatie is kokosolie en koolzaadolie met botersmaak.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de cake
- 2 1/2 koppen (300 g) tarwebloem (eventueel half bloem half volkorenmeel)
- 1 zakje (3 1/2 theelepel) bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1/4 theelepel zout
- 1 kop (200 g) witte suiker, rietsuiker of oersuiker
- 1 1/3 kop (320 ml) plantaardige melk
- 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie of milde olijfolie
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 grote wortels (300 g), geraspt
Voor de frosting
- 4 eetlepels sojamelk
- 1 eetlepel citroensap
- 1 à 2 eetlepels agavestroop of 1/4 theelepel calorie-arm zoetmiddel
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/4 theelepel xanthaangom of johannesbroodpitmeel/Tartex Vegabin of 1 theelepel maizena of arrowroot
- 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie (eventueel inclusief 60 ml gesmolten kokosolie)
Bereiding
Maak de cake
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een rechthoekige bakvorm of oveschaal van 25 bij 30 cm in met olie.
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Meng in een andere grotere kom de suiker, plantenmelk, olie en vanille-extract. Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort. Klontjes zijn niet erg. Doe nu ook de geraspte wortel erbij en roer nog even goed door, maar niet te lang.
Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 45 minuten tot de cake van boven goudbruin is en een tandenstoker er schoon uitkomt. Maak ondertussen de frosting. Laat de cake volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en de frosting erop smeert.
Maak de frosting
Meng in een hoge beker de sojamelk, citroensap, zoetmiddel, vanille-extract en xanthaangom of ander bindmiddel. Giet de olie er bovenop. Steek je staafmixer in de vloeistof en blend op de hoogste stand een minuutje of twee, tot de olie en het melkmengsel geëmulsifieerd zijn tot een dikke witte massa. Zet de frosting een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Wacht tot vlak voor het serveren tot je de frosting op de cake smeert, anders kan de olie in de cake trekken en ziet het er niet zo mooi uit. Haal de cake eerst los uit de vorm, snijdt hem in het gewenste aantal stukjes, doe hem terug in de vorm en smeer dan de frosting erop, zodat je de stukjes er netjes uitzien en je ze makkelijk kunt uitdelen.
58 Reacties
Schrijf een reactie