Snelle vegan quiche

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3-4 personen
Snelle vegan quiche

Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien net een beetje te veel moeite aan het eind van een lange dag.

Daarom bedacht ik deze super makkelijke quiche. Ik heb mezelf getimed en hij stond in minder dan een half uur in de oven, inclusief groente snijden, beslag maken en de bakvorm bekleden. Dan moet hij nog een half uurtje bakken en daarna kun je aan tafel! Als je nóg sneller wilt zijn, kun je een zakje voorgesneden groente gebruiken en de droge ingrediënten van de quichemix van te voren alvast bij elkaar gooien. Als je vaker quiche wilt bakken zou je zelfs meerdere potjes van deze mix tegelijk kunnen maken, zodat je op quiche-dag alleen nog zo'n potje uit de kast hoeft te pakken en water toevoegen.

Deze quiche is zowel warm als koud lekker. Je kunt hem dus ook prima van tevoren bakken en dan later koud of opgewarmd serveren. Lekker als lunch voor jezelf of als onderdeel van een uitgebreider buffet als je gasten krijgt. Met de vulling kun je lekker variëren. Op de foto hierboven staat een versie met bloemkool en broccoli. Tijdens de workshop hebben we champignons en prei gebruikt (foto onderaan). Dat was allebei erg lekker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 400 gram groente naar keuze (bijv. broccoli, bloemkool, spinazie, paprika, champignons)
  • 1 kop kikkererwtenmeel
  • 1/4 kop maizena of bloem
  • 1/3 kop edelgistvlokken
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 à 1 theelepel zout of kala namak
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1 1/2 kop water of ongezoete plantaardige melk
  • 1 eetlepel plantaardige olie (optioneel)
  • 5 plakjes vegan bladerdeeg of deeg voor hartige taart (bijv. van Koopmans)
  • 50 gram geraspte vegan kaas (optioneel)

Bereiding

Maak de groente beetgaar door ze 4 minuten te stomen of even te roerbakken.

Meng in een kom het kikkererwtenmeel, maizena, edelgist, zout en kruiden. Voeg geleidelijk het water of melk en de olie toe, zodat er een mooi glad beslag ontstaat (zeef eventueel het kikkererwtenmeel, zodat er geen klontjes in zitten).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met het bladerdeeg. Doe de groente erin en giet het kikkererwtenbeslag erover. Bestrooi de bovenkant eventueel met vegan kaas. Bak de quiche 30 minuten tot de vulling gestold is en het bladerdeeg goudbruin.

Variatie

Voor een quiche met nog wat meer eiwit en een extra lekkere textuur kun je 250 gram rauwe tofu in hele kleine blokjes door de vulling doen.

Snelle vegan quiche met champignons

30 Reacties

Inez op 13-10-2017 - 22:29

Vanavond gemaakt; goed gelukt! Ik maakte 'm in een springvorm van 26 cm doorsnede. Dat ie dan wat platter wordt, vind ik juist niet erg. Omdat ik diepvriesbroccoli had, ben ik de groenten toch even snel gaan roerbakken nog. Met wat courgetteblokjes en gele paprika erbij. Maar ik begrijp dat dat dus eigenlijk niet nodig is. Erbovenop wat geraspte kaas van Simply V. Ik heb meteen nieuw kikkererwtenmeel gehaald, want deze wil ik vaker maken! Prima te doen inderdaad na een drukke werkdag. Dank je wel!

Martine op 15-10-2017 - 21:55

Hoi Inez, fijn dat het goed gelukt is! Zoals ook in het recept staat is het wel slim om de groente even te stomen of te roerbakken voor je ze in de quiche doet, anders blijven ze misschein een beetje te rauw.

Inez op 18-10-2017 - 19:04

Excuus, compleet overheen gelezen...

Christien ik op 1-11-2017 - 17:32

Ik heb speltmeel.kan dat ook gebruikt worden? In mijn nagelegen supermarkten is t niet te krijgen. (steeds op)

Martine op 12-11-2017 - 11:27

Hoi Christien, met speltmeel kan ook prima.

Katalin op 4-11-2017 - 19:49

Ik heb hem vanavond gemaakt. Hij was heerlijk!

Martine op 12-11-2017 - 11:19

Leuk Katalin!

Monique op 14-1-2018 - 19:28

Ik ben echt superblij met dit recept. Voordat ik veganistisch ging eten, aten we soms wel een keer per week een quiche. Tot nu toe had ik nog niet het perfecte veganistische quicherecept gevonden - maar nu dus wel. Snel in elkaar te draaien en toch ontzettend lekker! Dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje en gisteren kwam het er eindelijk van. Ik had er sperziebonen en bloemkool door gedaan en we aten hem (een volwassene, drie kinderen) met een wortelsalade met rozijntjes, sinaasappel, kardemom en gembersiroop. De quiche was in een mum van tijd op en we vonden hem allemaal heerlijk. Ik verheug me erop om nog vaak op dit ideale basisrecept te gaan variëren!

Martine op 15-1-2018 - 10:12

Fijn dat het zo goed gelukt is Monique!

Marianne op 25-1-2018 - 10:16

Makkelijk en snel in elkaar. Erg lekker. Bedankt Martine!

Martine op 25-1-2018 - 10:33

Fijn om te horen Marianne!

Leon van Steenkiste op 7-3-2018 - 11:16

Vorige week gemaakt, maar met eigen twist. Bio-bakmix voor hartige taart gebruikt met als vulling broccoli, groene paprika, diepvrieserwten en rode ui, met vegan geraspte kaas als topping. Was heerlijk! Binnenkort weer ;-)

Marloes op 14-3-2018 - 20:17

Vanmiddag heb ik in een opwelling dit heerlijke recept gemaakt met champignons, broccoli en selderij, aangevuld met tofu. Het was prima gelukt en smaakvol. En het leukste is: morgen hebben we nog een helft.

Nicole op 23-4-2018 - 18:01

In de beschrijving staat: Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met het bladerdeeg. Wanneer ik naar de foto kijk denk ik dat ik ook de randen moet bekleden? Klopt dat?

Martine op 11-5-2018 - 16:31

Hoi Nicole, je kunt de randen ook bekleden, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Ella op 23-5-2018 - 9:04

An sich niet slecht, maar helaas smaakte het nogal naar meel. Is het mogelijk om het kikkererwtenmeel gedeeltelijk te vervangen door bv. een lijnzaadei? En wat zijn dan de verhoudingen? Ben helaas niet echt thuis in de vegane keuken. :(

Martine op 23-5-2018 - 10:25

Hoi Ella, ik denk eerlijk gezegd niet dat deze quiche lekkerder wordt van lijnzaadei... Je zou er misschien wat ongezoete sojayoghurt door kunnen doen om het minder melig te maken. Sowieso smaakt een vegan quiche eigenlijk altijd anders dan quiche met kippenei. Ei-vervangers die precies zo smaken als kippenei zijn nog moeilijk verkrijgbaar.

Ella op 4-6-2018 - 12:55

Hoi Martine, Sojayoghurt. Kijk, dat was nou niet bij me opgekomen. Hartstikke bedankt voor de tip. Ga ik volgende keer proberen! :)

Nathalie op 22-8-2018 - 19:02

Wat een geweldig recept! De quiche was binnen no time op 😊 Er werd me dringend verzocht om dit vaker te maken.

Martine op 22-8-2018 - 21:16

Super leuk Nathalie!

Bouke op 9-9-2018 - 19:22

Het is echt super goed gelukt, zelfs zonder bladerdeeg te gebruiken. Ik heb muffinvormpjes gevuld met het mengsel en ze gingen er zo uit(wel goed ingevet natuurlijk). Ik ben zo blij met deze website en alle goede recepten die je met ons deelt!

Martine op 15-9-2018 - 16:13

Hoi Bouke, wat leuk om te horen dat je er zo blij mee bent! Ik bak deze quiche zelf ook regelmatig zonder deegbodem. Goed idee om het in muffinvormpjes te doen!

Chanel op 19-11-2018 - 13:59

Eergisteren de quiche gemaakt, maar helaas was de kikkererwtenmeel zo goed als op. Restant aangevuld met tarwemeel en in plaats van water 1 cup sojayoghurt en 1/2 cup aquafaba gebruikt voor de hartige smaak. Italiaanse roerbak groenten er doorheen, heerlijk! Jammer alleen dat het bakken veel tijd kostte.. Eerst ruim 30 min op 200 graden gebakken, maar de volgende dag toch nog een kwartiertje op 240 graden gebakken. Volgende keer proberen om gelijk de temperatuur te verhogen :) Bedankt voor het recept!

Martine op 19-11-2018 - 16:27

Fijn dat het toch goed gelukt is Chanel! Niet iedere oven geeft uit zichzelf de juiste temperatuur. Je zou dit kunnen checken met een losse oventhermometer.

Anne op 28-5-2019 - 9:50

Gister gemaakt, lekkerste vegan quiche die ik heb gemaakt! Ik gebruikte lekker veel groente in verhouding tot het beslag. Hij was helemaal niet droog of melig en wel stevig, top!

Martine op 28-5-2019 - 10:27

Super leuk om te horen Anne! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.

Ria op 30-5-2019 - 9:59

Dank voor je recept, Martine. Heb hem inmiddels al 3x gemaakt, met verschillende groentes. De laatste 2 zonder bladerdeeg, omdat ik dat wat taai vond geworden, toen ik de quiche koud at. De bodem bedek ik met k.e.beslag, dan een laagje groentes, laagje beslag, laagje groentes, laagje beslag en royaal bestrooien met vegan “parmezaan”. Heerlijk. Vooral de laatste, waarin ik ook zoete aardappel had gedaan. Een blijvertje! :)

Martine op 30-5-2019 - 11:22

Klinkt goed Ria! Super leuk dat het recept zo goed bevalt. :)

Rekt op 5-10-2019 - 23:16

Hoi, dank je voor het recept. Heb volkoren meel gebruikt, ik kon geen kikkererwtenmeel vinden. Was wat melig ook, zoals ik al hier las. Heb je tips om het recept iets romiger te maken? Heb je het al met sojayoghurt geprobeerd? Of met bijv. AH Soja Keuken / Sojaroom?

Martine op 6-10-2019 - 9:52

Hoi Rekt, kikkererwtenmeel geeft een heel andere en meer ei-achtige textuur dan volkoren tarwemeel. Ik zou in de eerste plaats het recept gewoon nog een keer maken met kikkererwtenmeel. Of probeer mijn andere quicherecept, waar ik het kikkererwtenmeel eerst tot een dikke saus kook, dat helpt ook heel goed om het minder melig te maken. Je kunt inderdaad ook een deel van het vocht in het recept vervangen door sojaroom. Maar gebruik in ieder geval kikkererwtenmeel.

Schrijf een reactie