Snelle vegan quiche

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3-4 personen
Snelle vegan quiche

Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien net een beetje te veel moeite aan het eind van een lange dag.

Daarom bedacht ik deze super makkelijke quiche. Ik heb mezelf getimed en hij stond in minder dan een half uur in de oven, inclusief groente snijden, beslag maken en de bakvorm bekleden. Dan moet hij nog een half uurtje bakken en daarna kun je aan tafel! Als je nóg sneller wilt zijn, kun je een zakje voorgesneden groente gebruiken en de droge ingrediënten van de quichemix van te voren alvast bij elkaar gooien. Als je vaker quiche wilt bakken zou je zelfs meerdere potjes van deze mix tegelijk kunnen maken, zodat je op quiche-dag alleen nog zo'n potje uit de kast hoeft te pakken en water toevoegen.

Deze quiche is zowel warm als koud lekker. Je kunt hem dus ook prima van tevoren bakken en dan later koud of opgewarmd serveren. Lekker als lunch voor jezelf of als onderdeel van een uitgebreider buffet als je gasten krijgt. Met de vulling kun je lekker variëren. Op de foto hierboven staat een versie met bloemkool en broccoli. Tijdens de workshop hebben we champignons en prei gebruikt (foto onderaan). Dat was allebei erg lekker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 400 gram groente naar keuze (bijv. broccoli, bloemkool, spinazie, paprika, champignons)
  • 1 kop kikkererwtenmeel
  • 1/4 kop maizena of bloem
  • 1/3 kop edelgistvlokken
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 à 1 theelepel zout of kala namak
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1 1/2 kop water of ongezoete plantaardige melk
  • 1 eetlepel plantaardige olie (optioneel)
  • 5 plakjes vegan bladerdeeg of deeg voor hartige taart (bijv. van Koopmans)
  • 50 gram geraspte vegan kaas (optioneel)

Bereiding

Maak de groente beetgaar door ze 4 minuten te stomen of even te roerbakken.

Meng in een kom het kikkererwtenmeel, maizena, edelgist, zout en kruiden. Voeg geleidelijk het water of melk en de olie toe, zodat er een mooi glad beslag ontstaat (zeef eventueel het kikkererwtenmeel, zodat er geen klontjes in zitten).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met het bladerdeeg. Doe de groente erin en giet het kikkererwtenbeslag erover. Bestrooi de bovenkant eventueel met vegan kaas. Bak de quiche 30 minuten tot de vulling gestold is en het bladerdeeg goudbruin.

Variatie

Voor een quiche met nog wat meer eiwit en een extra lekkere textuur kun je 250 gram rauwe tofu in hele kleine blokjes door de vulling doen.

Snelle vegan quiche met champignons

18 Reacties

Inez op 13-10-2017 - 22:29

Vanavond gemaakt; goed gelukt! Ik maakte 'm in een springvorm van 26 cm doorsnede. Dat ie dan wat platter wordt, vind ik juist niet erg. Omdat ik diepvriesbroccoli had, ben ik de groenten toch even snel gaan roerbakken nog. Met wat courgetteblokjes en gele paprika erbij. Maar ik begrijp dat dat dus eigenlijk niet nodig is. Erbovenop wat geraspte kaas van Simply V. Ik heb meteen nieuw kikkererwtenmeel gehaald, want deze wil ik vaker maken! Prima te doen inderdaad na een drukke werkdag. Dank je wel!

Martine op 15-10-2017 - 21:55

Hoi Inez, fijn dat het goed gelukt is! Zoals ook in het recept staat is het wel slim om de groente even te stomen of te roerbakken voor je ze in de quiche doet, anders blijven ze misschein een beetje te rauw.

Inez op 18-10-2017 - 19:04

Excuus, compleet overheen gelezen...

Christien ik op 1-11-2017 - 17:32

Ik heb speltmeel.kan dat ook gebruikt worden? In mijn nagelegen supermarkten is t niet te krijgen. (steeds op)

Martine op 12-11-2017 - 11:27

Hoi Christien, met speltmeel kan ook prima.

Katalin op 4-11-2017 - 19:49

Ik heb hem vanavond gemaakt. Hij was heerlijk!

Martine op 12-11-2017 - 11:19

Leuk Katalin!

Monique op 14-1-2018 - 19:28

Ik ben echt superblij met dit recept. Voordat ik veganistisch ging eten, aten we soms wel een keer per week een quiche. Tot nu toe had ik nog niet het perfecte veganistische quicherecept gevonden - maar nu dus wel. Snel in elkaar te draaien en toch ontzettend lekker! Dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje en gisteren kwam het er eindelijk van. Ik had er sperziebonen en bloemkool door gedaan en we aten hem (een volwassene, drie kinderen) met een wortelsalade met rozijntjes, sinaasappel, kardemom en gembersiroop. De quiche was in een mum van tijd op en we vonden hem allemaal heerlijk. Ik verheug me erop om nog vaak op dit ideale basisrecept te gaan variëren!

Martine op 15-1-2018 - 10:12

Fijn dat het zo goed gelukt is Monique!

Marianne op 25-1-2018 - 10:16

Makkelijk en snel in elkaar. Erg lekker. Bedankt Martine!

Martine op 25-1-2018 - 10:33

Fijn om te horen Marianne!

Leon van Steenkiste op 7-3-2018 - 11:16

Vorige week gemaakt, maar met eigen twist. Bio-bakmix voor hartige taart gebruikt met als vulling broccoli, groene paprika, diepvrieserwten en rode ui, met vegan geraspte kaas als topping. Was heerlijk! Binnenkort weer ;-)

Marloes op 14-3-2018 - 20:17

Vanmiddag heb ik in een opwelling dit heerlijke recept gemaakt met champignons, broccoli en selderij, aangevuld met tofu. Het was prima gelukt en smaakvol. En het leukste is: morgen hebben we nog een helft.

Nicole op 23-4-2018 - 18:01

In de beschrijving staat: Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met het bladerdeeg. Wanneer ik naar de foto kijk denk ik dat ik ook de randen moet bekleden? Klopt dat?

Martine op 11-5-2018 - 16:31

Hoi Nicole, je kunt de randen ook bekleden, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Ella op 23-5-2018 - 9:04

An sich niet slecht, maar helaas smaakte het nogal naar meel. Is het mogelijk om het kikkererwtenmeel gedeeltelijk te vervangen door bv. een lijnzaadei? En wat zijn dan de verhoudingen? Ben helaas niet echt thuis in de vegane keuken. :(

Martine op 23-5-2018 - 10:25

Hoi Ella, ik denk eerlijk gezegd niet dat deze quiche lekkerder wordt van lijnzaadei... Je zou er misschien wat ongezoete sojayoghurt door kunnen doen om het minder melig te maken. Sowieso smaakt een vegan quiche eigenlijk altijd anders dan quiche met kippenei. Ei-vervangers die precies zo smaken als kippenei zijn nog moeilijk verkrijgbaar.

Ella op 4-6-2018 - 12:55

Hoi Martine, Sojayoghurt. Kijk, dat was nou niet bij me opgekomen. Hartstikke bedankt voor de tip. Ga ik volgende keer proberen! :)

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.