Aardappel-uienfritters

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Aardappel-kikkererwtenfritters

Deze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk.

Als je dit een leuk recept vindt, probeer dan ook eens mijn Spaanse tortilla, kikkererwtentofu en Indiase pudla's.

Ingrediënten

  • 1 kop (130 g) kikkererwtenmeel
  • 4 eetlepels tarwebloem (of rijstmeel voor een glutenvrije versie)
  • 1 theelepel zout
  • 3/4 kop water
  • 2 kleine uien (200 g), in dunne halve ringen
  • 2 aardappelen (400 g), grof geraspt
  • 2 wortels (200 g), grof geraspt

Bereiding

Meng in een grote kom het kikkererwtenmeel met de tarwebloem, zout en water. Roer goed totdat alle klontjes eruit zijn. Meng de uienringen en geraspte aardappel en wortel erdoor. Aanvankelijk lijkt het mengsel misschien wat droog, maar de groentes laten nog veel vocht los als je het beslag even laat staan.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep de helft van het beslag in de pan. Je kunt één grote koek maken, of 3-4 kleintjes zoals op de foto. Gebruik eventueel een bakring om mooie rondjes te krijgen. Dek de pan af met een deksel. Laat de fritters ongeveer vijf minuten bakken tot de onderkant mooi bruin is en de bovenkant grotendeels is gestold. Draai ze dan om en laat de andere kant ook nog een paar minuten bakken. Eet ze warm, bijvoorbeeld met ketchup of chilisaus.

6 Reacties

Magdalena op 9-5-2017 - 12:23

Ben heel blij met je recepten, vooral die voor gebak. Met een zoon die allergisch is voor o.a. ei en noten moet ik altijd zelf bakken, wat ik graag doe. Nu zie ik hoeveel meer mogelijkheden er zijn.

Martine op 10-5-2017 - 14:15

Leuk om te horen Magdalena! Veel plezier met recepten uitproberen. :-)

Riny op 9-5-2017 - 19:00

Kan je een pot kikkererwten malen en dan gebruiken? Mvg

Martine op 10-5-2017 - 14:14

Hoi Riny, dat werkt niet. De kikkererwten in een pot zijn al gekookt, en zullen dus niet meer goed opstijven als je er fritters van probeert te maken. Vergelijk het met gekookte macaroni fijnmalen om er pannenkoeken van te bakken in plaats van meel te gebruiken. Dat gaat niet. Je hebt dus echt rauw kikkererwtenmeel nodig.

Magdalena op 10-5-2017 - 20:18

Vandaag de flitters gemaakt. Had in het verleden al regelmatig rösti met aardappel en ui en beetje meel gemaakt. Moet aan het kikkererwtenmeel wennen. Ruikt een beetje gronderig om niet te zeggen muf. In Turkse supermarkt gekocht; is houdbaar tot november 2017. Kan ik beter ander kikkererwtenmeel gaan zoeken?

Martine op 11-5-2017 - 10:16

Hoi Magdalena, kikkererwtenmeel zou niet muf moeten zijn, dus misschien is er inderdaad iets mis met die van jou. Het smaakt wel sterk naar rauwe erwten als je het onbewerkt proeft, maar dat verdwijnt als het goed gaar is.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.