Kikkererwtenmeel

Andere talen: gram flour, garbanzo flour, chickpea flour, besan

Wat is het?

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. Kikkererwtenmeel heeft rauw een uitgesproken bittere smaak, die veel mensen erg vies vinden, maar deze verdwijnt als je het meel verhit.

Waar gebruik je het voor?

Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als eivervanger in pannenkoeken en cakes. In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten. Verder wordt het veel gebruikt in Indiase zoete en hartige baksels. Je kunt er ook socca of farinata van maken, een heerlijke quiche-achtige hartige taart of pannenkoek die in Italië en Frankrijk veel wordt gegeten.

Waar kun je het kopen?

Kikkererwtenmeel is te koop in biowinkels en sommige toko’s. Bij de toko is het vaak veel goedkoper dan in de biowinkel. Bij mijn favoriete lokale toko betaal ik €2,50 voor een kilo kikkererwtenmeel (zie de zak op de foto). Houdt er even rekening mee dat er in toko’s meestal geen kikkererwtenmeel op de verpakking staat, maar één van de andere namen die hierboven achter ‘andere talen’ vermeld staan.

Recepten

Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel

13 January 2016 - 10:37 door Martine onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Spaanse tortilla van kikkererwtenmeel, vegan Ik had al een hele tijd een recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Je kunt dit eten als brunch, lunch, avondeten of als onderdeel van een tafel vol met hapjes. Het past ook prima in een Spaanse tapas maaltijd.

Vegan pannenkoeken met kikkererwtenmeel

8 March 2015 - 9:46 door Martine onder Lunch
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: ongeveer 8 grote pannenkoeken
Vegan pannenkoeken met kikkererewtenmeel Ik doe bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn pannenkoeken. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken.

Vegan quiche met kikkererwtenmeel

3 March 2014 - 9:51 door Martine onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten
Voor: 3-4 personen
Quiche met kikkererwtenmeel, vegan, zonder ei Vers uit de oven is deze quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt, of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus fijn voor mensen die allergisch zijn. Het is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.

Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

13 March 2013 - 12:55 door Martine onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 25 minuten, totaal minuten
Voor: Lunch 2-3 personen (3 grote of 9 kleinere pudla's)
Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

Deze dikke Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met fijngehakte groentes lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Heel lekker, makkelijk te maken, voedzaam en gezond!

Vegan gourmetten en kaasfondue

8 December 2017 - 11:17 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Kersttafel, vegan gourmetten David houdt niet zo van gourmetten, dus daarom doen we het bijna nooit. Ik vind het wel wat hebben, met z’n allen om de tafel kleine hapjes bakken in zo’n mini-pannetje. Wel op voorwaarde dat het helemaal vegan is natuurlijk! In deze post vertel ik je alles wat je nodig hebt voor een succesvol gourmetfeestje, […]

Seitanworstjes met zeewier

9 November 2017 - 21:17 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Seitanworstjes met zeewier, vegan Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]

Snelle vegan quiche

11 October 2017 - 11:56 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 30 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 3-4 personen
Snelle vegan quiche Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien […]

Veganist worden in 8 stappen!

8 August 2017 - 11:49 door Martine onder Voedingsadvies
Kenmerken: 
Vegan stappenplan Ik zie regelmatig vragen voorbij komen van mensen die graag veganist willen worden, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Een tijd terug heb ik eens een vegan stappenplan voor iemand gemaakt, en ik bedacht dat die eigenlijk gewoon hier op Vegetus moet staan voor iedereen! Sommige mensen worden van de ene op de andere […]

Aardappel-uienfritters

8 May 2017 - 7:39 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Aardappel-kikkererwtenfritters Deze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk. Als je dit een leuk […]

Kikkererwten ‘tofu’

3 January 2017 - 11:46 door Martine onder Bijgerecht, Hapjes, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 5 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 4 porties
Kikkererwten 'tofu', vegan Dit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties.
Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.