Low carb wafels

22 September 2012 onder Dessert, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: Maakt 4 wafels, lunch 2 personen
Wafels, koolhydraatarm, veganistisch, zonder ei, zonder koemelk

Een tijdje terug, toen ik het recept voor onze koolhydraatarme tortilla wraps postte, beloofde ik dat er ook een recept voor low carb pannenkoeken op de site zou komen. Nou dat heb ik geweten! Nog nooit heeft ons toilet zoveel mislukt beslag en half rauwe mislukte baksels te verwerken gehad.

Recepten voor koolhydraatarme pannenkoeken die je op internet vindt, gebruiken allemaal grote hoeveelheden ei. Ik snap wel waarom, want ei stolt als je het verhit. Koolhydraatarm beslag zonder ei stolt blijkbaar alleen als je heel weinig water gebruikt, maar dan is het niet vloeibaar genoeg om er mooie dunne pannenkoeken van te kunnen bakken... Wie oh wie weet het geheime ingrediënt waarmee je dunne pannenkoeken kun bakken zonder ei en zonder al te veel koolhydraten?

Na lang broeden had ik een klein eureka-moment. Wafels! In een wafelijzer wordt je beslag automatisch mooi dun en gelijkmatig uitgespreid als je het ijzer dichtdoet, ook als het wat dikker is. Ik heb afgelopen week heel vaak wafels gegeten voor de lunch, om de perfecte combinatie van ingrediënten te vinden. Voorlopig hoef ik even geen wafels meer... Maar bij deze dus een recept voor lekker knapperige wafels waarvan je niet snel zou raden dat ze koolhydraatarm én veganistisch zijn. Ze zijn in een mum van tijd klaar, heel handig voor een snelle maaltijd.

Dit recept maakt vier rechthoekige wafels van het formaat Luikse wafel. Afhankelijk van de exacte voedingswaarde van het meel dat je gebruikt bevat één wafel ongeveer 4 à 5 gram koolhydraten. Als je het sojameel vervangt door proteïnepoeder hebben ze zelfs maar 2 à 3 gram koolhydraten per stuk.

De wafels vullen behoorlijk, dus vier wafels zijn voldoende als lunch voor twee personen. Als je in je eentje bent, kun je het recept makkelijk halveren. Eet de wafels met een zoete topping naar keuze. Wil je hartige wafels? Laat dan het zoetmiddel en de kaneel weg.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Bereiding

Verwarm je wafelijzer voor op een middelhoge stand. Dit is een beetje afhankelijk van hoe heet je wafelijzer wordt. Ons goedkope tweedehands ijzertje wordt alleen op de hoogste stand heet genoeg om daadwerkelijk wafels te bakken.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze goed. Voeg de sojamelk, zoetmiddel en olie toe en roer kort tot een dik beslag (kleine klontjes is niet erg). Het beslag zal veel dikker zijn dan je gewend bent, maar voeg géén extra vocht toe.

Vet het hete wafelijzer in met een klein beetje olie. Schep met een lepel of spatel de helft van het beslag op het midden van het wafelrooster. Smeer het beslag eventueel een beetje uit, maar zorg dat het niet te dicht bij de randen van het ijzer komt. Doe het ijzer dicht. Het beslag verspreid zich nu vanzelf naar de randen en hoeken van het wafelrooster.

Wacht geduldig tot het indicatie-lampje op het apparaat aangeeft dat de wafels goed zijn (dit kan even duren). Niet tussendoor gluren, want de wafels kunnen scheuren of in twee helften splitsen als je het ijzer opent voordat ze gaar zijn. Als de wafels mooi goudbruin zijn gebakken kun je ze voorzichtig loswippen uit het rooster. Bak nu de rest van het beslag op de zelfde manier.

Eén wafel (van de 4) bevat ongeveer 193 kcal, 10 g vet (1 g verzadigd), 4 g koolhydraten, 3 g vezels en 20 g eiwit.

17 Reacties

VeggieSara op 22-9-2012 - 21:16
Lijken me erg lekkere wafels! Echt leuk dat ik jouw blog gevonden heb, via het PPK Forum :)
Martine op 22-9-2012 - 21:51
Hoera voor de PPK! Leuk dat je ook vegan bent gaan eten. De dagmenu's op je blog zien er lekker uit :-)
Charris op 15-2-2013 - 17:18
Blij dit recept te hebben gevonden! Ik zou het graag uitproberen, van zodra ik in de streek tarwegluten heb gevonden :( Is het erg als je er geen lijnzaad in doet? Ik heb nl. enkel gebroken lijnzaad gevonden (bruin), dus heb ik het niet meegebracht.
Martine op 15-2-2013 - 20:26
Tarwegluten kan inderdaad lastig zijn om te vinden. Soms kun je het kopen bij de locale warme bakker. Als dat niet lukt en er geen molenwinkel bij je in de buurt zit kun je het misschien beter online bestellen... Het lijnzaad kun je in dit recept inderdaad wel weglaten denk ik. Ik maal zelf meestal heel of gebroken lijnzaad fijn in een foodprocessor. Succes met het maken van het recept!
Charris op 25-2-2013 - 19:18
Ik bakte deze wafels dit weekend en na een paar mislukte pogingen (heb geen standen aan mijn wafelijzer en mijn wafels plakten er constant aan :s), kreeg ik het onder de knie en kon ik enkele lekkere wafels bakken. Geslaagd recept, ook voor mijn man die diabetes heeft (en dus zo weinig mogelijk koolhydraten wenst in zijn tussendoortjes)! Bedankt!
Martine op 25-2-2013 - 20:21
Fijn dat het gelukt is!
Melanie op 3-11-2013 - 13:09
Het enige lowcarb pannenkoekenrecept wat ik heb bevat per twee pannenkoeken één ei, erg lekker, maar zonder ei niet te doen.
Martine op 3-11-2013 - 19:41
Ja precies, ik heb nog geen koolhydraatarm plantaardig bindmiddel gevonden veel vocht kan opnemen en goed stolt bij verhitting.
Alynda op 27-1-2014 - 9:55
Heb deze wafels gisteren gemaakt voor onze brunchpotluck, maar... het beslag was héél dik, ik heb er 2 keer zoveel sojamelk aan moeten toevoegen. Ik denk dat de helft van het lijnzaadmeel genoeg was geweest. Ook werden de wafels superluchtig & dun, je kon er bijna doorheen kijken. Ze vielen wel in de smaak gelukkig, ze waren ook erg crunchy, maar zelf hou ik toch meeer van dikkere wafel.
Martine op 27-1-2014 - 10:58
Hey Alynda, Tof dat je ons wafelrecept hebt geprobeerd! Het klopt dat het beslag heel dik is, bijna een soort deeg. Als ik ze maak dan leg ik gewoon een klodder deeg op het wafelijzer en druk het dicht zodat het deeg zich over het ijzer verspreid. Je krijgt dan een likker dikke wafel die qua textuur vrij dicht in de buurt zit van een 'gewone' wafel met volkorenmeel. Wil je het nog een keertje proberen en dan het recept volgen zonder extra sojamelk toe te voegen (heeeel moeilijk, ik weet het ;-) ). Ik ben benieuwd of het resultaat je dan beter bevalt.
Melanie op 3-3-2014 - 8:36
Ooooh wat lekker!!!
dries op 11-2-2017 - 9:03
Hoi, als bindmiddel gebruik ik vaak bananen ilv eieren. bananen zijn zoet en dus gebruik ik geen suiker in het recept.
Martine op 11-2-2017 - 9:27
Hoi Dries, ik begrijp je opmerking niet helemaal. Dit recept bevat geen eieren of suiker. Je hebt ook geen banaan nodig.
Marijke Palmen op 24-7-2019 - 9:56
Hallo Mij lijken de wafels héél erg lekker maar ik heb (buiten ei) ook een gluten allergie. Wat of kan ik daar iets voor in de plaats nemen?? Groet. Marijke.
Alynda op 19-7-2020 - 11:42
Vanochtend weer eens gemaakt voor de zondagbrunch, erg geslaagd! :-)
Martine op 24-8-2020 - 16:14
Leuk Alynda!
Nanda op 30-11-2020 - 12:08
Wat een heerlijke wafels. Zojuist gemaakt met proteïnepoeder, zonder zoetstof, als neutrale wafel. Eindelijk weer eens iets krokants in de mond. Ik vind het een TOPrecept! Dank je wel!

Schrijf een reactie