Low carb wafels
Kenmerken: | Koolhydraatarm, Snel klaar, Suikervrij |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten |
Voor: | Maakt 4 wafels, lunch 2 personen |
Een tijdje terug, toen ik het recept voor onze koolhydraatarme tortilla wraps postte, beloofde ik dat er ook een recept voor low carb pannenkoeken op de site zou komen. Nou dat heb ik geweten! Nog nooit heeft ons toilet zoveel mislukt beslag en half rauwe mislukte baksels te verwerken gehad.
Recepten voor koolhydraatarme pannenkoeken die je op internet vindt, gebruiken allemaal grote hoeveelheden ei. Ik snap wel waarom, want ei stolt als je het verhit. Koolhydraatarm beslag zonder ei stolt blijkbaar alleen als je heel weinig water gebruikt, maar dan is het niet vloeibaar genoeg om er mooie dunne pannenkoeken van te kunnen bakken... Wie oh wie weet het geheime ingrediënt waarmee je dunne pannenkoeken kun bakken zonder ei en zonder al te veel koolhydraten?
Na lang broeden had ik een klein eureka-moment. Wafels! In een wafelijzer wordt je beslag automatisch mooi dun en gelijkmatig uitgespreid als je het ijzer dichtdoet, ook als het wat dikker is. Ik heb afgelopen week heel vaak wafels gegeten voor de lunch, om de perfecte combinatie van ingrediënten te vinden. Voorlopig hoef ik even geen wafels meer... Maar bij deze dus een recept voor lekker knapperige wafels waarvan je niet snel zou raden dat ze koolhydraatarm én veganistisch zijn. Ze zijn in een mum van tijd klaar, heel handig voor een snelle maaltijd.
Dit recept maakt vier rechthoekige wafels van het formaat Luikse wafel. Afhankelijk van de exacte voedingswaarde van het meel dat je gebruikt bevat één wafel ongeveer 4 à 5 gram koolhydraten. Als je het sojameel vervangt door proteïnepoeder hebben ze zelfs maar 2 à 3 gram koolhydraten per stuk.
De wafels vullen behoorlijk, dus vier wafels zijn voldoende als lunch voor twee personen. Als je in je eentje bent, kun je het recept makkelijk halveren. Eet de wafels met een zoete topping naar keuze. Wil je hartige wafels? Laat dan het zoetmiddel en de kaneel weg.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
- 1/2 kop (40 g) sojameel of soja proteïnepoeder
- 1/2 kop (70 g) tarwegluten
- 2 eetlepels fijngemalen (blond) lijnzaad
- 2 eetlepels amandelmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/3 theelepel kaneel
- 1 kop ongezoete soja- of amandelmelk (gewoon water kan eventueel ook)
- 1/2 theelepel vloeibaar stevia zoetmiddel (zoetkracht verschilt per merk, dus proef zelf)
- 1 eetlepel neutraal smakende olie
Bereiding
Verwarm je wafelijzer voor op een middelhoge stand. Dit is een beetje afhankelijk van hoe heet je wafelijzer wordt. Ons goedkope tweedehands ijzertje wordt alleen op de hoogste stand heet genoeg om daadwerkelijk wafels te bakken.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze goed. Voeg de sojamelk, zoetmiddel en olie toe en roer kort tot een dik beslag (kleine klontjes is niet erg). Het beslag zal veel dikker zijn dan je gewend bent, maar voeg géén extra vocht toe.
Vet het hete wafelijzer in met een klein beetje olie. Schep met een lepel of spatel de helft van het beslag op het midden van het wafelrooster. Smeer het beslag eventueel een beetje uit, maar zorg dat het niet te dicht bij de randen van het ijzer komt. Doe het ijzer dicht. Het beslag verspreid zich nu vanzelf naar de randen en hoeken van het wafelrooster.
Wacht geduldig tot het indicatie-lampje op het apparaat aangeeft dat de wafels goed zijn (dit kan even duren). Niet tussendoor gluren, want de wafels kunnen scheuren of in twee helften splitsen als je het ijzer opent voordat ze gaar zijn. Als de wafels mooi goudbruin zijn gebakken kun je ze voorzichtig loswippen uit het rooster. Bak nu de rest van het beslag op de zelfde manier.
Eén wafel (van de 4) bevat ongeveer 193 kcal, 10 g vet (1 g verzadigd), 4 g koolhydraten, 3 g vezels en 20 g eiwit.
17 Reacties
Schrijf een reactie