Zetmeel

Engels: starch

Welke soorten zetmeel zijn er?

Er zit heel veel verschillende soorten zetmeel te koop van verschillende planten, de meest gebruikelijke zijn maiszetmeel (maizena), aardappelzetmeel, tapiocameel en arrowroot (pijlwortel). Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Aardappelzetmeel en arrowroot geven bijvoorbeeld een helder resultaat als je er een vloeistof mee bindt, terwijl maiszetmeel en tapioca de gebonden vloeistof troebel maken. Tapioca heeft een licht draderig en kleverig effect, waardoor het heel geschikt is om er de textuur van kaas mee na te bootsen.

Waar gebruik je het voor?

Zetmeel wordt vooral gebruikt om vloeistoffen te binden en gerechten in te dikken, zoals puddings, sauzen, plantaardige kaas etc. Je kunt zetmeel ook gebruiken als ei-vervanger in cakes and hartige taarten. 1 eetlepel zetmeel + 2 à 3 eetlepels vocht vervangt één ei.

Waar is het te koop?

Aardappelzetmeel en maizena kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor tapioca moet je even naar de Aziatische toko en arrowroot vind je waarschijnlijk alleen bij in biowinkels.

Recepten

Recepten met: "maizena", "tapiocameel", "aardappelzetmeel", "arrowroot".

Linzen-pompoendahl

Linzendal met pompoen, veganDahl heerlijk dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt.

Vegan witlofgratin 2.0

Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik er al eens een recept voor gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten!

Cashew mac&cheese met broccoli

Cashew mac&cheese met broccoli, veganDit super snelle recept is een nieuwe favoriet hier in huis. Het is heerlijk romig en kan binnen 20 minuten op tafel staan. Het is wel belangrijk om de ongebrande cashewnoten voor de 'kaas'saus een dagje voor te weken zodat ze lekker zacht worden.

Vegan koek, snoep en chips

Vegan koek, snoep en chipsIk zie op forums regelmatig berichtjes van beginnende vegans die bang zijn dat ze als veganist niks meer kunnen snoepen of snacken. Gelukkig valt dat reuze mee, als je maar weet waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik deze post gemaakt, met een overzicht van vegan koekjes, snoep en hartige tussendoortjes.

Fusion springrolls

Fusion springrolls, veganSpringrolls (saladerolletjes met rijstpapier) komen uit de Aziatische keuken, maar ik vul ze graag met ingrediënten van over de hele wereld. Ik heb hier drie internationale combi's gemaakt : appel-tahin, paprika-tomatentapenade en wortel-hummus.

Salade gereedschap

Mandoline, rasp, saladekomAls je regelmatig salades eet is het fijn om een goede basisuitrusting te hebben. Behalve een scherp mes heb ik een rasp en mandoline om knol- en wortelgroente te saladificeren en een paar goed afsluitbare kommen om de salade in mee te nemen naar mijn werk.