Tofu

Tofu is vanwege zijn neutrale smaak zeer breed inzetbaar als vervanger voor zowel vlees als ei, room, kwark, kaas en andere zuivelproducten. Er zijn verschillende soorten tofu, die geschikt zijn voor specifieke bereidingswijzen en gerechten.

Stevige tofu (Engels: firm tofu)

Stevige tofu is vooral geschikt om in blokjes te bakken als vleesvervanger of om kaas-achtige dingen mee te maken. Omdat het zelf weinig smaak heeft moet je het lekker marineren voor gebruik. Pers wel eerst het water eruit zodat het de marinade goed opneemt. Je kunt tofu een stevigere, vleesachtige textuur geven door het in 48 uur in te vriezen en daarna 24 uur in de koelkast te ontdooien. Gebruik bevroren tofu net als gewone: uitknijpen, marineren en meebakken in je gerecht.

Stevige tofu is de meest algemeen verkrijgbare vorm van tofu, te koop in de meeste supermarkten, in alle natuurwinkels en aziatische toko’s. Dat je overal stevige tofu kunt kopen, wil niet zeggen dat hij ook overal even lekker is. Mijn ervaring is dat je tofu het best in de toko kunt kopen, want daar is hij het goedkoopst en heeft hij de meeste smaak en beet. Supermarkt tofu is vaak wat waterig en zacht en heeft soms een zurige smaak, zeker als hij al wat langer in het schap ligt. Voor gerechten waarbij je de tofu pureert, zoals in een quiche, maakt dat niet zo veel uit, maar als je bijvoorbeeld blokjes tofu wilt gebruiken in een roerbakschotel, loont het echt om naar een goede toko te gaan. De voorverpakte tofu is daar vaak verser en van betere kwaliteit, maar neem vooral ook eens de niet voorverpakte, super verse tofu die in de bakken met water ligt. De kleine blokken zijn smakelijke zachte tofu, heel geschikt om te pureren voor ovenschotels en taarten, terwijl de grote blokken van een wat stevigere variant zijn, die goed werkt in roerbakschotels en dergelijke.

Zijde tofu (Engels: silken tofu)

Voor desserts, romige kaas- en eivervangers en andere zachte toepassingen kun je zijde tofu gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld lekker romige chocolademousse mee maken. Zijde tofu is verkrijgbaar bij natuurwinkels en de wat grotere gespecialiseerde Aziatische toko’s. Ik ben vooral fan van de zijde tofu in een tetra pak van Mori-Nu. Deze is lang houdbaar, dus sla er een voorraadje van in als je het ergens vindt. Omdat de vacuüm verpakte versie niet gekoeld hoeft te worden, kan het zijn dat hij niet bij zijn broertjes en zusjes in het koelvak ligt, maar op een andere plaats in de winkel.

Kun je geen zijde tofu vinden? Neem dan verse zachte tofu uit de waterbak. Als je bij jou in de buurt echt alleen maar stevige tofu kunt krijgen, dan kun je deze ook gebruiken in plaats van de zijde tofu, maar dan wordt de textuur van je gerecht wel was steviger en minder romig.

Gerookte tofu (Engels: smoked tofu)

Gerookte tofu heeft een vrij sterke rooksmaak (vergelijkbaar met rookkaas) en een stevige textuur. Je kunt het eten als broodbeleg op sandwiches, in salades, bij de stamppot etc. Het is ook een lekker om het in seitan te verwerken. Rooktofu is te koop in biowinkels en sommige grote toko’s.

Gefermenteerde tofu (Engels: fermented tofu)

Het potje met gefermenteerde tofu is het enige object in mijn koelkast dat ik nog een beetje eng vindt. De blokjes tofu zitten in een soort slijm en als je het potje opendraait ruik je onmiddelijk een sterke zurige fermentatiestank: bedorven tofu?

Sommige mensen vinden dat het naar blauwe kaas smaakt. Ik moet er nog mee experimenteren, maar als je dit mengt met wat kruiden en mayonaise of een sausje of basis van bloem, dan kun je er hele lekkere dressings en sauzen mee maken. Net als blauwe kaas is dit waarschijnlijk een smaak die je moet leren waarderen.

Bij Aziatische toko’s zijn verschillende soorten gefermenteerde tofu te koop, de rode schijnt een sterkere smaak te hebben dan witte. De witte is er in een naturel-variant en met toevoegingen, zoals chilipeper. Ik heb nu een potje naturel, maar de volgende keer koop ik denk ik die met chili. Als iemand dapper genoeg is om het uit te proberen hoor ik graag wat je gemaakt hebt!

Recepten

Recepten met: "tofu", "zachte tofu", "stevige tofu", "zijdetofu", "zijde tofu", "gefermenteerde tofu", "gerookte tofu", "rooktofu".

Mexicaanse zwarte bonensoep met maisdumplings

Zwarte bonensoep met maisdumplings, veganistischBij een potluck heb ik een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Dit is mijn eerste poging om de soep na te maken, niet precies zoals die van de picknick, maar wel heel lekker en simpel. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Vegan en Koosjer

Koosjer vegan snoep, zonder gelatineJoodse winkels verkopen vaak verrassend veel veganistische producten omdat deze goed binnen de Joodse voedselwetten passen. Je moet zoals altijd goed de ingrediënten lezen, maar waarschijnlijk vind je wel wat leuke koekjes, snoepjes en sauzen die verder eigenlijk nergens verkrijgbaar zijn.

Lasagnerolletjes met romige andijvievulling

Canneloni met spinazie, veganistisch, zonder kaasIk ben nog steeds op zoek naar creatieve manieren om alle andijvie uit onze groentetas weg te werken. In deze pasta-rolletjes met een roomvulling is hij goed op zijn plaats. Als je geen andijvie-overschot hebt kun je dit recept ook met spinazie of een andere zachte bladgroente maken.

Sinaasappel cake

Sinaasappelcake, veganistisch, zonder ei, zonder melkDeze prachtige oranje cake is perfect voor Koningsdag, of voor elke andere dag dat je zin hebt in een lekker luchtige cake met een frisse smaak. De cake is heel makkelijk te maken, en alle ingrediënten komen uit de supermarkt. Pas op, want het beslag is zo lekker, dat je het misschien wel niet wilt bakken!

Gevulde aubergines uit de oven

Omgevallen imam, aubergine, veganistischDit gerecht wordt vaak 'flauwgevallen imam' (imam bayildi) genoemd. Volgens de legende viel de imam flauw van de heerlijke smaak. Het is inderdaad een heel smakelijk gerecht dat je zo op een feestje zou kunnen serveren. Het is wel een echt slow food recept, dus niet geschikt als je haast hebt.

Pitachips met witte bonenhummus

Witte bonen hummus met gekruide pitachips, veganistischWitte bonenhummus vind ik bijna nog lekkerder dan hummus van kikkererwten. Het is heerlijk romig, en door de zachte smaak van de bonen komen de andere smaakmakers extra goed tot hun recht. De kruidige geroosterde stukjes pita zijn heerlijk om erin te dippen.

Gestoofde knolraap met ui en worst

Gestoofde knolraap met ui en braadworst, veganistischEr zaten mooie wit-roze knolraapjes in onze groentetas en ik had zin om daar eens wat ouderwetse boerenkost van te maken. Dit is een heel eenvoudig en lekker snel recept, met een onverwachte heerlijk complexe smaak. De licht-bittere knolraap combineert fantastisch met de zoete gekaramelliseerde ui.

Gesauteerd radijsgroen met knoflook

Radijsgroen met knoflook, veganistischWist je dat je de groene blaadjes die aan je radijsjes zitten ook kunt eten? Het is een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.