Koolraap-appel salade

door onder Bijgerecht, Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 4-6 personen
Koolraap-appel salade met spinazie-rijstburgers, veganistisch

De lente is eindelijk begonnen lijkt het, de zon schijnt regelmatig, het is niet meer zo koud en de narcissen bloeien. Toch zijn er nog niet zo veel verse seizoensgroente te krijgen. Daarom maakte ik nog maar weer eens een lekkere salade met echte winter-ingrediënten: koolraap, appel en wortel. Geïnspireerd door dit recept.

Als je een foodprocessor met een rasp-hulpstuk hebt is dit een goed moment om die uit het stof te halen. Ik heb mijn foodprocessor weggegeven om ruimte te maken voor onze vitamix blender. Als je zoals ik met de hand gaat raspen (goed voor de armspieren!) raad ik je aan om in ieder geval een rechthoekige staande rasp te gebruiken, die zijn veel handiger dan van die platte raspen die je op een schaal moet leggen en die dan steeds wegglijden.

Wij aten de salade met lekkere spinazie-rijstburgers, een testrecept voor de volgende VeganChallenge die komende juni plaatsvindt. Als je de burgers wilt maken moet je dus nog even geduld hebben tot ze het recept gepost hebben, maar de salade is vast ook lekker bij geroosterde aardappeltjes, versgebakken brood of bijvoorbeeld een hartige taart. Met dit recept maak je echt een grote bak salade, genoeg voor 4 tot 6 personen, maar hij blijft wel een dag of drie goed in de koelkast, dus je kunt er ook meerdere keren van eten.

Ingrediënten

Voor de salade

  • 1/2 koolraap, geschild en grof geraspt
  • 2 wortels, grof geraspt
  • 2 apples, in kleine stukjes gesneden
  • 2 selderij stengels, in dunne plakjes
  • 1/4 rode kool, heel fijn gesneden of grof geraspt (optioneel, ik heb deze niet gebruikt)
  • 1/2 kop rozijnen, eventueel kort voorgeweekt
  • 4 eetlepels geroosterde pompoenpitten of sesamzaadjes

Voor de dressing

  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels tahin of een andere notenpasta
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel agavestroop, dadelstroop of een ander zoetmiddel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm, fijngewreven tussen je vingers (optioneel)
  • 1 mespunt nootmuskaat (optioneel, voor een salade met een uitgesproken winterse smaak)

Bereiding

Doe alle geraspte en fijngesneden groente met de rozijnen en geroosterde pitten in een grote saladeschaal. Meng in een klein kommetje de ingrediënten voor de dressing. Giet de dressing over de groente in de grote kom, en schep de salade goed om zodat alle groente bedekt zijn met een laagje dressing. Laat liefst minstens 10-15 rusten, zodat de smaken kunnen mengen en de dressing in de groente kan trekken, zodat ze lekker mals worden. Je kunt de salade ook enkele uren van te voren maken en in de koelkast op smaak laten komen.

3 Reacties

Mindy op 14-4-2013 - 22:58

This salad looks really good. We used to make this salad all the time but with a completely different dressing: I think it was mayonnaise with lemon juice and sugar. This is totally different.

Martine op 15-4-2013 - 7:10

Hi Mindy! I don't know if this dressing is very different, especially if you leave out the thyme and nutmeg. The tahini kinda acts like a mayo substitute, it makes the dressing nice and creamy. Because of all the other flavors in the dressing, you don't really have that bitter tahini taste. It´s just slightly healthier and vegan of course :-)

Stef Adam op 17-12-2014 - 21:11

Jullie cookies zijn toch wel diervriendelijk tot stand gekomen?

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.