Gevulde aubergines uit de oven

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Omgevallen imam, aubergine, veganistisch

Dit gerecht wordt vaak 'flauwgevallen imam' (imam bayildi) genoemd. Volgens de legende viel de imam flauw van de heerlijke smaak (of van de hoeveelheid olijfolie die erin zit...). Het is inderdaad een heel smakelijk gerecht dat je zo op een feestje zou kunnen serveren. Ik maakte het op een gewone doordeweekse dag, dus ik ben een beetje matig geweest met de olijfolie. Zeker als je dit recept voor een speciale gelegenheid maakt, kun je natuurlijk naar eigen inzicht wat meer toevoegen voor een nog luxere smaak.

Je kunt dit gerecht zowel koud als warm serveren. Wij aten het dit keer warm, omdat er geen tijd was om het te laten afkoelen, maar ik ga het zeker ook nog een keer afgekoeld proberen. Wij aten er de witte bonenhummus en pitachips bij die ik eerder deze week heb gepost. Het is vast ook heel lekker met falafel en een frisse salade.

Dit is een echt slow food recept. De aubergines moeten een uur in de oven zachtjes garen. Als je ze ook ook nog wilt laten afkoelen ben je nog langer bezig. Je moet hier dus een beetje geduld voor hebben, maar het actieve werk dat je voor dit recept moet doen valt heel erg mee, en de smaak is het 100% waard.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • zout om over de aubergines te strooien (optioneel, je kunt dit ook overslaan)
  • 2-4 eetlepels olijfolie (maak zelf een afweging tussen smaak en calorieën!)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1 heel klein snufje nootmuskaat
  • 1 eetlepel (wijn)azijn
  • 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel
  • 15 gram verse peterselie, fijngehakt
  • 250 ml water

Bereiding

Snijd de aubergines in de lengte doormidden (laat de groene steelaanzet intact) en hol ze uit tot er aan alle kanten nog ongeveer een centimeter vruchtvlees over is. Snijd het verwijderde vruchtvlees in kleine blokjes en houd het apart. Strooi eventueel zout over de binnenkant van de uitgeholde aubergines en laat het een half uurtje intrekken. Spoel het zout er daarna weer af onder de kraan en knijp de aubergines voorzichtig uit om overtollig vocht te verwijderen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak nu de tomatensaus. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui tot hij glazig wordt. Doe de knoflook en het vruchtvlees van de aubergines erbij een laat het even meebakken. Voeg nu ook de tomaten, zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de saus een minuut of 5 zachtjes pruttelen en een beetje inkoken zodat hij mooi dik wordt. Roer tot slot de suiker, azijn en de peterselie erdoor.

Neem een ovenschaal die groot genoeg is dat de auberginehelften er netjes naast elkaar in passen zonder dat er te veel ruimte over is. Schep een kwart van de tomatensaus op de bodem van de schaal en maak deze aan met het water, zodat er een dunne saus ontstaat. Leg de aubergines in de saus (kop aan staart past waarschijnlijk het best) en vul ze met de rest van de saus.

Zet de schaal in de oven en laat de aubergines 60 minuten bakken. Kijk af en toe even of het gerecht aan de bovenkant niet te veel uitdroogt of aanbrandt. Als dat het geval is kun je de schaal voor de rest van de baktijd afdekken met een vel aluminiumfolie waar je een paar gaatjes inprikt voor de ontsnappende stoom. Laat de aubergines voor het serveren in ieder geval een minuut of 10 afkoelen, of laat ze volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

6 Reacties

Marianne op 28-4-2013 - 10:40

Hoi Martine, Een snelle, lekkere en slanke variant kun je maken in de magnetron: als je twee doorgesneden, met zout besprenkelde aubergines met een paar eetlepels water hooguit 9-10 minuten in een afgedekte ovenschaal op vol vermogen in de magnetron zet, zijn ze gaar, en je weet niet wat je proeft, zo lekker. Ze hebben dan van nature al wat olie-achtig vocht, je mist de olie niet. Daarna kun je ze wat laten afkoelen, uithollen, vullen, en eventueel nog even onder de grill zetten. Of uithollen en met wat kappertjes of zo op je bord doen, maar dat oogt minder mooi. Marianne

Martine op 28-4-2013 - 16:31

Dankjewel voor de tip Marianne! Fijn om ook een snelle methode te hebben om aubergines lekker klaar te maken. Als we weer aubergines in de groentetas hebben ga ik het zeker uitproberen.

Daniëlle op 21-3-2014 - 17:03

Oeh, ik krijg er trek van, haha. Ik hou zo van aubergines!

Martine op 21-3-2014 - 21:32

Thanks! Dit echt één van mijn favoriete aubergine-recepten.

Maaike op 14-5-2016 - 17:32

Hmmm, dit zit nu in de oven :) Ik verheug me er op! Dank voor het recept.

Martine op 14-5-2016 - 20:21

Leuk Maaike! Ik hoop dat het lekker was.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.