Vegan en Koosjer

door onder Koekjes, Overige
Kenmerken: 
Koosjer vegan snoep, zonder gelatine

Wat is koosjer?

Deze week krijgen wij onze Joodse familie op bezoek, dus we hebben in Amsterdam wat speciale koosjere producten voor hen gehaald. In het Jodendom heb je allerlei speciale regels voor het bereiden van voedsel. Orthodoxe Joden eten daarom alleen bewerkte producten die in samenwerking met Joodse mensen zijn gemaakt en/of door een rabbi zijn gecertificeerd als koosjer. Koosjer wil zeggen, geoorloofd voor Joodse mensen.

Producten met een koosjer-certificaat zijn te herkennen aan een speciaal stempel of labeltje op de verpakking. In Nederland ontbreken deze labeltjes vaak, en moet je dus een speciale lijst raadplegen om te weten welke producten koosjer zijn. Heel veel koosjere producten zijn gelukkig ook veganistisch, dus we kunnen met de hele familie gezellig lekker samen eten.

De buit

Zoals je op de foto kunt zien vonden we heel veel leuke producten bij de Joodse winkels in Amsterdam! Onder andere vegan sprits, fourré koeken, smarties, gummibeertjes, jelly beans, kleurendrop en gewone drop. We hadden nog wel meer mee kunnen nemen en we hebben niet eens alle producten bekeken, want we hadden al veel te veel zoetigheid. Behalve het snoep kochten we ook nog een potje basilicum pesto zonder kaas. We zagen zelfs vegan roomkaas van Tofutti liggen in de koeling.

Hoezo koosjer en vegan?

Om te begrijpen waarom veel koosjere producten ook vegan zijn, moet je eerst iets weten over de Joodse voedselwetten. Joden eten geen insecten, varkens en dieren die niet op koosjere wijze geslacht zijn. Karmijnrood, schellak, e-nummers met dierlijke vetten en de meeste soorten gelatine worden dus streng vermeden. Een andere belangrijke regel is, dat je geen melk en vlees in dezelfde maaltijd mag eten. Bij een vleesmaaltijd wordt dus geen pudding, cake of koffie met melk geserveerd. In Joodse specialiteitenwinkels vind je daarom veel producten zonder melk.

Voedingsmiddelen die geen melkkost of vleeskost zijn en die dus bij elke maaltijd kunnen worden gebruikt, zijn aangeduid als 'parve' of 'pareve'. Hierbij wordt ook rekening gehouden met kleine hoeveelheden dierlijke stof, zoals die in e-nummers. Wanneer je als veganist in een koosjere winkel bent, is het dus de moeite waard om goed naar de parve producten te kijken. Let wel op, want niet alle parve ingrediënten zijn vegan! Behalve plantaardige ingrediënten worden ook vis (vis-gelatine!), eieren, honing en bijenwas als parve beschouwd. Je moet dus nog steeds goed de ingrediënten lezen. Toch is er een aardige kans dat je een paar leuke vegan producten tegenkomt die je nergens anders kunt kopen.

Waar te koop?

David en ik gingen dit keer naar Mouwes op de Kastelenstraat in Amsterdam. Een kleine winkel met uitgebreid assortiment en een hele aardige uitbater. Hij kon ons niet vertellen welke van zijn producten veganistisch waren, maar we mochten uitgebreid rondkijken en van alles de ingrediënten lezen, ook van de koekjes in het schap achter de toonbank.

In de Kastelenstraat en omgeving zitten nog veel meer winkels met koosjere producten, onder andere David's corner, maar ook supermarkten van Jumbo, C1000 en Albert Heijn. Deze supermarkten hebben naast hun gebruikelijke assortiment veel Joodse specialiteiten die je op andere locaties niet vindt. De AH op het Gelderlandplein heeft schijnbaar het grootste aanbod, maar daar ben ik nog niet geweest. Een overzicht van al deze winkels vind je onderaan deze webpagina.

Als je dus een keer in de buurt van station Amsterdam Zuid, het Amsterdamse Bos of de Vrije universiteit bent, maak een klein uitstapje naar de Joodse buurt om wat lekkers te kopen! Je kunt er zo heen lopen of fietsen en ook met metro 51 of tram 5 ben je er snel.

5 Reacties

helena sluijk op 24-6-2013 - 9:45

Wat leuk.zelf had ik al t vermoeden dat joodse winkels weleens veel veganspullen konden hebben.Maar was er nog niet aan toegekomen in de anderhalf jaar dat ik veganist ben om dat te onderzoeken.Bedankt voor de info en iik kom ook zeker langs voor jullie lekkere kaasjes :)

Martine op 24-6-2013 - 9:54

Leuk! Dankjewel voor je reactie :-)

Josje op 15-7-2013 - 9:18

Wat leuk! Ik zal het onthouden.

alice op 26-12-2013 - 16:11

Hoi, alles wat gemerkt is als Parev/Parve is vegan want bevat geen vlees of melk :-) dus vraag in elke kosher shop for Parev and youll be good ;-)

Martine op 27-12-2013 - 8:07

Hoi Alice, Dat klopt niet helemaal. Vis, eieren en honing zijn wel parve, maar niet vegan. Veel parve producten zijn inderdaad vegan, maar niet alles :-) Toch bedankt voor je comment!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.