Gestoofde knolraap met ui en worst

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Gestoofde knolraap met ui en braadworst, veganistisch

Er zaten mooie wit-roze knolraapjes in onze groentetas (niet te verwarren met de veel grotere koolraap die geel is aan de binnenkant, waar ik vorige week een salade mee heb gemaakt) en ik had zin om daar eens wat ouderwetse boerenkost van te maken. Even zoeken op internet bracht me al gauw bij een traditioneel recept voor gestoofde knolraap met ui.

Het recept hieronder is heel eenvoudig en ook nog eens lekker snel, maar heeft een onverwachte heerlijk complexe smaak. De licht-bittere knolraap combineert fantastisch met de zoete gekaramelliseerde ui. De sojasaus geeft het geheel een extra hartige 'umami' smaak.

Serveer de stoofpot met kort aangebakken vegan braadworstjes, wij hadden lekkere Thüringen worstjes van Wheaty. In combinatie met de worst is dit een enorm vullend gerecht, dus je hoeft er niet per se aardappelen of iets dergelijks bij te eten, al kan dat natuurlijk wel. Zodoende is dit recept ook geschikt als je een koolhdraatarm dieet volgt.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 flinke uien, in de lengte in smalle partjes gesneden
  • 4 kleine knolrapen/meirapen (ongeveer 700 g), in plakjes
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1/2 kop (120 ml) water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 à 300 gram plantaardige braadworst

Bereiding

Verhit in een grote pan de olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij goudbruin begint te worden, 5 à 10 minuten. Voeg nu de plakken knolraap en overige ingrediënten toe. Doe een denksel op de pan en draai het vuur naar de laagste stand. Schep de groente af en toe om en laat ze 10 à 15 minuten zachtjes stoven tot de knolraap gaar en lekker mals is.

Als de stoofpot bijna klaar is kun je de worstjes bakken. Verhit een scheutje olie of bakmargarine in een koekenpan op middelhoog vuur en leg de worstjes erin. Laat ze even bakken zodat ze mooi bruin worden en draai ze dan een slag, zodat ook de andere kant bakken. Ga zo door tot de worstjes aan drie of vier kanten een lekker bruin korstje hebben.

2 Reacties

Gnoe (@graasland) op 22-4-2013 - 9:59

Goed plan! Onze lokale groentetas begint volgende maand weer en dan krijgen we vast snel een keer meiraapjes!

Martine op 22-4-2013 - 10:16

Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Seizoensgroente zijn zo fijn :-)

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.