Tofu

Tofu is vanwege zijn neutrale smaak zeer breed inzetbaar als vervanger voor zowel vlees als ei, room, kwark, kaas en andere zuivelproducten. Er zijn verschillende soorten tofu, die geschikt zijn voor specifieke bereidingswijzen en gerechten.

Stevige tofu (Engels: firm tofu)

Stevige tofu is vooral geschikt om in blokjes te bakken als vleesvervanger of om kaas-achtige dingen mee te maken. Omdat het zelf weinig smaak heeft moet je het lekker marineren voor gebruik. Pers wel eerst het water eruit zodat het de marinade goed opneemt. Je kunt tofu een stevigere, vleesachtige textuur geven door het in 48 uur in te vriezen en daarna 24 uur in de koelkast te ontdooien. Gebruik bevroren tofu net als gewone: uitknijpen, marineren en meebakken in je gerecht.

Stevige tofu is de meest algemeen verkrijgbare vorm van tofu, te koop in de meeste supermarkten, in alle natuurwinkels en aziatische toko’s. Dat je overal stevige tofu kunt kopen, wil niet zeggen dat hij ook overal even lekker is. Mijn ervaring is dat je tofu het best in de toko kunt kopen, want daar is hij het goedkoopst en heeft hij de meeste smaak en beet. Supermarkt tofu is vaak wat waterig en zacht en heeft soms een zurige smaak, zeker als hij al wat langer in het schap ligt. Voor gerechten waarbij je de tofu pureert, zoals in een quiche, maakt dat niet zo veel uit, maar als je bijvoorbeeld blokjes tofu wilt gebruiken in een roerbakschotel, loont het echt om naar een goede toko te gaan. De voorverpakte tofu is daar vaak verser en van betere kwaliteit, maar neem vooral ook eens de niet voorverpakte, super verse tofu die in de bakken met water ligt. De kleine blokken zijn smakelijke zachte tofu, heel geschikt om te pureren voor ovenschotels en taarten, terwijl de grote blokken van een wat stevigere variant zijn, die goed werkt in roerbakschotels en dergelijke.

Zijde tofu (Engels: silken tofu)

Voor desserts, romige kaas- en eivervangers en andere zachte toepassingen kun je zijde tofu gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld lekker romige chocolademousse mee maken. Zijde tofu is verkrijgbaar bij natuurwinkels en de wat grotere gespecialiseerde Aziatische toko’s. Ik ben vooral fan van de zijde tofu in een tetra pak van Mori-Nu. Deze is lang houdbaar, dus sla er een voorraadje van in als je het ergens vindt. Omdat de vacuüm verpakte versie niet gekoeld hoeft te worden, kan het zijn dat hij niet bij zijn broertjes en zusjes in het koelvak ligt, maar op een andere plaats in de winkel.

Kun je geen zijde tofu vinden? Neem dan verse zachte tofu uit de waterbak. Als je bij jou in de buurt echt alleen maar stevige tofu kunt krijgen, dan kun je deze ook gebruiken in plaats van de zijde tofu, maar dan wordt de textuur van je gerecht wel was steviger en minder romig.

Gerookte tofu (Engels: smoked tofu)

Gerookte tofu heeft een vrij sterke rooksmaak (vergelijkbaar met rookkaas) en een stevige textuur. Je kunt het eten als broodbeleg op sandwiches, in salades, bij de stamppot etc. Het is ook een lekker om het in seitan te verwerken. Rooktofu is te koop in biowinkels en sommige grote toko’s.

Gefermenteerde tofu (Engels: fermented tofu)

Het potje met gefermenteerde tofu is het enige object in mijn koelkast dat ik nog een beetje eng vindt. De blokjes tofu zitten in een soort slijm en als je het potje opendraait ruik je onmiddelijk een sterke zurige fermentatiestank: bedorven tofu?

Sommige mensen vinden dat het naar blauwe kaas smaakt. Ik moet er nog mee experimenteren, maar als je dit mengt met wat kruiden en mayonaise of een sausje of basis van bloem, dan kun je er hele lekkere dressings en sauzen mee maken. Net als blauwe kaas is dit waarschijnlijk een smaak die je moet leren waarderen.

Bij Aziatische toko’s zijn verschillende soorten gefermenteerde tofu te koop, de rode schijnt een sterkere smaak te hebben dan witte. De witte is er in een naturel-variant en met toevoegingen, zoals chilipeper. Ik heb nu een potje naturel, maar de volgende keer koop ik denk ik die met chili. Als iemand dapper genoeg is om het uit te proberen hoor ik graag wat je gemaakt hebt!

Recepten

Recepten met: "tofu", "zachte tofu", "stevige tofu", "zijdetofu", "zijde tofu", "gefermenteerde tofu", "gerookte tofu", "rooktofu".

What The Health – review

What the healthEr is een nieuwe film die de gezondheidsvoordelen van veganisme op een zeer aansprekende manier in beeld brengt. What The Health (WTH) is een film van Kip Andersen, die eerder de documentaire Cowspiracy heeft gemaakt. Ik heb een hele dag besteed om de film te kijken en informatie na te zoeken uit de lange lijst […]

Misosoep met tofu en paksoi

Miso soep met tofu en paksoi, veganDavid en ik kijken de laatste tijd veel documentaires over Japan (check Japanology op Youtube), en dan is het leuk om ook wat Japans eten te proberen. Dit keer maakte ik misosoep, een grote kom Japans comfort food die ook nog eens super snel klaar is.

Vegan pizza met drie kazen

Vegan pizza met drie kazenMmm, pizza! Ik ‘moest’ de nieuwe vegan mozzarella van Veggi Filata testen voor Gewoon Vegan, en ik had nog een restje Violife for pizza kaas en zelfgemaakte tofu feta in de koelkast, dus dat werd vegan drie-kazen pizza. Je zou ook de zelfgemaakte ‘moxarella’ uit dit recept kunnen nemen in plaats van de Veggi Filata. […]

Is margarine nog steeds ongezond?

Margarine op broodVandaag een artikeltje over margarine! Zoals ik in mijn vorige post aangaf wil ik wat vaker over gezondheidsonderwerpen gaan schrijven. Ik kijk wat margarine precies is, hoe het gemaakt wordt, en hoe gezond of ongezond het is vergeleken met andere voedingsmiddelen zoals boter en olie. Margarine heeft een slechte naam. Mensen vinden het ‘te bewerkt’ […]

Vegan weekmenu voor grote groepen

Vegan koken voor grote groepenIk ben gepromoveerd! Vijf jaar lang onderzoek doen, schrijven en presenteren op congressen, en nu is het zo ver, ik mag voortaan dr. voor mijn naam zetten. Als je meer wilt lezen over mijn onderzoek kan dat hier, op de website van NWO. Ik heb een super fijne dag gehad, met veel lieve mensen en […]

Volkoren pitabroodjes, zonder te kneden

Volkoren pitabroodjesIk ben de laatste tijd lekker aan het experimenteren met deeg. Vooral ‘no knead bread’ vind ik heel interessant. Brooddeeg wat je niet hoeft te kneden, omdat het door een langere rijstijd zelf een mooie glutentextuur vormt. Dat scheelt een hoop werk! Als we ‘s avonds pizza willen eten meng ik nu ‘s morgens snel […]

Aardappel-uienfritters

Aardappel-kikkererwtenfrittersDeze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk. Als je dit een leuk […]

Mexicaans vegan voor de hele familie

Mexicaans vegan voor de hele familieHet is hier weer even stil geweest. Ik ben druk met de voorbereidingen voor het verdedigen van mijn proefschrift. Het gaat echt gebeuren, eindelijk! En we zijn twee weken op vakantie geweest in de VS om Davids familie te zien en New York te bezoeken. Het was super leuk. We hebben heel veel gezien, gedaan, […]

Vegan poffert in de pan

Vegan poffertOp de website van Albert Heijn zag ik een recept voor ‘poffert’. Ik dacht altijd dat poffert een soort Groningse tulband was, maar dit recept leek meer op een hele dikke gerezen pannenkoek. Mijn Zeeuwse oma maakte vroeger ook wel eens zoiets, maar dan kleiner, en dat noemde ze ‘smouters’. Grappig hoeveel regionale versies er […]

Kokos-zadenmuesli

Noten en zaden cruesli, koolhyrdraatarm veganDeze zadenmuesli is al zo’n drie jaar lang Davids favoriete ontbijt. Hij eet dit met sojayoghurt en bevroren bessen, maar je zou het ook over een smoothie bowl kunnen strooien, gebruiken in baksels, of wat je verder leuk vindt. Dit recept staat al een poosje op mijn Engelstalige website, maar ik kwam er steeds niet […]