Kokos-zadenmuesli

21 March 2017 onder Ontbijt
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 2,5 koppen
Noten en zaden cruesli, koolhyrdraatarm vegan

Deze zadenmuesli is al zo'n drie jaar lang Davids favoriete ontbijt. Hij eet dit met sojayoghurt en bevroren bessen, maar je zou het ook over een smoothie bowl kunnen strooien, gebruiken in baksels, of wat je verder leuk vindt. Dit recept staat al een poosje op mijn Engelstalige website, maar ik kwam er steeds niet aan toe om hem te vertalen.

Aangezien David dit bijna iedere dag eet, maak ik één keer in de maand een gigantische koekenpan vol. In het recept hieronder heb ik de hoeveelheden wat kleiner gemaakt, zodat je niet met een enorme hoeveelheid blijft zitten als het niet in de smaak valt. Als je dit één keer gemaakt hebt krijg je vanzelf gevoel voor de verhoudingen en kun je makkelijk meer maken.

Dit recept is heel flexibel, dus je kunt ieder soort noten en zaden gebruiken die je lekker vindt. Ik doe er meestal kokosrasp, zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad in omdat die goed betaalbaar zijn (neem grote zakken bij Ekoplaza en de toko!). Het lijnzaad maal ik deels fijn zodat het extra goed vult en de omega-3 vetten goed opneembaar zijn. Hennepzaad, walnoten, hazelnoten en amandelen zijn ook lekker. De hoeveelheid zoetmiddel kun je aanpassen aan je eigen smaak, of helemaal weglaten.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de zonnebloempitjes en pompoenpitten in de pan en rooster ze goudbruin beginnen te worden. Schep af en toe om zodat ze niet aanbranden.

Haal de pan van het vuur en voeg de kokosrasp toe. Sprenkel het zoetmiddel eroverheen, roer even door en proef of het mengsel zoet genoeg is voor jou smaak.

Voeg de hele en gemalen lijnzaadjes toe (doe dit niet eerder, want het lijnzaad zal het zoetmiddel absorberen en gaan klonteren).

Laat de muesli afkoelen en bewaar hem dan in een luchtdicht bakje. Het blijft ongeveer een maand goed op kamertemperatuur.

2 Reacties

Anja op 20-9-2018 - 10:39
Ik doe er vaak nog havermout bij. En dan roosteren in de oven. Vult het nog meer
Martine op 24-9-2018 - 11:29
Mmm, lekker Anja! Geroosterde havermout vind ik ook altijd fijn.

Schrijf een reactie