Volkoren pitabroodjes, zonder te kneden

21 May 2017 onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 8 broodjes
Volkoren pitabroodjes

Ik ben de laatste tijd lekker aan het experimenteren met deeg. Vooral 'no knead bread' vind ik heel interessant. Brooddeeg wat je niet hoeft te kneden, omdat het door een langere rijstijd zelf een mooie glutentextuur vormt. Dat scheelt een hoop werk!

Als we 's avonds pizza willen eten meng ik nu 's morgens snel even de ingrediënten van het pizzadeeg door elkaar, en dan gaat het in de koelkast voor een langzame rijs. Tegen etenstijd is het dan gerezen en 'gekneed', zonder dat ik het met een vinger heb hoeven aanraken.

Deze pitabroodjes zijn ook een variatie op de 'no knead' methode. Je moet de deegballetjes nog wel even met de hand vormen en uitrollen, maar het deeg zelf maak je helemaal zonder het te kneden.

Pitabroodjes kun je natuurlijk ook in de winkel kopen, maar er zijn bijna geen volkorenbroodjes te koop, en die zijn dan bovendien relatief duur. Met dit recept maak de voor 25 cent 8 broodjes. Je kunt ze invriezen en daarna ontdooien in broodrooster, tosti-ijzer of koekenpan.

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop (210 gram) volkoren tarwemeel + extra voor het uitrollen
  • 1 eetlepel tarwegluten (optioneel)
  • 1 theelepel instant gist
  • 1 theelepel zout
  • 3/4 kop (180 ml) lauwwarm water
  • 1 eetlepel olie + extra

Bereiding

Meng in een kom het meel, tarwegluten, gist en zout. Doe het water en de olie erbij, en roer met een lepel tot al het droge meel is opgenomen. Gebruik eventueel je handen als het moeilijk gaat, maar kneed het deeg niet. Giet een scheutje olie in de kom en rol het deeg hierin zodat het straks minder plakt (optioneel, dit kun je overslaan). Dek de kom af en laat het deeg 2-3 uur rijzen op een tochtvrije plek tot het volume is verdubbeld (je kunt het ook 8-24 uur in de koelkast laten rijzen, als je niet direct tijd hebt).

Als het deeg is gerezen, bestrooi dan de deegbal, je handen en je werkvlak met extra meel. Druk het deeg plat met je vuist en haal het uit de kom. Leg het op je werkvlak en vouw het tot een rol. Snijd de rol in 8 gelijke stukjes met een mes of pizzasnijder.

Vorm elk stukje deeg tot een mooi stevig balletje door de randjes naar onderen te vouwen en het bolletje even in je handen te rollen. Gebruik een deegroller om de balletjes uit te rollen tot ronde lapjes van 1/2 cm dik. Bestrooi met extra bloem als ze blijven plakken.

Verwarm ondertussen een droge koekenpan voor op middelhoog vuur. Zorg dat de pan goed heet is. Leg een deeglapje in de hete koekenpan en wacht tot er kleine belletjes beginnen te vormen. Draai het broodje om en wacht tot het een beetje begint op te bollen. Draai het broodje nu een laatste keer om en wacht tot het helemaal bol staat als een ballon.

Het kan even duren voor de broodjes opzwellen. Het zal waarschijnlijk niet lukken om ieder broodje volledig bol te laten staan. Een paar grote luchtbellen zijn goed genoeg. Als de broodjes echt niet willen opbollen is de pan waarschijnlijk nog niet heet genoeg, óf je hebt het deeg niet dun genoeg uitgerold.

In plaats van in de pan, kun je de broodjes ook in de oven bakken als je dat handiger vindt. Verwarm daarvoor je oven met een metalen bakplaat of pizzasteen voor op 250 graden. Leg de broodjes met een paar tegelijk op de bakplaat of pizzasteen en bak ze in een paar minuten tot ze opzwellen.

6 Reacties

nathalie op 1-6-2017 - 15:55
De broodjes zijn heerlijk! En wat onwijs makkelijk te maken. Bedankt Martine,ook voor al je andere heerlijke recepten. Ik ben FAN van je!!
Martine op 3-6-2017 - 7:18
Super leuk om te horen Nathalie, dankjewel!
Janne op 17-9-2017 - 16:33
Vandaag gemaakt met 15 g verse gist ipv een theelepel gedroogde en dat ging prima! Het bleek wel echt essentieel te zijn om de broodjes op tijd te draaien en dan weer te draaien, anders krijg je veel kleine losse bellen en blijft de rest die de pan niet raakt te licht. Een van de broodjes mislukte daardoor maar de andere zijn gelukt, wat ik alsnog een goede score vind voor mijn eerste gistbaksel ooit!
Martine op 18-9-2017 - 9:58
Leuk Janne, fijn dat het goed gelukt is. Gefeliciteerd met je eerste gistbaksel!
Anna op 25-1-2021 - 14:51
Hoi! Gebruik je maatlepels (Amerikaans) of theelepels uit de keukenla? Door dez fout heb ik in een ander recept een keer enorm zout brood gemaakt...
Evelien op 24-4-2022 - 18:47
Hoi Mijn pittabroodjes maken geen bel, maar rijzen zoals een gewoon brood zou doen. Wat gaat er verkeerd?

Schrijf een reactie