Vegan poffert in de pan

door onder Brood, Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 6 punten
Vegan poffert

Op de website van Albert Heijn zag ik een recept voor 'poffert'. Ik dacht altijd dat poffert een soort Groningse tulband was, maar dit recept leek meer op een hele dikke gerezen pannenkoek. Mijn Zeeuwse oma maakte vroeger ook wel eens zoiets, maar dan kleiner, en dat noemde ze 'smouters'. Grappig hoeveel regionale versies er van sommige recepten bestaan.

Ik vind deze ouderwetse koek echt heerlijk. Hij heeft een knapperige korst, en fijne een zachte, luchtige binnenkant. De gist geeft er een lekker nostalgisch smaakje aan. Dit recept is helemaal vrij van toegevoegde suiker, maar smaakt toch zoet door de rozijnen. Je zou ook andere soorten gedroogd fruit kunnen toevoegen, zoals stukjes vijg of abrikoos. Als je het liever zoeter wilt hebben kun je ook nog wat suiker of ander zoetmiddel toevoegen aan het beslag, of je kunt na het bakken wat suiker of stroop over de koek gieten. Albert Heijn serveert de poffert met gebakken appels en stroop.

Ingrediƫnten

  • 260 ml plantaardige melk
  • 250 g bloem
  • 1/2 zakje gist (3 gram / 1 flinke theelepel)
  • 1 mespunt zout
  • 150 g rozijnen, blanke rozijnen en/of krenten
  • 2 eetlepels arachide-, rijst- of zonnebloemolie

Bereiding

Maak de melk lauwwarm in een pannetje of in de magnetron. Meng in een grote kom de bloem, gist en zout. Doe de lauwwarme melk erbij, en meng tot een dik, glad beslag, vergelijkbaar met beslag voor oliebollen. Voeg eventueel een extra scheutje melk toe als het beslag te stijf is. Meng nu de rozijnen erdoor. Dek de kom af met een deksel of vochtige theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Als het beslag gerezen is, verwarm je de olie in een koekenpan van 26 cm. Laat het beslag voorzichtig in de pan glijden (niet roeren, dan gaat de lucht eruit) en dek af met een deksel. Laat de poffert ongeveer 20-25 minuten op laag vuur gaar worden. Kijk af en toe even of het nog goed gaat. De olie moet aan de rand van de koek heel zachtjes bubbelen. Als de bovenkant van de poffert gestold is, keer je hem om behulp van een spatel of een groot bord. Laat de andere kant ook nog 5-10 minuten bakken tot die mooi bruin is. Laat de poffert een beetje afkoelen en snijd hem dan in punten. Vers is hij het lekkerst, maar je kunt hem ook de volgende dag nog eten of invriezen voor later.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.