Misosoep met tofu en paksoi

11 July 2017 onder Soepen
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Miso soep met tofu en paksoi, vegan

David en ik kijken de laatste tijd veel documentaires over Japan (check Japanology op Youtube), en dan is het leuk om ook wat Japans eten te proberen. Dit keer maakte ik misosoep, een grote kom Japans comfort food die ook nog eens super snel klaar is. De miso (gefermenteerde sojapasta) maakt de bouillon heerlijk romig en geeft een hartig lichtzoet smaakje. Deze versie van het recept is koolhydraatarm, maar je zou er ook heel goed nog wat soba of ramen noodles in kunnen doen.

Er zit een beetje zeewier bij, als vervanging voor de bonito vlokken van gedroogde tonijn die in traditonele Japanse dashi bouillon gebruikt worden. Dit draagt bij aan de hartige smaak, maar maakt het niet overdreven vissig. Miso pasta en wakame zeewier koop je bij een toko of biowinkel. Let op dat je shiro miso ofwel witte miso neemt, want die heeft een fijne milde smaak. Deze miso is niet echt wit van kleur, maar lichtbruin.

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 2 handjes gedroogde shiitake plakjes
  • 2 eetlepels shiro miso
  • 1-2 theelepels gedroogde wakame zeewier snippers of 1/2 vel versnipperde nori
  • 250 gram stevige tofu, in blokjes
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 struik paksoi of andere donkere bladgroente, in reepjes
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad (optioneel)
  • 1 eetlepel sesamolie (optioneel)

Bereiding

Breng het water met de shiitakes aan de kook en laat ze een minuutje weken. Vis de shiitakes eruit, druk het overtollige vocht eruit en zet ze apart. Los de miso op in het kokende water en doe het zeewier erbij.

Bak de tofu in een scheutje olie goudbruin. Voeg de knoflook en gember toe en bak ze even mee. Doe nu ook de achtergehouden geweekte shiitakes en paksoi erbij en roerbak nog enkele minuten tot de paksoi beetgaar is.

Verdeel de miso-bouillon over twee grote kommen. Doe de tofu en groente erbij en strooi er eventueel nog wat sesamzaad en sesamolie overheen.

5 Reacties

marja Berends op 16-7-2017 - 13:29
Heerlijk deze soep!! Zelfs Reinder vond hem lekker en dat zegt wat... hij heeft zelfs een tweede kop soep genomen, haha. Dit is een blijvertje!
Martine op 17-7-2017 - 8:51
Super leuk om te horen Marja!
Inez op 19-7-2017 - 13:58
M.b.t. je workshops: mijn vriendin en ik wilden graag naar de seitan-workshop, maar ik kan die 29e juli HELAAS niet. Maar mocht je 'm in de herhaling gaan doen: dan kun je in ieder geval op ons tweeën rekenen! Wel even duimen dat we dan allebei kunnen uiteraard... Maar de intentie is er ;-)
Martine op 19-7-2017 - 15:27
Hoi Inez, er komt zeker nog een herhaling van de seitan workshop. Waarschijnlijk wel pas over een paar maanden. Leuk dat jullie zo enthousiast zijn!
Mariska op 30-8-2019 - 10:17
Erg lekker, ik heb het een week geleden gemaakt en vanavond maak ik het weer:)

Schrijf een reactie