Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.
Waar gebruik je het voor?
Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.
Waar kun je het kopen?
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
Fijne Indiase kikkererwtenschotel. Het is goedkoop om te maken, in een half uur klaar en als je een goedgevulde voorraadkast hebt, hoef je er niet eens voor naar de supermarkt.
Ik houd enorm van stamppotten en dit is één van mijn favorieten. De champignons en de prei geven een noot-achtig zoete smaak die lekker contrasteert met de licht bittere smaak van de andijvie. De tempeh blokjes geven er een pittig zoute noot aan.
Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto.
Als je nog een restje seitanworst hebt zijn deze spiesjes zijn snel gemaakt. Het is een leuk hapje om mee te brengen naar een potluck, op een feestje te serveren of voor jezelf te maken als je zin hebt om iets lekkers te eten wat er ook nog mooi uit ziet.
Deze soep is lekker romig en heeft een warme Indiase smaak. Hij is erg makkelijk te maken en geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd. Serveer met chapatti’s of naanbrood.
Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.
Deze kokosblokjes doen me een beetje denken aan die witte bonbons van Ferrero Rocher, maar dan niet zo duur en zonder suiker of dierlijke ingrediënten. Ze smelten letterlijk in je mond. Ze zijn koolhydraatarm, maar zeker niet calorie-arm, dus eet met mate!
Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel.
Met de roerbakreepjes van Vivera, of droge sojaschnetzel (TVP in reepjes, te bestellen bij Veggiedeli.nl) kun je lekkere shoarma maken. Perfect voor een snelle avondmaaldijd, snack of lekkere lunch.
Deze topping houdt het midden tussen slagroom en monchou en is een heerlijk op taarten en cakes. Als je wilt kun je er zelfs toefjes van spuiten. Maak het liefst wel een dag van tevoren, zodat het goed kan opstijven.