Tempeh

Wat is het?

Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.

Waar gebruik je het voor?

Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.

Waar kun je het kopen?

Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).

Recepten

Recepten met: "tempeh".

Rauwe köfte met noten

cig kofte met noten, vegetarisch, veganistisch, koolhydraatarmPittige Turkse rauwe gehaktballetjes met noten. Heel makkelijk om te maken en ook nog eens heel lekker. Hier een koolhydraatarme versie. Serveer de köfte met wraps, sla en verse kruiden.

Vegetus op Facebook!

Vegetus op facebook

Vegetus heeft sinds vandaag ook een Facebook pagina. Ik ben van plan om regelmatig foto's van onze veganistische maaltijden te posten en nieuwsberichtjes die met plantaardig eten te maken hebben.

Pompoencurry met prei en kikkererwten

Pompoencurry met prei en kikkererwten, vegetarisch, veganistisch

Vorige week zat er een pompoen in ons groentepakket. De herfst komt er weer aan! Tijd om wat recepten met wintergroentes op te zoeken. Dit is een eenvoudig maar wel heel lekker groenteprutje met een fijne pittige smaak. Lekker makkelijk voor een doordeweekse avond.

Low carb wafels

Wafels, koolhydraatarm, veganistisch, zonder ei, zonder koemelk

Hele lekker knapperige wafels waarvan je niet snel zou raden dat ze koolhydraatarm én veganistisch zijn. Ze zijn in een mum van tijd klaar, super handig voor een snelle maaltijd

Kerrie maaltijdsoep met zomergroente

De zomer is al weer bijna voorbij, maar er zijn nog wel veel zomergroentes te koop. In het boek Appetite for Reduction van Isa Chandra Moskowitz vond ik een recept voor kerriesoep met verse maïs en zomergroente. Met wat extra rijst en bonen erin is deze soep een hele lekkere lichte zomerse avondmaaltijd waarmee je het zonnige gevoel nog wat langer vast kunt houden.

Pasta paksoi met champignons en blauwe kaas

Pasta paksoi met champignons en blauwe kaas, veganistisch, zonder melk

In de serie lekkere veganistische kazen brengen wij u vandaag: Sheese blue style. Deze kaas is wat steviger dan blauwschimmelkaas van koemelk, maar wat de smaak betreft komt hij heel dicht in de buurt van Danish blue. Wij maken er graag een lekkere romige pastasaus mee.

Gissticks

Vegetarische vissticks, ingevroren tofu, zeewier, veganistisch

Deze gepaneerde snacks zijn gemaakt van ingevroren tofu! Bevroren en weer ontdooide tofu heeft een heel andere structuur dan verse tofu, het is veel steviger en heeft een soort laagjes waardoor wel wat op gebakken vis lijkt. Het nori zeewier zorgt voor een vis-achtige smaak.

Chinese roerbakschotel met seitan en cashewnoten

Chinees roerbakschotel met waterkers met seitan en cashewnoten, vegetarisch, veganistisch

Deze week zat er waterkers in onze groentetas. Op internet vond ik een recept voor een roerbakgerecht met waterkers, cashewnoten, kip en Chinese saus. Kip vervangen door plantaardig eiwit, saus een beetje aanpassen, extra groente erbij en dan heb je een heerlijke veganistische roerbakschotel.

Vegan kaasfondue en chèvre

Vegan kaasfondue

Deze post bevat twee plantaardige kaasrecepten, een fondue en een chèvre op basis van cashewnoten, die we hebben gebruikt voor een workshop op het Amsterdamse Magneetfestival. Ze zijn weer heel lekker, dus zeker de moeite waard om zelf uit te proberen!