Rauwe köfte met noten

30 September 2012 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen (10-20 köfte, afhankelijk van het formaat)
cig kofte met noten, vegetarisch, veganistisch, koolhydraatarm

In onze buurt is sinds kort een Çiğköftem afhaalrestaurantje. Çiğköftem is een van oorsprong Turkse keten die over de hele wereld plantaardige koude gehaktrolletjes verkoopt. Traditioneel worden de köfte van rauw rundergehakt gemaakt (çiğ köfte betekent letterlijk 'rauw gehakt'), maar tegenwoordig is de vegetarische versie met bulgur en walnoten heel populair.

Voor 10 euro krijg je 2 grote porties köfte, 4 wraps, een krop sla, een bakje saus, een halve citroen en verse peterselie en munt. Alles is heel vers en smakelijk. Je rolt de köfte in een blaadje sla en/of stukje wrap met wat verse kruiden en citroensap. Let wel op, want Çiğköftem verkoopt ook bekertjes melk en een bijgerechtje waar echt vleesgehakt in zit, dus het menu is niet volledig vegetarisch of veganistisch.

Het leek me leuk om een koolhydraatarme versie van de çiğ köfte te maken. Dat ging heel makkelijk: bulgur vervangen door amandelmeel en een beetje lijnzaad toevoegen zodat het goed bindt. Het hele recept bevat ongeveer 20 gram koolhydraten.

Serveer de köfte met sla en (koolhydraatarme) wraps en geef er eventueel verse kruiden en citroensap bij. Je kunt ze eten als avondeten of lunch, maar ze zijn ook leuk om als hapje te serveren. Rol ze bijvoorbeeld in een klein stukje wrap of sla en prik het rolletje op een cocktailprikker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 3/4 kop (90 g) amandelmeel
  • 3/4 kop (90 g) gemalen walnoten
  • 3 eetlepels fijngemalen lijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 2 theelepels gedroogde munt, of 2 eetlepels fijngehakte verse munt
  • 1 theelepel gedroogde peterselie, of 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • 2 theelepels knoflookpoeder, of 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
  • 1/2 tl chilivlokken of chilipoeder (pas zelf aan hoe pittig je het wilt hebben)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels water

Bereiding

Doe alle ingrediënten samen in een kom en prak ze met een vork door elkaar tot er een deeg-achtige massa ontstaat. Voeg geen extra water toe, anders kun je straks geen stevige balletjes maken. Het kan even duren voordat alles goed gemengd is, maar als je blijft roeren komt het vanzelf goed.

Als je haast hebt kun je het mengsel nu meteen tot köfte verwerken, maar je kunt het ook een paar uur in de koelkast zetten, zodat het een beetje kan opstijven en de smaken goed gemengd raken.

Neem één à twee eetlepels deeg en kneed er balletjes of rolletjes van. De traditionele vorm van çiğ köfte is een rolletje wat in de vuist is samengeknepen, zodat je de palm-/vingerafdrukken van de kok kunt zien, zoals op onze foto. Afhankelijk van het formaat kun je met dit recept 10 à 20 köfte maken. Stapel de ze op een bord en serveer meteen, of dek ze af met folie en bewaar ze in de koelkast.

Variaties

  • In plaats van amandelmeel en lijnzaad kun je natuurlijk ook gewoon gekookte bulgur gebruiken. Köfte met bulgur zijn wel minder vullend en voedzaam, dus waarschijnlijk heb je er wat meer van nodig voor een maaltijd dan wanneer je de koolhydraatarme versie maakt.
  • Wil je meer eiwitrijke köfte? Vervang dan het amandelmeel door sojabrokjes die je hebt gekookt in bouillon en daarna fijnprakt.
  • Het köftedeeg is ook lekker op als broodbeleg. Als je een spread wilt maken in plaats van deeg, gebruik dan minder lijnzaad (1 eetlepel) en voeg eventueel wat extra water toe, tot het mengsel smeerbaar is.
  • Het hele recept bevat ongeveer 1170 kcal, 104 g vet (9 g verzadigd), 25 g koolhydraten, 25 g vezels en 37 g eiwit.

    12 Reacties

    Veggie Sara op 30-9-2012 - 17:07
    Lijkt me heerlijk :) ik heb de 'gewone' kofte nog niet geprobeerd. Het lijkt me wel leuk om als voorgerecht te serveren, 2 of 3 verschillende kofte in sla.
    Martine op 1-10-2012 - 20:28
    Ja, als voorgerechtje zijn ze ook heel geschikt denk ik. Of als een soort tapas/mezze.
    Micha op 10-1-2013 - 16:35
    Net het recept gemaakt. Zonder lijnzaad en peterselie want dat had ik niet in huis. In plaats van peterselie heb ik bieslook gebruikt en de eetlepels water heb ik weggelaten. Wat een ontzettend lekker recept. Dit ga ik zeker vaker maken. Ook lekker voor op feestjes. Makkelijk te maken, al zorg ik volgende keer dat ik walnoten zonder dop in huis heb. :)
    Martine op 10-1-2013 - 16:39
    Fijn dat het zo goed is bevallen! Dit is ook één van onze favoriete recepten :-)
    emilia op 5-1-2015 - 23:43
    heel lekerr mmmmmm :* :*
    Martine op 6-1-2015 - 9:31
    Fijn emilia!
    Brigitte op 26-8-2016 - 17:12
    Geweldig recept! Eet het bijna wekelijks. Fijn dat er zo veel glutenvrije recepten op de website staan! Met mijn glutenallergie is het weer een stuk eenvoudiger om lekkere dingen op tafel te zetten :D
    Martine op 26-8-2016 - 18:05
    Super leuk om te horen Brigitte! Dankjewel voor de feedback.
    Leila op 26-9-2018 - 12:16
    Hoi, Hoe lang kan ik het bewaren in de koelkast? Kan ik ze eventueel ook invriezen?
    Martine op 26-9-2018 - 12:52
    Hoi Leila, ik denk dat ze in de koelkast een dag of 4 goed blijven. Invriezen heb ik nog gedaan, maar dat kan denk ik ook wel.
    Sarah op 11-2-2020 - 13:36
    Hoi! Ik heb deze dit weekend gemaakt en vond ze heel erg lekker! Mijn vriend ook! Ik heb je website pas ontdekt terwijl ik al jaaaaren vegetarisch eet. Heb al veel lekkere receptjes gespot dus ga er zeker nog maken. :-) Ga deze ook nog eens maken als spread. Bedankt voor de inspiratie! Groetjes, Sarah
    Martine op 11-2-2020 - 16:25
    Super leuk om te horen Sarah! Veel plezier met receptjes uitproberen :)

    Schrijf een reactie