Pasta paksoi met champignons en blauwe kaas

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2 personen
Pasta paksoi met champignons en blauwe kaas, veganistisch, zonder melk

In de serie lekkere veganistische kazen brengen wij u vandaag: Sheese blue style. Deze kaas is wat steviger en minder romig dan blauwschimmelkaas van koemelk, maar wat de smaak betreft komt hij heel dicht in de buurt van Danish blue. Je kunt hem bijvoorbeeld raspen en in een salade verwerken of over een gerecht strooien, maar hij is ook heel lekker in een romige saus zoals in dit recept.

Sheese blue style is in Nederland te bestellen bij de webwinkel Veggiedeli. Wij kochten onze kaas bij de Biomarkt op de Weteringschans in Amsterdam (deze winkel bestelt het regelmatig, maar ze hebben het niet altijd in voorraad).

Als je geen Sheese blue style hebt, kun je in plaats daarvan een eetlepel groene pesto of twee extra teentjes knoflook door de romige saus pureren. Gebruik in dat geval 1/2 kop voorgeweekte noten in plaats van 1/3.

Als je het handig plant (en 's morgens al je noten in de week zet voor de saus), dan kan dit gerecht binnen 25 minuten op tafel staan. Heel handig voor een drukke doordeweekse avond. Als je niet zelf roomsaus wilt maken van noten en water, kun je ook een pakje kant-en-klare plantaardige (soja-, rijst- of haver-)room met de blauwe kaas mengen.

Ingrediƫnten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 150 gram pasta, bijvoorbeeld penne of farfalle
  • 1/4 pakje Blue style Sheese
  • 1/3 kop blanke amandelen of ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt
  • 1/2 kop water
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 struik paksoi, misome, mangold of snijbiet, in reepjes (houd blad en stelen apart)

Bereiding

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pureer de Sheese kaas, amandelen, water, en citroensap in een krachtige blender of foodprocessor tot een gladde massa.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de ui en champignons op middelhoog vuur bruin. Doe de peper, knoflook en de stelen van de paksoi erbij en bak die even mee, tot de paksoi beetgaar is. Voeg het blad van de paksoi en de kaassaus toe en warm even door tot het blad geslonken is. Meng tot slot de gekookte pasta door de groente en serveer.

2 Reacties

Miranda op 24-1-2013 - 14:31

Heerlijk...ok ik had dan wel geen amandelen en Sheese kaas, maar walnoten en blauwe kaasgaan ook prima! Een recept om zeker te herhalen, bedankt!

Martine op 24-1-2013 - 14:39

Fijn dat het lekker was :-) Nou nog een keertje de vegan variant proberen... Met alleen extra knoflook en noten smaakt het ook goed, als je geen Sheese hebt.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.