Gissticks

12 September 2012 onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , ,
Voor: 20 sticks
Vegetarische vissticks, ingevroren tofu, zeewier, veganistisch

Er zit geen vis in, maar wat dan wel?

Deze gepaneerde snacks zijn gemaakt van ingevroren tofu! Bevroren en weer ontdooide tofu heeft een heel andere structuur dan verse tofu, het is veel steviger en heeft een soort laagjes waardoor wel wat op gebakken vis lijkt. Het nori zeewier zorgt voor een vis-achtige smaak.

Als je (net als David) de sterke smaak van zeewier niet zo lekker vindt, kun je de nori gewoon weglaten. De kruidige marinade zorgt ervoor dat de sticks dan nog steeds heel lekker zijn, maar wat minder vissig.

Dit is een vrij bewerkelijk recept waar je even rustig de tijd voor moet nemen, maar het is echt de moeite waard om een keertje uit te proberen. Serveer het met een paar makkelijke bijgerechtjes, zoals geroosterde aardappeltjes uit de oven en een gestoomde groente of een eenvoudige salade. Volgens mij is dit recept heel kindvriendelijk, zeker als je de nori weglaat.

Ingrediënten

De tofu

 • 500 g stevige tofu
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
 • 1/2 theelepel versgemalen peper
 • 2 eetlepels water
 • 1 vel nori (van dat zeewier waar je sushi rolletjes mee maakt)

Paneer-mengsel

 • 1/2 kop bloem
 • 1/2 kop paneermeel
 • 1/4 kop edelgist vlokken
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel versgemalen peper
 • 1/2 theelepel zout

Melk-mengsel

Bereiding

Bereid de tofu voor

Leg het blok tofu, met verpakking, water en al, minstens anderhalve dag van te voren in de vriezer, laat het helemaal bevriezen (24 uur), haal het er weer uit en laat het ontdooien in de koelkast.

Haal de tofu uit de verpakking, laat het water weglopen en knijp voorzichtig het overtollige water uit het blok. Leg een aantal laagjes keukenpapier op een bord, leg de tofu erop, leg daarop nog een paar keukenpapiertjes en zet daarbovenop een grote zware pan, eventueel met nog een pan of bord erin voor extra gewicht. Laat het geheel minstens een half uur zo staan, tot de tofu mooi droog en goed uitgeperst is.

Snijd de tofu een aantal keer door, zodat je mooie platte reepjes krijgt van ongeveer een centimeter dik. Je kunt echte visstickjes maken, maar wat grotere burgertjes zijn ook leuk.

Meng het chilipoeder, paprikapoeder en de peper met het water. Smeer de tofu in met deze marinade en laat even intrekken. Knip de nori in repen en leg op elk stukje tofu een reepje nori.

Paneer de gemarineerde tofu

Meng in twee kommen de ingrediënten voor het paneer-mengsel en het melk-mengsel. Nu begint het paneren. Dit gaat het makkelijkst als je één hand gebruikt voor het melk-mensel en de andere voor het meel-mengsel, als je dat niet doet raken je handen namelijk ook gepaneerd. Wentel de tofureepjes eerst door het meel-mengsel, haal ze dan snel door het melk-mengsel en wentel ze dan nog een keer in het meel-mengsel. Pas op dat de nori tijdens het paneren niet los raakt van de tofu. Leg de gepaneerde reepjes op een bord.

Bak de gepaneerde tofu

Waarschijnlijk passen de reepjes niet allemaal tegelijk in je koekenpan, dus je moet ze in twee sessies bakken. Verhit op vrij hoog vuur een flinke scheut olie in je pan. Leg de gepaneerde reepjes tofu in de pan en bak ze aan één kant goudbruin. Draai ze om en laat ze even door de pan glijden zodat ze met olie bedekt zijn en bak ook de andere kant goudbruin. Doe er eventueel nog wat extra olie bij. De tofusticks zijn direct uit de pan het lekkerst, maar je kunt ze ook later nog opbakken.

5 Reacties

Alynda op 12-9-2012 - 18:43
Vind ik leuk! Jij hebt echt leuke recepten altijd, dit ga ik ook zeker eens maken. Vrijdag ga ik je low carb lemon poppyseed muffins uitproberen, mijn ouders komen langs voor mijn verjaardag en eten beide low carb. Was blij om zo een zoet recept te vinden hier!
Martine op 12-9-2012 - 19:35
Thanks! Ik hoop dat de muffins goed in de smaak vallen. Alvast een fijne verjaardag :-)
Mindy Friedlander-Schaper op 20-9-2012 - 14:47
I like frozen tofu too. Have some in the freezer now. Don't have nori and will probably not spend the money on it, but we like breaded fried tofu too. I like what you put in the bread mixture.
Martine op 20-9-2012 - 15:09
The nori is not necessary at all. I usually leave it out too since I don't miss it and David hates it. Some people really like a 'fishy' taste to their food, so that's why I gave it as an option.
Annemarie op 3-7-2015 - 21:45
Ik maak regelmatig jouw gissticks. Ik vind ze ook koud met wat mayonaise lekker. Ik heb wel de hoeveelheden van de kruiderijen wat aangepast: een snufje chili, 1/4 tlp peper, 1/4 tlp zout voor het smeersel. Een halve kop edelgistvlokken, een tlp zout voor het paneermengsel. Met de totale hoeveelheid paneermengsel kan ik drie keer gissticks maken. Ik gebruik geen kommen, maar platte borden en dan heb je minder nodig. Bedankt voor dit recept!

Schrijf een reactie