Tempeh

Wat is het?

Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.

Waar gebruik je het voor?

Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.

Waar kun je het kopen?

Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).

Recepten

Recepten met: "tempeh".

Veganistische kaas-kruiden croissantjes

Kaas-kruiden croissantjes, veganistischDavid eet graag de kaas-kruiden croissants van Albert Heijn. Het was dus hoog tijd om daar eens een vegan-variant van te fabriceren. De blikjes croissantdeeg van Aldi en Jumbo huismerk zijn vegan, en als je goed zoekt zijn er nog meer vegan varianten te vinden. Je kunt er heel lekkere kaascroissantjes mee maken. Let op, […]

Groentenquiche

Groentenquiche, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder kaas

Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Met een paar geheime ingrediƫnten maak je de vulling heel smaakvol.

Pasta met tomatensaus en snelle tofu-mozzarella

Pasta met tomatensaus en tofu, vegetarisch, veganistisch

Toen David nog vrijgezel was, at hij vaak pasta met kant-en-klare tomatensaus en mozzarella. Dit gerecht is nog steeds zijn favoriete kostje, dus we eten het regelmatig. De 'kaas' maken we tegenwoordig vaak met tofu, heel lekker en super snel klaar.