Indonesische roerbakcurry met spitskool en doperwtjes

17 November 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2-3 personen
Roerbakgroente met kruidige kokossaus, vegetarisch, veganistisch

Dit recept houdt een beetje het midden tussen een roerbakschotel en een curry. Het is bijna net zo snel klaar als een wokgerecht en lekker romig van smaak zoals een curry. Het is niet bepaald een authentiek Indonesisch recept, maar er zitten wel verschillende specerijen in die in de Indonesische en Thaise keuken veel worden gebruikt.

Ik gebruik hier gedroogd citroengras en laos in poedervorm. Dat is natuurlijk eigenlijk een keukenzonde, maar het is wel lekker makkelijk en ook goedkoper dan verse specerijen. Met verse specerijen wordt het eindresultaat waarschijnlijk ietsje lekkerder, maar het is zo ook al heel lekker. Als je wilt kun je zelf natuurlijk wel verse kruiden gebruiken. Als je het helemaal makkelijk wilt hebben, neem dan een paar eetlepels groene currypasta in plaats van specerijen.

Als eiwitbron heb ik dit keer voor seitan gekozen, maar je kunt ook een andere vleesvervanger naar keus gebruiken, zoals tofu, tempeh of vegetarische kipstukjes. Kikkererwten zijn ook lekker in dit recept, en lekker makkelijk, want die hoef je niet eerst te bakken. Voeg ze tegelijk met de doperwtjes toe.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie met een hoog rookpunt (zoals arachide-, rijst- of zonnebloemolie)
  • 200 g seitan, in smalle reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode of gele paprika, in reepjes (of twee wortelen, in dunne plakjes)
  • 1 halve spitskool of een derde van een witte kool, in reepjes
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels gemalen citroengras
  • 2 theelepels laos/galanga poeder (of gemalen gember/dhahé)
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kop (130 g) diepvries doperwtjes
  • 250 ml water
  • 50 gram kokos santen (creamed coconut)

Bereiding

Verhit de olie in een wok of andere grote pan op hoog vuur en bak de seitan een minuut of vijf tot de randjes bruin en knapperig zijn. Schep de seitan uit de pan en houdt hem even apart.

Doe eventueel een beetje extra olie in de pan en bak de ui en paprika tot de ui glazig is. Doe de reepjes kool erbij en bak die al omscheppen mee tot ze een beetje zacht begint te worden. Bak de kool niet te lang, hij moet nog wat beet hebben.

Draai het vuur een beetje omlaag, voeg de knoflook en specerijen toe en bak ze kort mee tot ze gaan geuren. Doe nu ook de doperwtjes, water en santen in de pan, en laat de santen al roerend oplossen in het water tot het een romige saus wordt. Voeg eventueel een scheutje extra water toe als het geheel te droog wordt.

Doe als laatste de gebakken seitan weer terug in de pan en laat het geheel kort doorwarmen. Serveer met (zilvervies) basmati-, pandan- of jasmijnrijst.

4 Reacties

Sara op 2-4-2016 - 7:31
Hoi Martine, Deze was bijzonder goed gelukt en erg lekker. Kool, spotskool, rode kool: deze groenten eten wij nooit. Maar het was heel lekker. Volgende de andere helft van de spitskool voor het recept spitskool gehaktschotel met witte bonen!
Martine op 2-4-2016 - 7:43
Fijn dat het lekker was Sara! Ik ben dol op kool, zeker in Aziatische gerechten. Ik hoop dat de gehaktschotel ook goed bevalt.
Annelies van der Lubbe op 7-6-2017 - 18:18
Verrukkelijk Martine! Ipv seitan (gluten) heb ik kikkererwten gedaan! Leuk om via Google op 'Vegan spitskool' op jouw site uit te komen.
Martine op 8-6-2017 - 16:13
Leuk Annelies, goed om te horen. :)

Schrijf een reactie